Nasir 28.02.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 (edytowane) PanowieProśba o radę. Są różne na ten temat opinie.Według reguły kubatura kuchni razy 6 to minimalna wydajność okapu - razy 12 maksymalna wydajność. Kierując się powyższą regułą powinienem mieć okap 240 - 480. Moje pytanie dotyczy minimalnej wydajności okapu. Czy powinienem szukać okapu którego najniższa wartość przepływu wynosi 240m/h?Czy zakup okapu którego najniższe natężenie przepływu będzie wynosiło np. 315 - będzie przesadą? Czy nie stworzy to np. ryzyka podciśnienia ze względu na zbyt dużą ilość wyprowadzanego na zewnątrz powietrza. Dodam, że dom ma wentylację grawitacyjną - okna plastikowe - dużą szczelność.Ponadto, między kuchnią a salonem nie ma drzwi, (nie jest to jednak jedna wielka przestrzeń). Kuchnia również łączy się z korytarzem (również brak drzwi). Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Edytowane 28 Lutego 2017 przez Nasir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkaszka 28.02.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 wszystko zaczynasz od d*py strony,. Okap ma służyć do usuwania z pomieszczenia zysków ciepła oraz wilgoci. Jaka powinna być ilość usuwanego powietrza zależy od tego co zamierzasz robić w kuchni, jak raz dziennie zagotować wodę na herbatę, wtedy okap z wentylatorem o wydajności 240m3/h pewnie starczy, jak lubisz smażyć schabowe, czy karkówkę do 4 chłopa, to 240 m3/h pomaga jedynie w tym aby ściany były żółte. Jaki masz okap, 60/90/120cm, w zależności od wielkości okapu wymagana jest inna wydajność aby prędkość porywania była wystarczająca. Dodatkowo ograniczeniem wydajności jest wielkość komina do jakiego odprowadzane jest powietrze, przez 14/14 cm, czyli klasyczny komin możesz wyrzucić max do 450-500 m3/h przy mocnym wentylatorze. Pamiętaj nie ważne są nominalne wydatki wentylatora, bo podawane są one przeważnie przy oporach 0 Pa, przy 100 Pa oporu (trochę brudny filtr i parę mb rury ) wydatek wentylatora spada do np 150m3/h. Reasumując nie ma co przejmować się stratami ciepła wynikającymi w wnikania zimnego powietrza, bo podczas gotowania wydziela się znacznie więcej ciepła niż tracisz na ogrzanie zimnego powietrza, a smród rozchodzący się po domu irytuje znacznie bardziej niż stracone kilka wat ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasir 28.02.2017 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Dziękuję za odpowiedź. Moje obawy dotyczą również dużej szczelności całego domu. Np takie gotowanie w porze zimowej przy zamkniętych oknach - czy przy większej mocy okapu, może powodować podciśnienie i ewentualny ciąg wsteczny kratek wentylacyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkaszka 01.03.2017 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 jak tego nie zrobią to oznacza że masz marniutki wentylator w okapie, okap ma działać, a to czy czy stracisz 2-3kW ciepła jest rzeczą drugoplanową, gotujesz, delikatnie uchylasz okno w kuchni i tyle, tak to musi działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 12.12.2018 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Witam,Podepnę się pod temat ,co by nie zakładać kolejnego .Bardzo proszę o radę znawców tematu.Sprawa dotyczy okapu kuchennego ,zaplanowałem tak że w okapie nie będzie wentylatora tylko zastosuje wentylator kanałowy po to żeby był ciszej w kuchni.Pozwolę sobie opisać mój plan a następnie zadam kilka pytań:Więc tak ,z okapu rura fi 120 (vents z castoramy) przechodzi przez ścianę w podwieszonym suficie odcinek ok 70cm w tym miejsc ma być wentylator kanałowy ,następnie kolano 90 st bądź dwa 45 st następnie ok 1,5 m odcinek rury wpięty do okrągłego kanału wentylacyjnego w kominie ,wylot od tego miejsca ok 5,5 metra w pinie.1.Jaki wentylator zastosować żeby to sprawnie działało (jaka wydajność i producent)oczywiście w rozsądnej cenie.)2.Jeżeli wentylator będzie za ścianą to czy faktycznie będzie mniej słyszalny w kuchni.Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii pozdrawiampp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.