paulaax3 27.02.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Witam. Pomagam osobie z rodziny w miare rozsądnie zaprojektować apartament w niewielkim pensjonacie i jako laik, który coś tam o tym jedynie czyta mam pewien problem. Otóż na ścianie o długości 403 cm muszą znaleźć się schody prowadzące do sypialni znajdującej się na antresoli. Nie ma tu oczywiście mowy o schodach nawet najniewygodniejszych mieszczących się w normie i tu pojawia się moje pytanie- czy właściciel nie będzie miał w związku z tym jakichś problemów z otworzeniem budynku? Czy takie schody prowadzące w zasadzie do ważnego pomieszczenia, bo do sypialni muszą się mieścić w normie czy niekoniecznie? I jaki minimalny wymiar od ściany jest potrzebny aby móc na nie wejść z obu stron? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 27.02.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Bez paniki Na ścianie 4-ro metrowej będą naprawdę wygodne schody, no chyba że pomieszczenie 4m wysokie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulaax3 27.02.2017 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 280 wysokość więc w takim razie pewnie bez problemu, dziękuję za odpowiedź A co z tą odległością? Ile potrzeba przestrzeni aby spokojnie wejść na schody jeśli na wprost jest ściana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 28.02.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Wysokość stopnia:280:15=18,6Czyli potrzeba nam 14 stopni14x26cm=364cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulaax3 28.02.2017 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 ale wtedy zostaje mi 40 cm więc tylko po 20cm z obu stron, a tak raczej się nie da na te schody wejść? właśnie nie wiem jaka powinna być minimalna odległość w miejscach tych strzałek? ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 28.02.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 To trzeba zrobić na dole trzy stopnie zabiegowe żeby wejście było z boku Nie wiem gdzie się wychodzi na górze Jeśli też w bok,to ostatnie trzy stopnie też zabiegowe Na ścianie 4m i wysokości 2,8m można naprawdę wiele zdziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulaax3 28.02.2017 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 właśnie problem polega na tym, że schody koniecznie muszą być bez żadnego zabiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 28.02.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Eee tam,ten zabieg można zrobić w tej samej szerokości co schody,więc w czym problem Załączam zdjęcie Trochę słabo widać zabieg u góry,ale tam jest też trzy stopnie jak na gole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polerka 02.03.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 ale wtedy zostaje mi 40 cm więc tylko po 20cm z obu stron, a tak raczej się nie da na te schody wejść? właśnie nie wiem jaka powinna być minimalna odległość w miejscach tych strzałek? ][ATTACH=CONFIG]382566[/ATTACH] Po 20cm z OBU stron? Na wyjściu schody muszą dochodzić do stropu raczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polerka 02.03.2017 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Kolega LasekD ma rację, na 4m można wiele Jeżeli antresola nie jest do codziennego wchodzenia po 100 razy, można zamontować małe schody, po których się będzie chodziło troszkę ostrożniej, ale zabiorą też mniej miejsca. Obliczyłem Ci schody na 300cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulaax3 04.03.2017 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 O takich też myślałam więc super, że mnie w tym utwierdziłeś, dziękuję bardzo wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts