Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bojler elektryczny 160 l - czy zmienić na 80 l - prośba o podpowiedź

en99en99

Recommended Posts

Witam wszystkich

Wczoraj odebrałem klucze do mieszkania o pow 47 m, 2 pokoje w którym jest bojler elektryczny 140 l.

Będziemy mieszkać tam w 2, z czego ja praktycznie 3/4 tygodnia spędzam za granicą.

Czy wg Was tak duży bojler jest potrzebny ? Zużycie wody będzie niskie, praktycznie tylko kąpiele bo będzie duża zmywarka.

Problemem jest nie tylko pojemność tego bojlera, ale również gabaryty - które nie pozwalają mi zrobić prostej szafy w łazience. Dołączone w załączniku.

Znalazłem dziś bojler OSV SlIm 80 L, który nie będzie wystawał poza ściane i powinien zmieścić się w szafce.

Pytanie do Was, czy różnica w nagrzewaniu tak dużego boljera będzie odczuwalna przy stosunkowo niskim zużyciu ? Nie wspomne już o gabarytach, na których mi bardzo zależy.

Czy taki boljer da rade napełnić chociaż 3/4 wanny .

Doradzalibyście zmiane czy lepiej odpuścić ?

20170228_165846.jpg20170228_165852.jpg

Mam 80l bojler z grzałką 1.6kW i dla mnie to pomyłka przy wannie. Ale znajdą się tu i tacy, co Ci powiedzą, że przy takim bojlerze spokojnie 7 osób się wykąpie. Na wannę pewnie wystarczy pod warunkiem, że wcześniej co najmniej 2h nikt nie brał prysznica. I po tej wannie nikt szybko go nie weźmie.