maxiucb 27.02.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Witam wszystkich! Przymierzam się do wyboru pustaka ceramicznego na swój wymarzony domek. Przeczytałem chyba wszystkie tematy na forum ale nie ma aktualnych - już nie wspomnę, że ile ludzi tyle opinii Powyżej możecie zobaczyć zestawienie pustaków z hurtowni w moim miejscu zamieszkania. Co wybrać? Jak dla mnie najlepsze ze względu na współczynnik ciepła jest Heluz [cenowo też ok]. Jest jedna hurtownia, która dostarczy ten pustak bezpośrednio od producenta [Czechy] - muszę tylko doliczyć cenę wynajęcia koparki do rozładunku [auto nie ma HDS]. Jednak na internecie jest bardzo mało opinii na temat tego pustaka. Z pustaków, które mają najlepszy współczynnik ciepła jest Pichler ale jest drogi i niedostępny w mojej okolicy. Ściany będą miały 15cm styropianu a dom będzie ogrzewany gazem [całość podłogówka] - patrzeć na współczynnik? czy na cenę i dostępność wszędzie od ręki i wybrać Wienerberga? Leier jakościowo odbiega od pozostałych a Roben ze względu na większą ilość szt na m2 wychodzi najdrożej. Będę wdzięczny za wszelkie opinie Pozdrawiam maxiucb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 27.02.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Patrz na cenę ,styropianu zawsze możesz dać 20 cm . Ja bym tak zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamils48 27.02.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 a co z owczary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxiucb 28.02.2017 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Jakbym patrzył na cenę to: Leier lub Heluz - czyli Heluz bo ma lepsze parametry. Zwiększając styropian z 15 na 20cm podnoszę koszty styropianu. Owczary - hm nie wiem, na internecie cena najlepsza ale nigdzie w okolicy ich nie widziałem - a jak z ich jakością? Nie kruszą się zbytnio? Nikt nie budował z pustaków Heluz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lorak86 10.03.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 No i Panowie jak to teraz wygląda?Rzeczywiście ten ZCB Owczary wychodzi najtaniej. Ale jeśli ma mi później ekipa kląć to zrobią na odwal się i nie zejdą mi z ceny ;pPorotherm od Wienerberger'a odpada na starcie ze względu na cenę. Leier podobno od 2 lat bardzo poprawił klasę odchyłów wymiarowych. Więc jak na razie zostaję przy nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 11.03.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 U Mnie był Porotherm Dryfix, gorąco polecam.Pamietaj, że w cenie pustaków jest pianka, do tego brak syfu, szybkość budowy, brak spoin poziomych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 11.03.2017 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 U mnie porotherm p+w. Stanowczo odradzam. Ze wszystkich możliwych materiałów ceramika ma chyba więcej wad niż zalet. Od współczynnika przenikalności cieplnej jest izolacja. To po pierwsze. Więc na ten parametr nie ma co patrzeć. Po drugie co mnie interesuje to że murazowi będzie ciężko się murowalo? Popełniłem błąd wybierając ceramikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milun 11.03.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Podbijam Czy ktoś miał do czynienia z TERMOton P+W 25 DIAMENT? Dobry współczynnik przenikania ciepła , ale waga jakoś podejrzanie niska ? Cenowo wychodzi mi trochę taniej od dryfix 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 11.03.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Jeśli murarzowi będzie gorzej to odpowiednio to policzy a nie co go to obchodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 11.03.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 u mnie ten sam tynkarz wyliczył taniej na Porotherm Dryfix niż koledze który miał ze zwykłego porothermu na zaprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 11.03.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Widzę że producentom ceramiki słabo idzie bo mają tu nachalna reklamę. Jeśli murarzowi będzie gorzej to odpowiednio to policzy a nie co go to obchodzi... Buduje się raz a korzystać będziesz lata. Niech sobie policzy. Nie wybiera się ceramiki bo murarzowi będzie się wygodnie pracowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 11.03.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Każdy wybiera to co uważa za stosowne i co jest w jego budżecie. Buduje się dla siebie a nie bo ktoś tak uważa albo dla sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 11.03.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Każdy wybiera to co uważa za stosowne i co jest w jego budżecie. Buduje się dla siebie a nie bo ktoś tak uważa albo dla sąsiada Popieram. Dlatego stanowczo odradzam ceramikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal.kaminski 30.03.2017 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 u mnie ten sam tynkarz wyliczył taniej na Porotherm Dryfix niż koledze który miał ze zwykłego porothermu na zaprawie Bo robocizna tańsza. U mnie w sumie było podobnie. Jak się trafi na murarza, który już dobrze ogarnął ten system to tak to właśnie wygląda. Na suchą zaprawę muruje się po prostu dużo szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_pa 29.11.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Czy ktoś budował z pustaka HELUZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxiucb 29.11.2017 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Czy ktoś budował z pustaka HELUZ? Jednak wybrałem Wienerbergera i jestem zadowolony - dom już stoi. W naszych okolicach jest firma w Siemianowicach, która nim handluje ale różnie mówili jeśli chodzi o dosyłkę poza tym w tym roku podrożał i nie było już tak dużej różnicy. Gdzie tylko pytałem o niego to nikt się nie chciał w transport bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucius 29.11.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Jeżeli dystrybucja jest gdzieś w poblizu to warto przemyśleć realizację z bloczków keramzytobetonowych na pełną spoinę zaprawą ciepłochronną. Bloczki w systemie Leca BLOK (różni producenci) dobrze trzymają wymiary i bez ryzyka można dać 1 cm spoiny. Materiał nie tak mocny ale trzyma się i ma tą zaletę ze względu na strukturę powierzchni że wszelka obrzutka świetnie przylega.Dobra ceramika nie będzie tania (szlifowana).Owczary Termoton Diament fajnie wygląda na papierze ale z opinii Owczary mają duże problemy z trzymaniem wymiarów. Nie chciało się porządnie zainwestować to tak mają, to zresztą problem większości naszego przemysłu. Synthos też mógłby robić lepszy substrat do styropianu ale poszli w maksymalną efektywność produkcji z redukcją kosztów energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 29.11.2017 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Włączam subskrybcję tematu, bo sam niedługo stanę przed wyborem ceramiki, a takie zestawienie producentów byłoby przydatne dla przyszłych inwestorów. Z mojego rozpoznania rynku wynika, że "królują" dwaj producenci L. i W. których produkty są dostępne od reki w prawie każdym składzie. Również moi znajomi, którzy budowali z ceramiki wybierali wśród tych dwóch producentów. Znalazłem jeszcze cegielnię z okolic Bydgoszczy (Cegielnia Stopka), która sprzedaje w województwach północnych i Mazowieckim. Jestem ciekawy, czy ktoś w Was miał styczność z ich produktami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 30.11.2017 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 kemot_p - co cie skłania do wyboru ceramiki? Dla mnie ten materiał ma same wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 30.11.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 kemot_p - co cie skłania do wyboru ceramiki? Dla mnie ten materiał ma same wady. może ludziom kojarzy się z tradycyjną, porządną cegłą paloną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts