JanuszBudowlanki 01.03.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Witam, Mam dwa lustra do zafugowania, jedno wklejone między czarną ceramikę a drugie między białą. Najpierw chciałem użyć fugi mapeia, która została po płytkach, ale budynek jest względnie nowy i sporo pracuje, więc po przeczytaniu paru mrożących krew w żyłach opowieści o pękających lustrach postanowiłem zostać przy standardowym podejściu z silikonem. Mój problem polega na tym, że nie mogę znaleźć silikonu odpowiedniego dla luster w kolorze czarnym (białych i przeroczystych jest względnie sporo). Jak Państwo się domyślają, chodzi mi o silikon sanitarny neutralny o odczynie niekwaśnym (może brzmi to głupio ale specjalnie zaznaczam, że nie może być kwaśny bo spotkałem się kiedyś z silikonem na którym pisało z przodu 'neutralny', a z tyłu w szczegółach miał wiązanie kwaśne (!)). Czy ktoś zna jakiś tego typu silikon w czarnym kolorze? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam, Janusz Budowlanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.03.2017 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 http://m.ceneo.pl/8645494#tab=spec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 01.03.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Albo taki: http://www.soudal.pl/profi-uszczel-klej/item/434-silikon-do-akwariow-silirub-aq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 01.03.2017 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) http://m.ceneo.pl/8645494#tab=spec Tylko to nie do luster. I lustro i lacobel prędzej czy później zacznie "kwitnąć" po zastosowaniu normalnego, nawet neutralnego silikonu. A wracając do pytania, z czarnym do luster faktycznie jest kiepsko, głównie bezbarwny. Jedyne jakie kojarzę czarne do luster to http://penosil.malopolska.pl/seria-gold/13-general-silicone-silikon-neutralny-bezbarwny-bialy-szary-bezowy-czarny-brazowy-penosil.html http://www.beko-gmbh.pl/produkt-141.html EDIT :Albo taki: http://www.soudal.pl/profi-uszczel-klej/item/434-silikon-do-akwariow-silirub-aq Te same uwagi Edytowane 1 Marca 2017 przez G.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 01.03.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Tylko to nie do luster. I lustro i lacobel prędzej czy później zacznie "kwitnąć" po zastosowaniu normalnego, nawet neutralnego silikonu. A wracając do pytania, z czarnym do luster faktycznie jest kiepsko, głównie bezbarwny. Jedyne jakie kojarzę czarne do luster to http://penosil.malopolska.pl/seria-gold/13-general-silicone-silikon-neutralny-bezbarwny-bialy-szary-bezowy-czarny-brazowy-penosil.html http://www.beko-gmbh.pl/produkt-141.html EDIT : Te same uwagi Co rozumiesz pod słowem "kwitnąć"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 01.03.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 a poliuretany?Sikaflex 11fc czarny? Tylko od razu mowie - nie mam pojecia jak to sie zachowa na lustrze wiec do sprawdzenia, ale wiazanie poliuretanu nastepuje na wskutek wiazania wilgoci z powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanuszBudowlanki 01.03.2017 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) Co rozumiesz pod słowem "kwitnąć"? Silikony o kwaśnym wiązaniu wchodzą po dłuższym czasie w reakcję z warstwą srebrzankową znajdującą się w lustrach co po latach powoduje nieciekawy efekt "zachodzenia". Tak jak słusznie kolega zauważył, nie każdy silikon neutralny jest faktycznie neutralny dla lustra. Z tego co ja widziałem, to informacja o neutralności silikonów dotyczy stricte materiałów do których jest on przeznaczony. Czyli w przypadku: http://m.ceneo.pl/8645494#tab=spec Ten silikon jest neutralny dla PCV, betonu i niektórych metali, ale wciąż ma wiązanie kwaśne co zauważysz jeżeli w sklepie wczytasz się w etykietę z tyłu (mimo, że w opisie na stronie oraz w specyfikacji napisane jest 'utwardzanie neutralne'). Niewykluczone, że to błąd druku etykiety, ale ja tam wolę dmuchać na zimne... Dziękuję za odpowiedzi, rozejrzę się za tym Penosilem w wolnym czasie i upewnię czy ma wiązanie neutralne. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na czarne silikony do luster to czekam i dziękuję raz jeszcze. Pozdrawiam, Janusz Budowlanki Edytowane 1 Marca 2017 przez JanuszBudowlanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 01.03.2017 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) Silikony o kwaśnym wiązaniu wchodzą po dłuższym czasie w reakcję z warstwą srebrzankową znajdującą się w lustrach co po latach powoduje nieciekawy efekt "zachodzenia". Tak jak słusznie kolega zauważył, nie każdy silikon neutralny jest faktycznie neutralny dla lustra. Z tego co ja widziałem, to informacja o neutralności silikonów dotyczy stricte materiałów do których jest on przeznaczony. Czyli w przypadku: Ten silikon jest neutralny dla PCV, betonu i niektórych metali, ale wciąż ma wiązanie kwaśne co zauważysz jeżeli w sklepie wczytasz się w etykietę z tyłu (mimo, że w opisie na stronie oraz w specyfikacji napisane jest 'utwardzanie neutralne'). Niewykluczone, że to błąd druku etykiety, ale ja tam wolę dmuchać na zimne... Dziękuję za odpowiedzi, rozejrzę się za tym Penosilem w wolnym czasie i upewnię czy ma wiązanie neutralne. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na czarne silikony do luster to czekam i dziękuję raz jeszcze. Pozdrawiam, Janusz Budowlanki Wczytaj się zatem w kartę techniczną uszczelniacza akwarystycznego, który podałem Widziałeś może akwaria z tylną/boczną szybą-lustrem? Ja tak - nawet "kilka" wykonałem i wiem, że śmiało można użyć tego soudala. Pozdrawiam Edytowane 1 Marca 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 01.03.2017 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Lustra pod wpływem kwasów, rozpuszczalników a czasem tylko wilgoci, po pewnym czasie obłażą. Część napylonej warstwy odchodzi całkiem i odpada a w łagodniejszych przypadkach odspaja się tylko na tyle że się utlenia i ciemnieje, przebarwia/. Często przybiera to formę nachodzących na siebie owalnych i okrągłych kształtów. Komuś skojarzyło się to z płatkami kwiatów i stąd nazwa. Lacobel ma podobnie. Wczytaj się zatem w kartę techniczną uszczelniacza akwarystycznego, który podałem Widziałeś może akwaria z tylną/boczną szybą-lustrem? Ja tak - nawet "kilka" wykonałem i wiem, że śmiało można użyć tego soudala. Pozdrawiam Jeśli kleisz dając silikon od strony szyby a nie napylonej warstwy lustrzanej, a pewnie tak łączysz żeby klejenie było mniej widoczne, to nie ma problemu bo silikon de facto nie ma kontaktu z warstwą lustrzaną.Klejenie od spodu czy fugowanie będzie już ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 01.03.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) Lustra pod wpływem kwasów, rozpuszczalników a czasem tylko wilgoci, po pewnym czasie obłażą. Część napylonej warstwy odchodzi całkiem i odpada a w łagodniejszych przypadkach odspaja się tylko na tyle że się utlenia i ciemnieje, przebarwia/. Często przybiera to formę nachodzących na siebie owalnych i okrągłych kształtów. Komuś skojarzyło się to z płatkami kwiatów i stąd nazwa. Lacobel ma podobnie. Jeśli kleisz dając silikon od strony szyby a nie napylonej warstwy lustrzanej, a pewnie tak łączysz żeby klejenie było mniej widoczne, to nie ma problemu bo silikon de facto nie ma kontaktu z warstwą lustrzaną.Klejenie od spodu czy fugowanie będzie już ryzykowne. Oj widzę, że nie przyglądałeś się zbiornikom (co zrozumiałe - jeśli to nie Twoja "bajka"). Nie da się skleić 4 szyb pod kątem 90st, żeby któreś z nich (najczęściej boczne) nie były całą grubością pomiędzy dwoma równoległymi. To właśnie w tym miejscu najwrażliwsza krawędź lustra (powłoki) ma styczność z silikonem. Nie ma się co upierać - ja wiem co piszę, staram się niesprawdzonych rad nie udzielać. Mam gdzieś nawet opinię z Działu technicznego Soudal'a w tym temacie (duże zbiorniki w ZOO to duże ryzyko - zawsze się asekuruję), jak odnajdę to wkleję dla potomnych. Edytowane 1 Marca 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.03.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Nie wiedziałem nawet, że to problem. Zapaćkałem swoje lustro fugą i tak mam. Dzięki za uświadomienie - idę się martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 02.03.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Klej do szyb samochodowych? Na pewno nie jest kwaśny bo nie widziałem, żeby korodowały blachy a czesto przy wucinaniu starej szyby sie gdzieś lakier porysuje. Trzyma też mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts