Bart1612 27.02.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Witam, mam nietypowy kłopot. Jestem właścicielem domku letniskowego, którego ściany na zostały ocieplone do poziomu gruntu przez poprzedniego właściciela. Teraz chcę odkopać ścianę poniżej gruntu, zaizolować i docieplić - około 1,5m poniżej gruntu. Niestety nie bardzo wiem, co zrobić z betonową wylewką na wysokości gruntu, "ławą", która jest fragmentem ściany. Obawiam się, że docieplając ścianę poniżej pozostanie fragment nie ocieplony, przez który będzie uciekało ciepło z domku. Proszę o poradę. Na obrazku zaznaczyłem to miejsce znakiem zapytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 27.02.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Ławy fundamentowej nie odkopuj bo to troche nie bezpieczne wystarczy ocieplenie -80cm od poziomu gruntu. A co do opaski betonowej; Flex w ręce, tarcza diamentowa, obcinasz i wyrzucasz. Przeciez podczas odkopywania i tak by sie to oberwało. Potem opaska z kostki czy jakaś ozdobna z kamienia czy grysu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart1612 04.03.2017 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 -80cm od poziomu gruntu. Dzięki za poradę. A dlaczego - 80 cm? Ławy, na której stoi ściana nie ocieplać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart1612 06.03.2017 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Ale dlaczego? Sciana uzytkowanego pomieszczenia jest wkopana 1,5 m poniżej gruntu. I latem jest w środku 17 stopni nawet gdy na zewnątrz jest 25 stopni ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts