Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Włącznik światła zamiast czujnika ruchu

Recommended Posts

Witam, moje pytanie polega na tym jak zrobić włącznik światła zamiast wlacznika ruchu ? Wczesniej mialem czujnik ruchu w pokoju a sam czujnik wlaczalem wlacznikiem z zaplecza. Teraz zdjalem czujnik, kable polaczylem w złączce i swiatlo wlacza sie tylko po wcisnieciu przelacznika ktory wlasnie znajduje sie na zapleczu. Chcialbym wlasnie aby wlacznik swiatla byl takze w pokoju, Czy wystarczy przeciagnac kable ktore do wlacznika ktore wczesniej byly w czujniku ? Przesylam zdjecie kabli ktore polaczylem po zdjeciu czujnika20170227_122802.jpg20170227_122812.jpg

O ile dobrze zrozumiałem intencje autora, to wystarczy założyć wyłącznik, pociągnąć do niego kabel a pozostałe odpowiednio połączyć ze sobą.

Jeżeli dojdzie wykucie i obrobienie bruzdy to tak godzina roboty? Oczywiście przy założeniu, że nie trzeba zmieniać połączeń przewodów biegnących w ścianie.

Edytowane przez Jarek.P
skasowałem odniesienie do usuniętego postu reklamowego

Wlaśnie dziś probowałem. Włącznik zamontowany. Brązowy z brązowym. Niebieski z niebieski i zoltozielony z zoltozielonym. Wywaliło korki :D przyszedł majster. Powiedział ze ktoś odwrotnie podłączył instalacje. Podłączył po swojemu innymi kolorami w pary. Tylko dwa kable bez uziemienia (powiedział zeby trzeciego nie podłączać. Nie wiem czemu?) I zadziałało. Tylko zdziwiło mnie ze uziemienia nie chciał podłączyć bo była we włączniki możliwość podlaczenia

Edytowane przez GucioCWKS

• 5 months później...