Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA G-W - zużycie prądu

JTKirk

Recommended Posts

no to lecimy

stan na dziś 01.03.2017:

licznik - 8936 kWh (mierzone dziś, 1 marca 2017r. o godz.9.00 rano), czyli 523 kWh w miesiącu na Co i CWU

stan 4 osoby w tym 2 małych dzieci temp. góra - 22-23 stopnie temp. w pokojach zmierzona na kilku termometrach, dół - 24-25 stopnie (jak słonko przyświeci to stopień/dwa w górę)

temp CWU - zapodana 45 stopni przez większość czasu CO ustawione na sterowniku pompy na temp 23 stopnie w tanich godzinkach a 21 temp obniżenia - czas oczekiwania na załączenie - 24 h z temperaturą na dworze poniżej +20 stopni - CWu - 4-6 rano oraz 13-15 w dzień - grzanie do 49 stopni, poza tymi dwoma okresami ustawione 45 stopni cyrkulacja,

antylegionella raz na tydzień (nawet nie wiem kiedy się załącza, bo nie można tego ręcznie ustawić - podobno w poniedziałkową noc) SCOP podawane przez pompę, czyli całkowicie nieprawdziwe i jak oszukane, ale dla mających pc SmartHeata niezła dana do porównania jeśli nie mają ciepłomierzy itp. (tak, coś na zasadzie "a ja mam większego" ) 5,6

porównując do zeszłego roku pobrało więcej o 70 kWh (luty 2016 - 453 kWh)

link do mojego zużycia od początku PC https://onedrive.live.com/view.aspx?resid=3217B111F22DBC20!30416&ithint=file%2cxlsx&app=Excel&authkey=!AHbvYBCKvCswJno

Jedziemy z wpisem,

Podsumowanie lutego (3-28 luty)

Średnia temperatura dobowa -1, temperatura w domu ustawiona na 22st. W czasie mrozów na początku lutego również wietrzenie. Dom nie zamieszkany, brak rekuperacji, wietrzenie, brak zysków bytowych.

Zużycie 395kWh w 2t,

9kWh w 1t

W tym grzanie cwu 4 razy.

Koszt ogrzewania w lutym ok 144zł

Witam

wiem że może nie to miejsce ale po części dotyczy zużycia prądu.

Mam zainstalowaną pompę Alpha Innotech SWC 142 (kompaktowa gruntowa pompa ciepła). Czy ktoś z Was siedząc na forum spotkał się z tym że ktoś inny ma taką pompę. Problem polega na tym że mam jakieś gigantyczne zużycie energii elektrycznej - w ciągu 24 godzin z 27/28.02.2017 pompa pobrała 45kWh spisałem z licznika. Po zgraniu danych z pompy okazuje się z grzałka działała od dnia zainstalowania pompy jedynie 23h w okresie 09/2016-03/2017.

Przykładowo spisałem licznik właśnie teraz i zużycie prądu (poza tym w domu włączony TV, komputer, kilka ledowych żarówek) pokazuje że w ciągu 1,5 godziny pompa pociągnęła 7 kWh. (30 min woda użytkowa / 60 minut praca pompy ciepła)

Dane z pompy zgranie dzisiaj:

Informacje Temperatury:

Zasil. 30,9°C

Powrót 23,9°C

Powrót - cel 23,7°C

Gaz gorcy 59,6°C

Temperatura zewn. 2,1°C

Temperatura [rednia 6,7°C

Temperatura cwu 42,0°C

Temp. cwu - cel 42.0°C

Dolne zródBo-wej[cie 2,5°C

Dolne zródBo-wyj[cie -1,8°C

Zasilanie maks. 64.0°C

Pobór spr|arki 2,9°C

Przegrzanie 6.0 K

Przegrzanie - cel 6.0 K

Czy coś tu jest nie tak ?

BARDZO DZIEKUJE ZA POMOC

Edytowane przez chrisppl

Twoja to 13.5kw ? ile m2 dom?

dom 211m2 ale nie mam sufitów podwieszanych tylko wszystko otwarte aż do dachu czyli wysokość 5,6m w najwyższym punkcie domu.

13,5 kWh

rozmawialem z instalatyorem i jego nie dziwi taki pobor liczac ze musieli wygrzac betonowa podloge ktora mam w calym domu i wtedy temp idzie do 50 stopni plus osuszenie budynku - ze niby pierwszy sezon jest niewspolmierny do pozostalych. powiedzial mi ze pompa jak na zapotrzebowanie tego budynku powinna pracowac 3000 godz./rok.

• 5 weeks później...

Podsumowanie marca

Średnia temperatura dobowa: 6st

Zużycie: II 251 KW/h; I 6kWh

Koszt: 98,25 zł (0,58 zł/Kwh)

COP: 4,23

czas pracy sprężarki CO: 176 h

czas pracy sprezarki CWU: 3h

liczba startow CO: 94

liczba startow CWU:2

temperatura w domu ustawiona na 22st. Dom nie zamieszkany, brak rekuperacji, wietrzenie, brak zysków bytowych.

licznik - 9363 kWh (mierzone dziś, 1 kwietnia 2017r. o godz.12.00 ), czyli 427 kWh w miesiącu na Co i CWU

stan 4 osoby w tym 2 małych dzieci temp. góra - 23-24 stopnie temp. w pokojach zmierzona na kilku termometrach, dół - 25-26 stopnie (jak słonko przyświeci to dwa w górę)

temp CWU - zapodana 45 stopni przez większość czasu CO ustawione na sterowniku pompy na temp 23 stopnie w tanich godzinkach a 21 temp obniżenia - czas oczekiwania na załączenie - 24 h z temperaturą na dworze poniżej +20 stopni - CWu - 4-6 rano oraz 13-15 w dzień - grzanie do 49 stopni, poza tymi dwoma okresami ustawione 45 stopni cyrkulacja,

antylegionella raz na tydzień (nawet nie wiem kiedy się załącza, bo nie można tego ręcznie ustawić - podobno w poniedziałkową noc) SCOP podawane przez pompę, czyli całkowicie nieprawdziwe i jak oszukane, ale dla mających pc SmartHeata niezła dana do porównania jeśli nie mają ciepłomierzy itp. (tak, coś na zasadzie "a ja mam większego" ) 5,7

porównując do zeszłego roku pobrało więcej o 168 kWh (marzec 2016 - 259 kWh)

• 4 weeks później...
licznik - 9363 kWh (mierzone dziś, 1 kwietnia 2017r. o godz.12.00 ), czyli 427 kWh w miesiącu na Co i CWU

stan 4 osoby w tym 2 małych dzieci temp. góra - 23-24 stopnie temp. w pokojach zmierzona na kilku termometrach, dół - 25-26 stopnie (jak słonko przyświeci to dwa w górę)

antylegionella raz na tydzień (nawet nie wiem kiedy się załącza, bo nie można tego ręcznie ustawić - podobno w poniedziałkową noc) SCOP podawane przez pompę, czyli całkowicie nieprawdziwe i jak oszukane, ale dla mających pc SmartHeata niezła dana do porównania jeśli nie mają ciepłomierzy itp. (tak, coś na zasadzie "a ja mam większego" ) 5,7

porównując do zeszłego roku pobrało więcej o 168 kWh (marzec 2016 - 259 kWh)

licznik - 9743 kWh (mierzone dziś, 2 maja 2017r. o godz.21...

czyli 380 kWh w miesiącu na Co i CWU

porównując do zeszłego roku pobrało więcej o 81 kWh (kwiecień 2016 - 299 kWh)

Lubie takie "zabawy" w porownywanie sobie zuzycia w ronych domach, ale mam postulat, ktory swego czasu byl tez w starszym watku o zuzyciu:

Podawajcie zuzycie tylko w odniesieniu do konkretnego obiektu.

Nie wiem jak inni, ale ja posty bez opisu domu po prostu przewijam, bo wczytywanie sie w nie sansu zadnego nie ma, a stale pytania zajmujace polowe watku w stylu "A jaki masz dom?" zaczynaja lekko wkoorwiac :)

O jakims spojnym szablonie mozemy pewnie tylko pomarzyc.

-------- Okres: 2017-04-01 do 2017-04-30 23:59:59 (30,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 110,83 [h] (77,7%)

Czas pracy CWU: 31,90 [h] (Cykli: 107) (Średnio dziennie: 3,6)

Suma pracy PCi: 142,7 [h]

Startów: 138 (Średnio dziennie: 4,6)

Czas pracy śr CO: 3,69 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 1,06 [h/d]

Czas pracy śr: 4,8 [h/d]

Szacowane zużycie: 512 [kWh] Średnio: 17,1 [kWh/d]

CWU: 158 [kWh] Średnio: 5,3 [kWh/d]

CO: 355 [kWh] Średnio: 11,8 [kWh/d]

CO/100m2: 5,1 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [6/94%]: 144 zł w tym CO [1/99%]: 77 zł CWU [36/64%]: 68 zł

------------------------------------------------------------------------

Witam,

mała korekta odnośnie kosztów -właśnie poczytałem sobie rozliczenie za cały dom z Taurona od 6.10.2016 do 4.10.2017 , po przeliczeniu wszystkich opłat i zużycia wyszło mi średnio 1 kWh=0,45 pln brutto (opłaty OZE,abonamenty, itp).

Wcześniej podawałem średnią 0,43 pln

pzdr