kamil2k3 01.03.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Witam, jak w temacie mam spory dylemat odnośnie instalacji pompy ciepła.Niedługo chcę robić instalację i wylewki w wylewce oczywiście chcę ukryć wszelkie rury.Pompę ciepła będę chciał kupić dopiero za jakiś czas jak skończę budowę (system gospodarczy) Ale jak po wykończeniu domu doprowadzić rury z zewnętrznego agregatu do jednostki w domu ?Jak by tego było mało Agregat chcę wstawić za garażem aby nie przeszkadzał w codziennym życiu a to jakieś 12 m od pomieszczenia gospodarczego w lini prostej, czy mogę to jakoś przygotować przed wylewkami nie wiem położyć rurki od razu czy jak i czy to nie za duża odległość?Z tego co widziałem musiał bym 2 rurki miedziane przełożyć zgadza się ? http://s1.fotowrzut.pl/UZUQORHI2I/1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 01.03.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 miedziane ale ich przekrój dostosuj do mocy urządzenia. W zależnosci od mocy urządzenia mają różne rozmiary rurek. Oczywiście trzeba je oceiplić w otulinie odpowiedniej. Najlepiej nawiązać juz kontakt z firma która bedize to docelowo robić aby położyła rurki (i zabezpieczyła końcówki).rurki trzeb aukryć w styropianie pod wylewką (nie w wylewce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.03.2017 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Najlepiej nawiązać juz kontakt z firma która bedize to docelowo robić aby położyła rurki (i zabezpieczyła końcówki). rurki trzeb aukryć w styropianie pod wylewką (nie w wylewce) Też jestem takiego zdania. Inaczej się wyprą gwarancji, bo nie oni wszystko montowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 01.03.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 i w sumie nie byoby dziwne jeśli nie chcieliby podłączać. To co niszczy sprężarki to woda. Wystarczy że w rurkach bedzie woda, nie zostaną dobrze wyczyszczone przy robieniu próżni, albo jakis piasek - jak to na budowie. Gdy dostanie się do agretatu mogą być kłopoty. Dlatego przy da się ktoś ze znajomością branży chłodniczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.03.2017 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Papraki się podłączą. Tylko potem się wypną na klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 01.03.2017 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Oczywiście w styropianie chcę wszystko ukryć w wylewce to taki skrót myślowy był Wiem też, że w otulinie ma być rurka. Hmm przyznam, że liczyłem, że obejdzie się na razie bez firmy głównie dlatego, że zwyczajnie jeszcze nie wiem jaką pompę brać chciałem się tym zająć dopiero po skończeniu budowy może stanieją do tego czasu, no i rozważałem jeszcze aby jeden sezon zrobić na zwykłym kotle elektrycznym jeśli rachunki były by przyzwoite może bym na nim został. Dzięki za pomoc trzeba się będzie rozejrzeć po firmach popytać czy zrobią najpierw rurki bez pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 01.03.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 mozesz pojsc do zwyklej firmy od klimy... i zapłacic za pierwszy etap prac. Technologia ta sama.Wczesniej poczytać jakie przyłącza ma pompa którą chcesz zastosować. Prawdopodbnie beda takie same jak ma przecietna klima 10kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts