Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pozwolenie na budowę domu i oczyszczalni - pisma do sąsiadów z informacją o budowie

fleyvor

Recommended Posts

Witam

Mam taki problem mianowicie staram się o pozwolenie na budowę domu jednorodzinnego oraz oczyszczalni przydomowej.

Dnia 08.02.2017 zostały wysłane pisma z Urzędu Miasta do sąsiadów z informacją, że w obrębie 30m od oczyszczalni nie będą mogli wykonać studni itd.

Dwóch sąsiadów nie odebrało tych pism - kontaktowałem się z tymi osobami - jedna jest w sporej odległości od miejsca zameldowania i nie będzie w stanie odebrać pisma druga osoba nie otrzymała żadnego awizo i nie ma podstaw do odebrania czegokolwiek.

I teraz osoba w Urzędzie Miasta poinformowała mnie, że jeśli te osoby nie odbiorą tych listów i zostaną zwrócone do UM postępowanie o wydanie pozwolenia na budowę zostanie wstrzymane do czasu wyjaśnienia (jak ma wyglądać to wyjaśnienie nie wiem ponieważ byłem zbyt zdenerwowany).

I teraz mamy Kodeks Postępowania Administracyjnego Art.44:

"§ 1. W razie niemożności doręczenia pisma w sposób wskazany w art. 42 miejsca doręczania pism adresatowi i art. 43 nieobecność adresata:

1) operator pocztowy w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. – Prawo pocztowe przechowuje pismo przez okres 14 dni w swojej placówce pocztowej – w przypadku doręczania pisma przez operatora pocztowego;

2) pismo składa się na okres czternastu dni w urzędzie właściwej gminy (miasta) – w przypadku doręczania pisma przez pracownika urzędu gminy (miasta) lub upoważnioną osobę lub organ.

§ 2. Zawiadomienie o pozostawieniu pisma wraz z informacją o możliwości jego odbioru w terminie siedmiu dni, licząc od dnia pozostawienia zawiadomienia w miejscu określonym w § 1, umieszcza się w oddawczej skrzynce pocztowej lub, gdy nie jest to możliwe, na drzwiach mieszkania adresata, jego biura lub innego pomieszczenia, w którym adresat wykonuje swoje czynności zawodowe, bądź w widocznym miejscu przy wejściu na posesję adresata.

§ 3. W przypadku niepodjęcia przesyłki w terminie, o którym mowa w § 2, pozostawia się powtórne zawiadomienie o możliwości odbioru przesyłki w terminie nie dłuższym niż czternaście dni od daty pierwszego zawiadomienia.

§ 4. Doręczenie uważa się za dokonane z upływem ostatniego dnia okresu, o którym mowa w § 1, a pismo pozostawia się w aktach sprawy."

Wg. KPA pismo nie odebrane zostaje w aktach sprawy.

Wniosek o pozwolenie na budowę złożyłem 27.12.2016r i teraz 65 dzień mija dnia 01.03.2017r i do tego czasu nie dostałem żadnej informacji, że ten termin się wydłuży.

Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi co będzie jeśli nikt nie odbierze tych dwóch pism informacyjnych?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pani z urzędu nie zna prawa. Nie odebrane pismo, po kolejnej zwrotce uważa się za doręczone. Napisz pismo do urzędu z żądaniem podstawy prawnej wstrzymania procedury. Będziesz wiedział na czym stoisz. Myślę też, że możesz pójść do owej pani i pokazać jej artykuł KPA który tu cytujesz. Coś jej się najwyraźniej pomieszało.

Mimo, że napisałem że "osoba" w urzędzie udzieliła mi informacji to i tak każdy wie, że to była "pani" :) zawitam dziś tam trochę lepiej przygotowany i zdam relacje. Podobno zwrotka z poczty o niedostarczeniu listu wysyłana jest listem ekonomicznym więc idzie dłużej niż list priorytetowy.

A co z mijającym terminem 65 dni i brakiem informacji o przedłużeniu się? Powinni mnie zawiadomić? Wg. ustawy po tym upływie urząd o wyższej "randze" może nałożyć 500zł kary za każdy dzień zwłoki?

Trochę to bardziej skomplikowane - upraszczając:

Urząd sprawę musi załatwić w terminie (art. 35 k.p.a.)

§ 1 stanowi, iż organy administracji publicznej obowiązane są załatwiać sprawy bez zbędnej zwłoki,

§ 2 wskazuje że organ administracji publicznej zobowiązany jest załatwiać: - w ciągu miesiąca od dnia wszczęcia postępowania (sprawy wymagające postępowania wyjaśniającego)

§ 3 że sprawy wymagające postępowania wyjaśniającego; - w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania (sprawy szczególnie skomplikowane).

Natomiast PB (art.35.6) stanowi jedynie, że w przypadku opieszałości (powyżej 65 dni) urząd będzie płacił karę w wys. 500zł za każdy następny dzień zwłoki.

Ale, w tym samym art.35 (PB) jest napisane:

8. Do terminu, o którym mowa w ust. 6, nie wlicza się terminów przewidzianych w przepisach prawa do dokonania określonych czynności, okresów zawieszenia postępowania oraz okresów opóźnień spowodowanych z winy strony, albo z przyczyn niezależnych od organu.

Podobnie stanowi art. 35 § 5 k. p. a.

Ps. Urząd powinien cię zawiadomić o tym, że sprawa jest "skomplikowana" i że zawiesza bieg terminu - skoro tego nie zrobił mozesz napisac slargę na bezczynność urzędu, co spowoduje naliczanie 500zł (po upływie 65 dni)

Mam taki problem mianowicie staram się o pozwolenie na budowę domu jednorodzinnego oraz oczyszczalni przydomowej.

Dnia 08.02.2017 zostały wysłane pisma z Urzędu Miasta do sąsiadów z informacją, że w obrębie 30m od oczyszczalni nie będą mogli wykonać studni itd.

jednej rzeczy tutaj nie rozumiem ! - Urząd raczej nie powinien wysyłać pism do sąsiadów, że " nie będą mogli wykonać studni itd ", tylko z informacją, że obszar oddziaływania projektowanego obiektu wraz z oczyszczalnią przydomową wychodzi poza zakres gr.działki ... i ( sąsiedzi ) stają się stronami postępowania administracyjnego. To wszystko. Czy też się mylę ?

jednej rzeczy tutaj nie rozumiem ! - Urząd raczej nie powinien wysyłać pism do sąsiadów, że " nie będą mogli wykonać studni itd ", tylko z informacją, że obszar oddziaływania projektowanego obiektu wraz z oczyszczalnią przydomową wychodzi poza zakres gr.działki ... i ( sąsiedzi ) stają się stronami postępowania administracyjnego. To wszystko. Czy też się mylę ?

Dokładnie tak jak piszesz, ja napisałem zbyt ogólnikowo po informacji którą otrzymałem od Pani w urzędzie. Sąsiedzi są stroną w postępowaniu ale dwóch nie odebrało pism z urzędu i stąd problem, że niby mogę mieć wstrzymane postępowanie o wydanie pozwolenia. Dziś będę w urzędzie i się dowiem dokładniej.