Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA P-W - zużycie prądu

JTKirk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

a u mnie w trzecim sezonie w połowie stycznia jest „rekordowo” niskie zużycie -500 kWh.

Wcześniej było ok 900kWh.

Temp w nocy ok -2/-4 st ,w dzień nawet + 10 st bywało (poprzednio w nocy nawet -23 st !).Zobaczymy czy wyjdzie roczne zużycie mniejsze od 2015/2016.

Pzdr

Witam,r

U mnie kujawsko-pomorskie ,a miejscowość położona w dolinie , niedaleko jeziora i rzeka i mam -7 stopni w nocy od 2 dni , w dzien też na minusie, a tak raczej jest zimniej niż w grudniu ...

Więc duuużo widać zależy od położenia gdzie się mieszka. Jak mieszka się w "cieplejszym" rejonie to wiadomo że zużycie ciepła będzie mniejsze i COP lepszy.

U mnie teraz wychodzi zużycie średnio 15kWh na dzien (średnia z 15 dni).

U mnie kujawsko-pomorskie ,a miejscowość położona w dolinie , niedaleko jeziora i rzeka i mam -7 stopni w nocy od 2 dni , w dzien też na minusie, a tak raczej jest zimniej niż w grudniu ...

Więc duuużo widać zależy od położenia gdzie się mieszka. Jak mieszka się w "cieplejszym" rejonie to wiadomo że zużycie ciepła będzie mniejsze i COP lepszy.

U mnie teraz wychodzi zużycie średnio 15kWh na dzien (średnia z 15 dni).

Zużycie masz znacznie mniejsze ze względu na OP i izolację budynku oraz m2.

Witam,

a u mnie w trzecim sezonie w połowie stycznia jest „rekordowo” niskie zużycie -500 kWh.

Wcześniej było ok 900kWh.

Temp w nocy ok -2/-4 st ,w dzień nawet + 10 st bywało (poprzednio w nocy nawet -23 st !).Zobaczymy czy wyjdzie roczne zużycie mniejsze od 2015/2016.

Pzdr

Dość duże zużycie masz tak mi się wydaje przy swoich 200m2 masz taką samą kubatyrę jak ja przy 134 m2 , u mnie pomieszczenia po ok 3m wys i antresola ponad 5m czyli grzejemy taką samą kubaturę m2 mają tu mniejsze znaczenie chyba tak mi się wydaje .

Edytowane przez pagu

Ja przez trzy ostatnie dni (temp. minusowe, nawet w dzień) grzałem od 00-16 (w tym raz woda) i jestem mile zaskoczony zużyciem.

Zuzycie za CO 18-20 KW ale komfort dużo większy, większy COP i kultura pracy pompy. Grzałem prostą temp.31-32 ST.

Pompa chodzi płynnie, jak pompa osiągnie temp. to sprężarka chodzi w zakresie 40-50 Hz a zużycie 1 - 1,2 KW na godzinę.

Moja wnioski - zużycie niewiel większe niż grzejąc głównie w T2 (też miałem około 15 KW) ale komfort w domu i kultura pracy pompy dużo wieksza :rolleyes:

Miałeś rację, ja tego nie podważałem :rolleyes:

Dalej uważam, że przy temp. dodatnich tj. gdzieś od +3 ST wystarczy grzać w okienkach T2 , jednak przy ujemnych temp. komfort i kultura pracy zdecydowanie większa przy minimalnie większych zużyciu. Nigdy nie byłem zakłądnikiem T2 dla oszczędności 50 PLN miesiecznie.

*

Gość TwojPan
u mnie na wsi w nocy dzisiaj było -12,5 i caly dzien na minusie i do teraz (22:36) "zjadła " 26,4 kWh , grzane tylko w T2 od poczatku roku 361,68 kWh (tez do teraz)

A po 3-4 dniach,przy takiej temp.zewn. utrzymasz takie temp w pomieszczeniach jakie masz w stopce?Tylko w T2?

A wiesz ,co zrobi PC i Twój licznik,jak temp w domu spadną grubo poniżej oczekiwanych,grzejąc tylko w T2?

Gość TwojPan
Ja kilka dni temu dodałem 2h do grzania pompy (teraz grzeje od 0:00). Wcześniej pompa chodziła od 2:00 do 6:00 i od 13:00 do 15:00. Przy obecnych temperaturach było to już za mało, na szczęście mam jeszcze 2h zapasu grzania w T2.

Wow.

A gdzie te Twoje 8 kWh/doba?

To przy gruntówce trzeba grzać w T2.

Jasiek w to nie uwierzy :) A może jest tu wihajster?

kaszpir007 - jaką masz kubaturę u siebie przy tych 117m2 ? bo zużycie faktycznie małe przy -7

Nie mam pojęcia.

Część domu ma wysokie sufity (w najwyższym punkcie 4,5m) więc to mocno kubaturę zwiększa ...

Co do zużycia to podałem średnią za pół miesiąca , ile zużyła pompa przy -7 dokładnie nie wiem

Gość TwojPan

Dalej uważam, że przy temp. dodatnich tj. gdzieś od +3 ST wystarczy grzać w okienkach T2 iększa przy minimalnie większych zużyciu.

*

Wtedy własnie trzeba grzać jak opisywałem nie raz.Z większym COP ,w miarę potrzeb-na 100% nie TYLKO w T2.O ile ma się odpowiednio przygotowany dom.