Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka optymalna wydajność okapu?


Recommended Posts

Panowie

Prośba o radę.

 

Są różne na ten temat opinie.

Według reguły kubatura kuchni razy 6 to minimalna wydajność okapu - razy 12 maksymalna wydajność.

 

Kierując się powyższą regułą powinienem mieć okap 240 - 480.

 

Moje pytanie dotyczy minimalnej wydajności okapu. Czy powinienem szukać okapu którego najniższa wartość przepływu wynosi 240m/h?

Czy zakup okapu którego najniższe natężenie przepływu będzie wynosiło np. 315 - będzie przesadą?

 

 

Czy nie stworzy to np. ryzyka podciśnienia ze względu na zbyt dużą ilość wyprowadzanego na zewnątrz powietrza.

 

Dodam, że dom ma wentylację grawitacyjną - okna plastikowe - dużą szczelność.

Ponadto, między kuchnią a salonem nie ma drzwi, (nie jest to jednak jedna wielka przestrzeń). Kuchnia również łączy się z korytarzem (również brak drzwi).

 

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

 

Pozdrawiam

Edytowane przez Nasir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wszystko zaczynasz od d*py strony,. Okap ma służyć do usuwania z pomieszczenia zysków ciepła oraz wilgoci. Jaka powinna być ilość usuwanego powietrza zależy od tego co zamierzasz robić w kuchni, jak raz dziennie zagotować wodę na herbatę, wtedy okap z wentylatorem o wydajności 240m3/h pewnie starczy, jak lubisz smażyć schabowe, czy karkówkę do 4 chłopa, to 240 m3/h pomaga jedynie w tym aby ściany były żółte. Jaki masz okap, 60/90/120cm, w zależności od wielkości okapu wymagana jest inna wydajność aby prędkość porywania była wystarczająca. Dodatkowo ograniczeniem wydajności jest wielkość komina do jakiego odprowadzane jest powietrze, przez 14/14 cm, czyli klasyczny komin możesz wyrzucić max do 450-500 m3/h przy mocnym wentylatorze. Pamiętaj nie ważne są nominalne wydatki wentylatora, bo podawane są one przeważnie przy oporach 0 Pa, przy 100 Pa oporu (trochę brudny filtr i parę mb rury ) wydatek wentylatora spada do np 150m3/h. Reasumując nie ma co przejmować się stratami ciepła wynikającymi w wnikania zimnego powietrza, bo podczas gotowania wydziela się znacznie więcej ciepła niż tracisz na ogrzanie zimnego powietrza, a smród rozchodzący się po domu irytuje znacznie bardziej niż stracone kilka wat ciepła.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...

Witam,

Podepnę się pod temat ,co by nie zakładać kolejnego .

Bardzo proszę o radę znawców tematu.

Sprawa dotyczy okapu kuchennego ,zaplanowałem tak że w okapie nie będzie wentylatora tylko zastosuje wentylator kanałowy po to żeby był ciszej w kuchni.

Pozwolę sobie opisać mój plan a następnie zadam kilka pytań:

Więc tak ,z okapu rura fi 120 (vents z castoramy) przechodzi przez ścianę w podwieszonym suficie odcinek ok 70cm w tym miejsc ma być wentylator kanałowy ,następnie kolano 90 st bądź dwa 45 st następnie ok 1,5 m odcinek rury wpięty do okrągłego kanału wentylacyjnego w kominie ,wylot od tego miejsca ok 5,5 metra w pinie.

1.Jaki wentylator zastosować żeby to sprawnie działało (jaka wydajność i producent)oczywiście w rozsądnej cenie.)

2.Jeżeli wentylator będzie za ścianą to czy faktycznie będzie mniej słyszalny w kuchni.

Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii

pozdrawiam

pp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...