Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam nie mały problem na budowie, ekipa zamontowała mi okna dachowe za wysoko, tzn muszę stać na palcach żeby spojrzeć na zewnątrz, jednym to odpowiada ja jednak wolałbym żeby okna były na wysokości wzroku. Czy można bezpiecznie przenieść okno dachowe niżej? folia dachowa musiałaby być prawdopodobnie nacinana ponieważ już została położona jak i dachówka. Proszę o pomoc

https://forum.murator.pl/topic/227348-problem-za-wysoko-okna-dachowe-czy-mo%C5%BCna-przesun%C4%85%C4%87/

W projekcie jest napisane" montaż okien dachowych według instrukcji producenta"

Wylewki dopiero będą zrobione natomiast to jakieś 10-12cm z tego co mi kierownik budowy powiedział, biorąc pod uwagę 10-12cm to osadzenie okna od podłoża będzie na ok na wysokości 180cm , przy moim wzoście 175cm jest to raczej kiepskie rozwiązanie, dlatego ponawiam pytanie - czy można jeszcze te okna przenieść niżej? czy membrana jeśli będzie nacinana będzie stanowiła problem?

• 4 weeks później...
  • 3 months później...
W projekcie jest napisane" montaż okien dachowych według instrukcji producenta"

Wylewki dopiero będą zrobione natomiast to jakieś 10-12cm z tego co mi kierownik budowy powiedział, biorąc pod uwagę 10-12cm to osadzenie okna od podłoża będzie na ok na wysokości 180cm , przy moim wzoście 175cm jest to raczej kiepskie rozwiązanie, dlatego ponawiam pytanie - czy można jeszcze te okna przenieść niżej? czy membrana jeśli będzie nacinana będzie stanowiła problem?

Witam,

jeżeli nie uniemożliwia to konstrukcja więźby to nie jest to problem. Ważna uwaga- aktualnie rozważam ten problem u mnie (8 okien dachowych). W projektach przyjmuje się okna obrotowe. Jeżeli zostaną zmienione na okna obrotowo-uchylne i zamierza się korzystać z obu funkcji, to nie da się optymalnie je zainstalować- dla funkcji obrotowej musza być wyżej, dla uchylnej niżej. Przy obrotowych 170 cm to zdecydowanie za wysoko, wysokość zależy od rozmiarów okna, nachylenia dachu ale nie więcej, niż 145 cm.