daamiann88 26.02.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 WitamW MPZP mam zapis dotyczący dachu, brzmi on następująco: "dachy symetryczne (dotyczy zasadniczej bryły budynku w wyłączeniem części dodatkowych lub drugorzędnych budynku), dwuspadowe z możliwością wykonania okien dachowych i lukarn. Wielkość, forma oraz układ lukarn powinny być harmonijnie wpasowane w połać dachową; pokrycie dachu dachówką ceramiczną - matową w kolorze czerwonym lub materiałem podobnym; nachylenie połaci dachowych w granicach od 38* do 45*. Dla budynków gospodarczych i inwentarskich nie określa się nachylenia i pokrycia połaci dachowych. Dopuszcza się inne formy zadaszenia (np. dachy płaskie lub wielospadowe) w przypadku wystąpienia w bezpośrednim sąsiedztwie takiej zabudowy, a także budynków projektowanych indywidualnie , inspirowanych współczesną architekturą" Rozchodzi mi się konkretnie o zaznaczony tekst. Co znaczy w bezpośrednim sąsiedztwie? Akurat działki graniczące z moją są niezabudowane. Najbliższy dom dopiero jakieś 200-300m dalej. Jest szansa na budowę domu z płaskim dachem? Na co mogę się powoływać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 26.02.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Raczej jest to interpretowane - w zasięgu wzroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 26.02.2017 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 A po konkretna interpretacje zanim zabiorę sie za projekt pisać do wydziału infrastruktury który to ustalał MPZP w gminie, czy do starostwa?Co jeśli uzyskał bym pozytywną opinie? Tzn. Ze moge budować z płaskim dachem. Bedzie to jakaś "podpórka" w razie gdyby zmienili zdanie na etapie składania gotowego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 26.02.2017 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) - " bezpośrednie sąsiedztwo " - nie ma swojej czytelnej , jasnej definicji w przepisach, ale jest np. Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 26 sierpnia 2003r. w sprawie sposobu ustalania wymagań dotyczących nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego (Dz. U. Nr 164 poz.1588 z 2003 r.), które stosuje się dla ustalenia Warunków Zabudowy przy braku Planu Miejscowego. http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20031641588- wg jw. Urząd wyznacza "analizowany obszar", gdzie :" 2. Granice obszaru analizowanego wyznacza się na kopii mapy, o której mowa w art. 52 ust. 2 pkt 1 ustawy, w odległości nie mniejszej niż trzykrotna szerokość frontu działki objętej wnioskiem o ustalenie warunków zabudowy, nie mniejszej jednak niż 50 metrów. "- ja traktowałbym w tym momencie " bezpośrednie sąsiedztwo " jako obszar w odległości co najmniej 50m od granicy danej działki budowlanej pod nową zabudowę - z drugiej strony, skoro PM nie definiuje " bezpośredniego sąsiedztwia " to można je traktować dowolnie, niekoniecznie sugerując się Rozporządzeniem jw, choć stanowi to jakąkolwiek podstawę. - można zwrócić się również do Urzędu o interpretację, tym bardziej że ten zapis wydaje mi się mocno elastyczny i dający możliwość realizacji dachów od płaskich, po dwu, czy wielospadowe. Edytowane 26 Lutego 2017 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 26.02.2017 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 A po konkretna interpretacje zanim zabiorę sie za projekt pisać do wydziału infrastruktury który to ustalał MPZP w gminie, czy do starostwa? Co jeśli uzyskał bym pozytywną opinie? Tzn. Ze moge budować z płaskim dachem. Bedzie to jakaś "podpórka" w razie gdyby zmienili zdanie na etapie składania gotowego projektu? pisz tam, gdzie będzie składany Projekt Budowlany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts