.Paco. 26.02.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) Witam wszystkim, Mam kilka zagwozdek i mam nadzieję,że życzliwi ludzie mi pomogą. Robią mi więźbę z pełnym deskowaniem i później papa (docelowo dachówka możliwe,że płaska). Strych nad domem będzie nie użytkowy - tzn. ocieplenie będzie w stropie, strych nieogrzewany- kalenica ok 1,8m długości Z racji tego,że to tylko 18 stopni to całą szczelność opieram na papie dlatego kilka pytań (szczególnie punkt drugi): 1. Wietrzenie deskowania strychu - Podbitka okapu możliwe,że będzie zrobiona z OSB/klej/siatka/tynk albo styro ala jak tutaj: http://bi.gazeta.pl/im/cc/41/dc/z14434764Q,Dom-wykonczony-tynkiem-cienkowarstwowym.jpg - także będzie brak wlotów powietrza pod deski w podbitce stąd moje pytanie: czy są jakieś np "bawole oka" (albo inne gotowe wloty) które można by umieścić w deskowaniu i na to przylepić papę? Chodzi o to aby zrobić wpływy powietrza na strych pod deskowanie a jednocześnie aby był szczelny spływ po papie. Są jakieś gotowe rozwiązania? 2. Przejście komina metalowego od kominka - będzie to komin dwuścienny izolowany watą - jak najlepiej uzyskać przejście w deskowaniu/papie aby było szczelnie przy papie? Mój pomysł to taki aby użyć przejścia dachowego kątowego z wydłużonym kołnierzem (wszędzie używa się go przy pokryciu ostatecznym) ale aby przymocować go do desek (przed papowaniem) i w koło po tym zewnętrznym płaszczu go zapapować razem z dachem - tak aby ta płaska kwadratowa blacha była przykryta papą (papa zgrzana na zakład). Czy najlepiej niech obecna ekipa mi wszystko za deskuje opapuje a później dekarze to sobie powycinają i pozgrzewają... Jaka jest praktyka? Jeśli coś nie jasno opisałem to wyjaśnię albo narysuje. Dzięki i pozdrawiam! Edytowane 27 Lutego 2017 przez .:Paco:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.03.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Ad. 1. Są takie kratki umożliwiające wprowadzenie powietrza z pod pokrycia.Ad. 2. Profesjonalna firma dekarska sobie z tym poradzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts