Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poszukuję czarnego silikonu do luster

JanuszBudowlanki

Recommended Posts

Witam,

Mam dwa lustra do zafugowania, jedno wklejone między czarną ceramikę a drugie między białą.

Najpierw chciałem użyć fugi mapeia, która została po płytkach, ale budynek jest względnie nowy i sporo pracuje, więc po przeczytaniu paru mrożących krew w żyłach opowieści o pękających lustrach postanowiłem zostać przy standardowym podejściu z silikonem.

Mój problem polega na tym, że nie mogę znaleźć silikonu odpowiedniego dla luster w kolorze czarnym (białych i przeroczystych jest względnie sporo). Jak Państwo się domyślają, chodzi mi o silikon sanitarny neutralny o odczynie niekwaśnym (może brzmi to głupio ale specjalnie zaznaczam, że nie może być kwaśny bo spotkałem się kiedyś z silikonem na którym pisało z przodu 'neutralny', a z tyłu w szczegółach miał wiązanie kwaśne (!)).

Czy ktoś zna jakiś tego typu silikon w czarnym kolorze? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,

Janusz Budowlanki :cool:

Tylko to nie do luster. I lustro i lacobel prędzej czy później zacznie "kwitnąć" po zastosowaniu normalnego, nawet neutralnego silikonu.

A wracając do pytania, z czarnym do luster faktycznie jest kiepsko, głównie bezbarwny. Jedyne jakie kojarzę czarne do luster to

http://penosil.malopolska.pl/seria-gold/13-general-silicone-silikon-neutralny-bezbarwny-bialy-szary-bezowy-czarny-brazowy-penosil.html

http://www.beko-gmbh.pl/produkt-141.html

EDIT :

Te same uwagi Edytowane przez G.N.

Tylko to nie do luster. I lustro i lacobel prędzej czy później zacznie "kwitnąć" po zastosowaniu normalnego, nawet neutralnego silikonu.

A wracając do pytania, z czarnym do luster faktycznie jest kiepsko, głównie bezbarwny. Jedyne jakie kojarzę czarne do luster to

http://penosil.malopolska.pl/seria-gold/13-general-silicone-silikon-neutralny-bezbarwny-bialy-szary-bezowy-czarny-brazowy-penosil.html

http://www.beko-gmbh.pl/produkt-141.html

EDIT : Te same uwagi

Co rozumiesz pod słowem "kwitnąć"?

a poliuretany?

Sikaflex 11fc czarny?

Tylko od razu mowie - nie mam pojecia jak to sie zachowa na lustrze wiec do sprawdzenia, ale wiazanie poliuretanu nastepuje na wskutek wiazania wilgoci z powietrza

Co rozumiesz pod słowem "kwitnąć"?

Silikony o kwaśnym wiązaniu wchodzą po dłuższym czasie w reakcję z warstwą srebrzankową znajdującą się w lustrach co po latach powoduje nieciekawy efekt "zachodzenia". Tak jak słusznie kolega zauważył, nie każdy silikon neutralny jest faktycznie neutralny dla lustra. Z tego co ja widziałem, to informacja o neutralności silikonów dotyczy stricte materiałów do których jest on przeznaczony.

Czyli w przypadku:

Ten silikon jest neutralny dla PCV, betonu i niektórych metali, ale wciąż ma wiązanie kwaśne co zauważysz jeżeli w sklepie wczytasz się w etykietę z tyłu (mimo, że w opisie na stronie oraz w specyfikacji napisane jest 'utwardzanie neutralne'). Niewykluczone, że to błąd druku etykiety, ale ja tam wolę dmuchać na zimne...

Dziękuję za odpowiedzi, rozejrzę się za tym Penosilem w wolnym czasie i upewnię czy ma wiązanie neutralne. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na czarne silikony do luster to czekam i dziękuję raz jeszcze.

Pozdrawiam,

Edytowane przez JanuszBudowlanki

Silikony o kwaśnym wiązaniu wchodzą po dłuższym czasie w reakcję z warstwą srebrzankową znajdującą się w lustrach co po latach powoduje nieciekawy efekt "zachodzenia". Tak jak słusznie kolega zauważył, nie każdy silikon neutralny jest faktycznie neutralny dla lustra. Z tego co ja widziałem, to informacja o neutralności silikonów dotyczy stricte materiałów do których jest on przeznaczony.

Czyli w przypadku:

Ten silikon jest neutralny dla PCV, betonu i niektórych metali, ale wciąż ma wiązanie kwaśne co zauważysz jeżeli w sklepie wczytasz się w etykietę z tyłu (mimo, że w opisie na stronie oraz w specyfikacji napisane jest 'utwardzanie neutralne'). Niewykluczone, że to błąd druku etykiety, ale ja tam wolę dmuchać na zimne...

Dziękuję za odpowiedzi, rozejrzę się za tym Penosilem w wolnym czasie i upewnię czy ma wiązanie neutralne. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na czarne silikony do luster to czekam i dziękuję raz jeszcze.

Pozdrawiam,

Wczytaj się zatem w kartę techniczną uszczelniacza akwarystycznego, który podałem :)

Widziałeś może akwaria z tylną/boczną szybą-lustrem? Ja tak - nawet "kilka" wykonałem i wiem, że śmiało można użyć tego soudala.

Pozdrawiam

Edytowane przez przemo1

Lustra pod wpływem kwasów, rozpuszczalników a czasem tylko wilgoci, po pewnym czasie obłażą. Część napylonej warstwy odchodzi całkiem i odpada a w łagodniejszych przypadkach odspaja się tylko na tyle że się utlenia i ciemnieje, przebarwia/. Często przybiera to formę nachodzących na siebie owalnych i okrągłych kształtów. Komuś skojarzyło się to z płatkami kwiatów i stąd nazwa. Lacobel ma podobnie.

Wczytaj się zatem w kartę techniczną uszczelniacza akwarystycznego, który podałem :)

Widziałeś może akwaria z tylną/boczną szybą-lustrem? Ja tak - nawet "kilka" wykonałem i wiem, że śmiało można użyć tego soudala.

Pozdrawiam

Jeśli kleisz dając silikon od strony szyby a nie napylonej warstwy lustrzanej, a pewnie tak łączysz żeby klejenie było mniej widoczne, to nie ma problemu bo silikon de facto nie ma kontaktu z warstwą lustrzaną.Klejenie od spodu czy fugowanie będzie już ryzykowne.

Lustra pod wpływem kwasów, rozpuszczalników a czasem tylko wilgoci, po pewnym czasie obłażą. Część napylonej warstwy odchodzi całkiem i odpada a w łagodniejszych przypadkach odspaja się tylko na tyle że się utlenia i ciemnieje, przebarwia/. Często przybiera to formę nachodzących na siebie owalnych i okrągłych kształtów. Komuś skojarzyło się to z płatkami kwiatów i stąd nazwa. Lacobel ma podobnie.

Jeśli kleisz dając silikon od strony szyby a nie napylonej warstwy lustrzanej, a pewnie tak łączysz żeby klejenie było mniej widoczne, to nie ma problemu bo silikon de facto nie ma kontaktu z warstwą lustrzaną.Klejenie od spodu czy fugowanie będzie już ryzykowne.

Oj widzę, że nie przyglądałeś się zbiornikom :) (co zrozumiałe - jeśli to nie Twoja "bajka"). Nie da się skleić 4 szyb pod kątem 90st, żeby któreś z nich (najczęściej boczne) nie były całą grubością pomiędzy dwoma równoległymi. To właśnie w tym miejscu najwrażliwsza krawędź lustra (powłoki) ma styczność z silikonem.

Nie ma się co upierać - ja wiem co piszę, staram się niesprawdzonych rad nie udzielać. Mam gdzieś nawet opinię z Działu technicznego Soudal'a w tym temacie (duże zbiorniki w ZOO to duże ryzyko :) - zawsze się asekuruję), jak odnajdę to wkleję dla potomnych.

Edytowane przez przemo1