Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usytuowanie wjazdu a szafka energetyki - pomoc w rozplanowaniu ?

Recommended Posts

Witam, zwracam się z prośbą do forumowiczów może ktoś coś pomoże i ma inne spojrzenie na temat. Otóż, niedawno odezwał się do nas podwykonawca z ramienia Zakładu energetyczne - prowadzą przyłącza/szafki stawiają wkopują przewód z głównej drogi by doprowadzić także do mnie i w granicy psotawić szafkę elektryczną z której to w przyszłości mogę dociągnąć prąd do siebie.

Wszystko by było pięknie i ładnie gdyby nie jeden mały szkopuł - układ mojej działki, gdzie wjazd ma ścięcie od lewej strony które to chciałem wykorzystać do swobodnego wjazdu na posesje a dodam że wjeżdżając musze tez pozniej skręcać w prawo do oddalonego od granicy 3 m garażu 2 stanowiskowego. No i wyobraźcie sobie, że w tym oto miejscu proponuje projektant z ZE postawienie szafki.. od narożnika 0,5 m odchodzą i sama szerokość szafki więc pewnie na wjeździe tracę już 1 m jak nie więcej.

Problem w tym że trochę inaczej zakładałem sobie ten wjazd wolałem by skrzynka stała po prawej stronie wjazdu czy 6-7 m dalej... ale też się zaczynam zastanawia jak rozwiązać temat wjazdu bramę chce mieć przesuwną otwieraną w prawą stronę i notabene by wjeżdżała za furtkę - bo jakoś z lewej strony tego nei widzę....

w zał. rysunek poglądowy ;) może macie takie doświadczenia lub wasi sąsiedzi mają jakieś rozwiązania co do miejsca tej szafki jak i systemu bramy ? jak to rozwiązać nie mając problemów w przyszłości ?

dzialka przylacze.jpg

Zastanawiałeś się może nad usytuowaniem skrzynki w ogrodzeniu? Jak np. tutaj:

http://www.joniec.pl/thumbs/w1200h700q100/img/news_joniec_expert/4c429c67441a6ccaa77f458658d3e195.jpg

Skrzynkę mógłbyś umieścić wtedy w słupku jak najbliżej narożnika lub na przeciwko garażu (drugi koniec bramy) tam gdzie wcześniej planowałeś (o ile ZE się na to zgodzi).

Zależy jeszcze, czy takie rozwiązanie odpowiada Ci stylistycznie.

Edytowane przez Regius