Adaxis 28.02.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Bardzo proszę znawców tematu o info, czy w przypadku dachu z membraną wypełnia się całą przestrzeń miedzykrokwiową welną, czy podobnie jak przy deskowaniu należy zostawić dylatację 3 cm (krokwie 18 i wełna 15cm)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 28.02.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 A możesz podać więcej informacji:1. Jaka jest dokładnie membrana dachowa (nazwa handlowa) ?2. Jaki kąt i długość połaci dachowej z ociepleniem ?3. Będzie od wewnątrz zastosowana folia paroizolacyjna ? Jaka dokładnie (nazwa handlowa) ?4. Jak będzie wentylacja pomieszczeń pod połacią ?5. Czy jeżeli pozostanie szczelina nad wełną to jest możliwość zapewnienia jej wentylacji (do przepływu powietrza potrzebne jest wlot i wylot) ?6. Jaka wełna będzie w dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 28.02.2017 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 @Tomek serio potrzeba tylu parametrów? 1. membrana dachowa Corotop Ultra 2. Jaki kąt i długość połaci dachowej z ociepleniem ? - dach dwuspadowy, nachylenie 42 st. i 35 st. / 6mb, 3. Będzie od wewnątrz zastosowana folia paroizolacyjna ? Jaka dokładnie (nazwa handlowa) ? TAK -jeszcze nie wiem jaka 4. Jak będzie wentylacja pomieszczeń pod połacią ? -wentylacja grawitacyjna 5. Czy jeżeli pozostanie szczelina nad wełną to jest możliwość zapewnienia jej wentylacji (do przepływu powietrza potrzebne jest wlot i wylot) ? Nie wiem, ale chyba nie. Jedynie wełna międzykrokwiowa będzie wystawać za elewację i do niej dojdzie styropian elewacji -stąd jakaś wentylacja wewnątrz wełny byłaby... 6. Jaka wełna będzie w dachu ?- Prawdopodobnie SuperMata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 03.03.2017 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Podbijam, jak to w końcu jest? dawać 18+15 czy 15+15 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.03.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 (edytowane) Podbijam, jak to w końcu jest? dawać 18+15 czy 15+15 ? Generalnie membrana jest po to paroprzepuszczalna żeby ewentualne zawilgocenie wełny mogłą odparowac. Producenci membran mówią, że membrana może spokojnie leżeć sobie na wełnie włąsnie dzięki temu że jest paroprzepuszczalna. Kurtkę z goretexu czy bielizne termoaktywna też nosisz na ciele a nei zostawiasz szczelinę wentylacyjna. Jakbyś zostawiał szczelnię to po co bulić na membranę. Zwykła żółta folia budowlana zrobi to samo skoro schnąć i odparowywać ma szczeliną. Cały krzyk o zostawienie szczeliny ma inne źródło. Dopychając wełne do membrany możesz ją minimalnie uwypuklić. Ewnetualna woda która się znajdzie na memebranie będzie ściekać na boki tego uwypuklenia, konkretnie wzdłuż kontrłat. Co spowoduję że owe kontrłaty będą mokre (czytaj źle). Efekt ma być ponoć większy przy blachodachówce, bo gdy ta się latem schłodzi potrafi się na niej od spodu kondensować woda. Czy to prawda nie wiem, nie widziałem. Nawet zdjęcia u wujka googla. Przy dachówkach efekt me nie występować bądz być dramatycznie mniejszy. Ja swoja memebrane i wełnę widziałem kiedyś w marcu i czegoś bardziej suchego nie widziałem (dachówka). Membrana od góry była nadal ukurzona czerwonym pyłem pozostałym z rżnięcia dachówek. Zadna woda po tej membranie raczej nie spływała (8 lat). Kurz dachowkowy wyglądał jak przed chwilą "rozkurzony". JA bym się osobiście nie szczypał i dawał 18cm. Przypilnuj paroizolacji. Edytowane 3 Marca 2017 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 03.03.2017 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Dzięki! W między czasie zadzwonił wykonawca i zaproponował 15cm, uważając, że ona się rozpręży nawet odrobinę więcej, więc i tak wypełni przestrzeń pomiędzy krokwiami. Natomiast 18-stka byłaby bardziej sprężona, czyli miałaby słabsze właściwości i że na to samo by wyszło. Stąd jednak -pomimo super wykładu @Jastrząb - skłaniam się ostatecznie do 2 x15cm. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.03.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Wypełnij cała przestrzeń, po to masz membranę paroprzepuszczlna aby nie stosować żadnych szczelin.Wełna 15 nie rozpręży sie do tych 18cm, a jeśli, to będzie miała gorsze właściwości cieplne, niż wełna 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.03.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Dzięki! W między czasie zadzwonił wykonawca i zaproponował 15cm, uważając, że ona się rozpręży nawet odrobinę więcej, więc i tak wypełni przestrzeń pomiędzy krokwiami. Natomiast 18-stka byłaby bardziej sprężona, czyli miałaby słabsze właściwości i że na to samo by wyszło. Stąd jednak -pomimo super wykładu @Jastrząb - skłaniam się ostatecznie do 2 x15cm. Pozdrawiam serdecznie! Jakby się 15 miała się rozprężać do 18cm i izolować optymalnie to by jej producent nie nazwał 15-tką tylko 18-tką Skoro producent uznał że dana masa wełny powinna tworzyć warstwę 15cm to go nie poprawiajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.03.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Dzięki! W między czasie zadzwonił wykonawca i zaproponował 15cm, uważając, że ona się rozpręży nawet odrobinę więcej, więc i tak wypełni przestrzeń pomiędzy krokwiami. Natomiast 18-stka byłaby bardziej sprężona, czyli miałaby słabsze właściwości i że na to samo by wyszło. Stąd jednak -pomimo super wykładu @Jastrząb - skłaniam się ostatecznie do 2 x15cm. Pozdrawiam serdecznie! I jeszcze jedno. Nigdy, przenigdy nie wierz fachofcom i wykonawcom. Skoro on sugeruję 15cm to z mojego doświadczenia na 99% ma w tym interes. Chce Ci sprzedać wełne a ma tylko 15cm, z jakiegoś powodu gdzieś będzie miał łatwiej lub szybciej to wykonać. Wsadzanie wełny 15 ale bez jakiegoś sznurkowania, żeby ta szczelnia zawsze była zachowana nie ma zupełnie sensu. Jeden kawałek wełny wepchnię się mocniej, tudzież faktycznie się rozpręży i wentylacji w tej 3cm warstwie nie będzie. Cała zabawa po nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.03.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 15 jest wszędzie dostępna, 18 trzeba z reguły zamawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 03.03.2017 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Kurcze, a ja już podjąłem decyzję, bo dzwonił wykonawca i trzeba było szybko decydować -miałem kilka dni na decyzję, ale dopiero teraz otrzymałem wykładnię dla membrany. Paskudnie, bo dzwoniłem i gość już zrobił zamówienie na 15cm a to jednak 10% więcej izolacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts