Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustak ceramiczny - zestawienie 2017 co wybrać?

Recommended Posts

A tak z ciekawości to liczyłeś jaki jest koszt postawienia m2 takiej ściany? Chodzi mi o materiał + zaprawa. Ja jak robiłem porównania przed budową to akurat tego materiału w ogóle nie brałem pod uwagę... A koniec końców murowałem z ceramiki poryzowanej (:spam:). Tak więc ciekaw jestem jak to by się kalkulowało przy maxie... Edytowane przez Tomaszs131
Lokowanie produktu.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak z ciekawości to liczyłeś jaki jest koszt postawienia m2 takiej ściany? Chodzi mi o materiał + zaprawa. Ja jak robiłem porównania przed budową to akurat tego materiału w ogóle nie brałem pod uwagę... A koniec końców murowałem z ceramiki poryzowanej (porotherm). Tak więc ciekaw jestem jak to by się kalkulowało przy maxie...

Szczerze mówiąc to nie robiłem porównania - chcę ceramikę tradycyjną, bez P+W więc wybór sprowadził się do maxa.

• 1 month później...
Panowie budowaliście z Porothermu 25 P+W "zwykłego" czy też z tej odmiany ekonomicznej E3? E3 niby tańszy ale jakoś mnie nie przekonuje.

U mnie jest wymurowany z tego pustaka garaż i część piętra (nad garażem). Problemów szczególnych nie zaobserwowałem :) Jest to pustak trochę odchudzony względem standardowego PTH 25 cm. Jest tam więcej powietrza, więc jest klasyfikowany do trzeciej grupy elementów murowych. To nic takiego - spora część konkurencji wyrobów Wienerbergera jest właśnie w tej najniższej klasie i nikt się tym szczególnie nie przejmuje. U nas w Polszy liczy się cena :) A ten pustak jest tańszy, bo jest w nim więcej powietrza, a mniej ceramiki. Z mojego doświadczenia wychodzi, że to pełnowartościowy produkt....