Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie najgorzej? powiedziałbym, że tanio, po kosztach.

Zdarzają się firmy, które to robią bez dopłaty, ale nie oszukujmy się - mają odpowiednio skalkulowaną cenę.

https://forum.murator.pl/topic/227361-okna-krispol-czy-adams/page/4/#findComment-7311033

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Coś w tym jest kolego Finlandia, już nieraz się przekonałem , że teraz nie ma nic za darmo.

Co do okien można powiedzieć , że poszukiwania praktycznie zakończone. Dzięki wszystkim za podpowiedzi i wskazówki . Zdecydowałem się jednak na poleconego Adamsa i okna Ideal 8000 z okuciem wszystkich skrzydeł w wersji RU. Co do zakupu to zrezygnowałem z tej miejscowej firmy proponującej mi Pagena, niby i u nich dostępny był Adams , ale nie wiem dlaczego tak usilnie mi go odradzano .

O dziwo dostałem od pewnej dość dużej firmy ciekawą ofertę na Adamsa, gdzie wyszło dopłaty tylko 500 zł drożej niż ten Pagen który miałem proponowany, ( wcześniejsze wyceny Adamsa w innych firmach były o około 2 000 zł droższe) , wiec jest bardzo dobrze, tym bardziej , że ich kilkunastoletnia działalność w branży stolarki okiennej oraz wyróżnienie między innymi z zakresu montażu ( jako jedna z kilkudziesięciu firm zostali wyróżnieni jako " Ambasador Dobrego Montażu okien i drzwi " pozwala raczej spokojniej myśleć , że wykonany przez nich montaż będzie fachowy..

Powiem jeszcze taką ciekawostkę. Po zleceniu wyceny tego Pagena w miejscowej firmie o której wyżej pisałem, byłem w tym samym dniu jeszcze w jednym takim punkcie, też u nas w mieście, aby sprawdzić ich ofertę. Okazało się , że prowadzą okna Jezierskiego i Pagen. Jak się można spodziewać , również i tu w pierwszym rzędzie polecali mi ten Pagen ( chyba przez to, że od fabryki mieścimy się niecałe 100km ) więc z ciekawości kazałem dla porównania obliczyć tego Pagena. Jak wiadomo w pierwszej firmie cena wyszła dokładnie 28 890 zł, za profil zaokrąglony ( ten kanciasty jak Veka jest tańszy o ponad 1200 zł na wszystkich oknach) i początkowo zacząłem się nad nimi zastanawiać. Jednakże po dyskusjach tu na forum ,zdecydowałem się na dopłatę i wybór Adamsa, gdzie cena oscylowała w granicach 32 - 33 tyś. zł ( obecna wstępna najnowsza wycena jest kilkadziesiąt złotych poniżej 30 tyś zł) Wczoraj zadzwonili z tej drugiej firmy i podali mi cenę tego Pagena z montażem ???? uwaga... 16.900 zł !. Nie do wiary, jak bym nie był trochę dokształcony w temacie okien przez ostatnie dwa miesiące i nie zrobił dla orientacji ponad 10 ofert wyceny, to bym zacierał ręce, ale po prostu nie mogę uwierzyć , że potrafi wyjść taka różnica ponad 10 000 zł na tych samych oknach. Chyba się starzeję , bo nie potrafię pojąć wielu rzeczy ha,ha :) i co tu o tym wszystkim myśleć .

https://forum.murator.pl/topic/227361-okna-krispol-czy-adams/page/4/#findComment-7311182

• 4 months później...

No i nastał właśnie dzień, gdy w moim domu zawitały nowe okna AdamS Ideal 8000 , oczywiście wszystkie skrzydła okute za radą kolegów na UR . Jak na razie wizualnie to samo mi się śmieje :) :) :) nawet już nie zerknę na te stare wymontowane, które leżą pod ogrodzeniem ,chociaż nie najgorsze jeszcze były, no ale te to miodzio. Trochę było masakry w domu, bo robili mi na raz w kilku pomieszczeniach a wiadomo jak to jest z remontami w zamieszkałym domu ha, ha, żona mało się nie popłakała jak zobaczyła ten raban po powrocie z pracy, no ale przyznam , że robota i sam montaż poszły dość fachowo. Starałem się im patrzeć na ręce , bo czytałem trochę rad na forum , ale ,obyło się bez doradzania :).

.

https://forum.murator.pl/topic/227361-okna-krispol-czy-adams/page/4/#findComment-7379502

No,niestety nie zabrali , podobno teraz nie zabierają bo nie mają gdzie to oddawać w Rzeszowie, chyba drogo im to wychodzi , czy jakoś tak.. Trochę mi to było nie na rękę , bo sam teraz muszę coś kombinować. Nie upierałem się na siłę , bo nie wiem jak to w innych firmach teraz jest. Gabaryty u mnie w miejscowości mam dopiero w październiku ale muszę się dowiedzieć, czy mi w ogóle wezmą taką ilość okien :) jak nie to będę rozbierał i oddam same szyby a drewno komuś wcisnę na opał.
https://forum.murator.pl/topic/227361-okna-krispol-czy-adams/page/4/#findComment-7379581

Ja wiem że z utylizacją okien jest mega problem. Oddać na śmietnik ich oficjalnie nie można (nawet jakbym był osobą fizyczną i wyrzucał własne okna).

Urzędnicy /pracownicy firm zajmujących się gospodarką odpadami) udają że to nie ich problem, że okna powinien zabrać sprzedawca i przekazać je dalej, swojemu sprzedawcy.. i niby wszystko jest cacy.

A praktyka jest taka, że temat się rozmywa i gdzieś te starocia wyparowują po cichu na tych śmietnikach (nieoficjalnie), w leśnych dołach, w piecach..

Ale to nie znaczy, że sprzedawca wciskając stare ramy klientowi postępuje fair. Nie mówię, że ma to zabrać gratis, bo to zbyt idealistyczne:)

https://forum.murator.pl/topic/227361-okna-krispol-czy-adams/page/4/#findComment-7379762

• 6 months później...
A czy może ktoś się oriętuje w parametrach Oknoplastu chodzi mi dokładnie o model winegretic premium. Przejrzałam wszystkiego co jest dostępne na stronie i nie mogę znaleźć informacji o systemie oszklenia czyli jaka odległość jest między szybami. Piszą że są to nowe 3mm szyby ale nic poza tym. Z wcześniejszych wypowiedz za które dziękuje zauważyłam że warto na to zwrócić uwagę więc czemu taka firma jak Oknoplast tego nie podaje?
https://forum.murator.pl/topic/227361-okna-krispol-czy-adams/page/4/#findComment-7476905