Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana pozwolenia na budowę z nowym architektem

Recommended Posts

Witam,

Architekt zaadaptował mi projekt i 2 miesiące temu dostałem pozwolenie na budowę.

Teraz muszę jednak dokonać zmiany pozwolenia na budowę a mój architekt zawiesił na pewien czas działalność z powodów rodzinnych.

Czy teraz mogę po prostu wziąć nowego architekta do wykonania projektu zamiennego i nadzoru podczas budowy?

Czy z punktu widzenia formalno- prawnego jestem zależny w jakiś sposób od architekta który robił adaptację?

Proszę o opinie.

Pozdrawiam,

Norbert

"Po prostu" to na pewno nie. Projektant adaptujący musi wyrazić na zmiany zgodę. Warto również sprawdzić czy zakres zmian nie wykracza poza zakres wyrażonej zgody przez autora projektu podstawowego. Wszystko zależy od zakresu zmian.

To, czy architekt prowadzi działalność gospodarczą czy nie, ma drugorzędne znaczenie w sprawie. Chodzi o prawa autorskie i odpowiedzialność za zmiany.

Dziękuję z komentarz.

Zmiana pozwolenia na budowę jest konieczna ze względu na zmianę prowadzenia rury gazowej na terenie działki bo gazownia inaczej buduje przyłącze. Pozwolenie dotyczy budowy domu wraz z instalacją gazową. Ale nie wykluczam że później po rozpoczęciu budowy będzie potrzeba kolejnych zmian.

I gmina wymaga zmiany projektu?

Rzuciłem okiem w orzecznictwo i zmiana trasy przyłączy w obrębie działki kwalifikowana jest jako zmiana nieistotna.

Sam mogę mieć za chwilę ten sam problem. Jak przyszło do konkretów, MPWiK i PGE zupełnie pozmieniało trasę przyłączy niż mam w PZT w zgłoszeniu.

Tak, muszę wystąpić o zmianę pozwolenia na budowę, mam pozwolenie na dom i gaz razem.

Przyłącza wody i kanalizacji będą robione według oddzielnego projektu i na zgłoszenie - tu zmiana trasy na inną niż na planie zagospodarowania działki nie ma znaczenia. Moje pozwolenie nie dotyczy budowy tych przyłączy.

Natomiast wewnętrzna instalacja gazowa, czyli rury od licznika do budynku i rury w środku domu wymaga pozwolenia na budowę. Zdaniem gminy zmiana położenia rury gazowej na działce spowodowana inną lokalizacją licznika gazu w ogrodzeniu ( przesunięcie o 4m) wymaga zmiany pozwolenia na budowę.

Ja też miałam na jednym pozwoleniu wewn instalację gazu i dom, ale część gazową robił nie projektant adaptujący projekt a branżysta to on podpisywał i dawał swoje uprawnienia ,jeśli u Ciebie też tak jest to może wystarczy tylko ta osoba od gazu?Tak gdybam ....