Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA P-W - zużycie prądu

JTKirk

Recommended Posts

Nie mam pojęcia.

Część domu ma wysokie sufity (w najwyższym punkcie 4,5m) więc to mocno kubaturę zwiększa ...

Co do zużycia to podałem średnią za pół miesiąca , ile zużyła pompa przy -7 dokładnie nie wiem

Aaaa srednia , ciekaw jestem ile zjadała przy -7 i poniżej .

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A po 3-4 dniach,przy takiej temp.zewn. utrzymasz takie temp w pomieszczeniach jakie masz w stopce?Tylko w T2?

w ub. roku tak było a było zimniej , no moze temp spadła do 21 jak było ponizej -20 , a to był pierwszy rok.

A wiesz ,co zrobi PC i Twój licznik,jak temp w domu spadną grubo poniżej oczekiwanych,grzejąc tylko w T2?

Nie wiem bo póki co ani w ub. roku ani w tym nic sie nie działo a grzeje WYŁĄCZNIE w T2 (CWU czasem częściej jak córa chce się kapać i 38 to dla niej za zimna woda na prysznic :) ) .

Ale zakładam ze pytanie bylo tendencyjne i znasz odpowiedz ?

EDYTA : krzywa ustawiona maksymalnie do 31 stopni jak spadnie ponizej -2, poki co jest ok

Edytowane przez gogush

Mrozy póki co przeszły (dzisiaj mam +3 i się topi śnieg) do dzisiaj CO+CWU zużyła :

zuzycie.JPG

co srednio mi daje 21,78 kWh dziennie w styczniu co przy średniej cenie prądu (G12w w PGE ktore nie jest u nas tanie :( ) daje : 9,58 zł dziennie , ile to węgla może być ?

Edytowane przez gogush

Mrozy póki co przeszły (dzisiaj mam +3 i się topi śnieg) do dzisiaj CO+CWU zużyła :

[ATTACH=CONFIG]405403[/ATTACH]

co srednio mi daje 21,78 kWh dziennie w styczniu co przy średniej cenie prądu (G12w w PGE ktore nie jest u nas tanie :( ) daje : 9,58 zł dziennie , ile to węgla może być ?

Masz jakiś podlicznik?skąd masz takie fajne zobrazowanie zużycia prądu?

Masz jakiś podlicznik?skąd masz takie fajne zobrazowanie zużycia prądu?

Mam dwa podliczniki SDM 630 i SDM 530 z MODBUS pod ktory mam podlaczony raspberry pi (mierzy mi tez temperature w zbiorniku ) , pokazuje duzo danych wg. tego ustawilem prace pompy , mysle ze zuzycie mam calkiem przyzwoite jak na tak duzy dom .

Jeden jest podłączony pod pompe , drugi główny.

Np. tak wyglada obnecne zuzycie (chodzi suszarka i pralka stad tak duze zuzycie na wykresie) :

pompa1.JPG

i mierzy temperature wody (CWU i CO oddzielnie)

temp1.JPG

Te dane umozliwily mi ustawienie pompy , temperatur etc.

Edytowane przez gogush

• 1 year później...

Można powiedzieć, że sezon grzewczy powoli się kończy a to pierwszy sezon w nowym domu i wyszło tak na rachunkach za prąd - samo ogrzewanie:

Wrzesień 2018 - 80 kWh

Październik 2018 - 83 kWh

Listopad 2018 - 549 kWh

Grudzień 2018 - 569 kWh

Styczeń 2019 - 611 kWh

Luty 2019 - 630 kWh

Marzec 2019 - 508 kWh

Kwiecień (do 23.04) 2019 - 288 kWh

Licząc po 0,59 PLN za kWh + 300 PLN/roczny przegląd pompy to za sezon wychodzi 2 235 PLN.

Nie mam pojęcia czy to dobry czy zły wynik bo to pierwszy sezon w nowym domu i nie mam porównania.

Można powiedzieć, że sezon grzewczy powoli się kończy a to pierwszy sezon w nowym domu i wyszło tak na rachunkach za prąd - samo ogrzewanie:

Wrzesień 2018 - 80 kWh

Październik 2018 - 83 kWh

Listopad 2018 - 549 kWh

Grudzień 2018 - 569 kWh

Styczeń 2019 - 611 kWh

Luty 2019 - 630 kWh

Marzec 2019 - 508 kWh

Kwiecień (do 23.04) 2019 - 288 kWh

Licząc po 0,59 PLN za kWh + 300 PLN/roczny przegląd pompy to za sezon wychodzi 2 235 PLN.

Nie mam pojęcia czy to dobry czy zły wynik bo to pierwszy sezon w nowym domu i nie mam porównania.

A jaki metraż domu? No i czym grzejesz CWU, skoro podajesz tylko zużycie na CO?

pierwszy sezon w nowym domu i wyszło tak na rachunkach za prąd - samo ogrzewanie:

Wynik raczej poprawny

Dobrze by było gdybyś zamieścił dane budynku w stopce,

Problem nadmiernego taktowania - opanowany?

• 4 weeks później...

Dzisiaj zadzwoniła do mnie Energa i zaproponowala stałe koszty kWh na 2020. Oczywiście wyższe niż obecne. Mam G12w i na szybko sprawdziłem, że cena w drogiej z 70 gr/kWh wzrosła do 80, a w taniej chyba mniej niż 10 gr. Ciekawe czy inni operatorzy też już was kuszą? Oczywiście zostałem poinformowany że ceny pewnie wzrosną więcej...

To dzwonił sprzedawca, a co z dystrybutorem? Oni też podniosą ceny? Czy po prostu OSD podnoszą ceny dla sprzedawcow (dla nas nie), a oni przerzucaja to dopiero na nas.

Co reguluje URE? Tylko Dystrybutora?

Mnie PGE kusi programem "Przyszłość bez awarii" na 2 lub 3 lata, gdzie cena kWh jest niższa o ok. 1 grosz i co miesiąc kosztuje to parę złotych. Podstawię to do arkusza i zobaczę jak na tym mogę wyjść. Ale przeglądając regulamin dochodzę do wniosku że i tak nie jest to gwarancja stałej ceny ... Na dodatek wiadomo że i tak nic tam nie ma o przesyle...