Przemek Kardyś 04.03.2017 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Przecież ta siatka nigdzie nie ucieknie. Nie rozumiem tych obaw czy się przykleić, czy nie. Zawsze wzmocni całość, a o to właśnie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.03.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 (edytowane) No ale na balkonie to jastrych czy płyta betonowa bo w tym ponoć cała różnica. Jedno przywrze do stali drugie ponoć nie. Tu nie chodzi o to, że coś przywrze, a coś nie , tylko, ze balkon narazony jest pracę pod wpływem temperatury i tam siatka się przydaje. Po prostu nie spełnia żaden konstukcujnej roli, przeciwciała skurczowi i pracy pod wpływem temperatury Edytowane 4 Marca 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.03.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 A co Ci da ta siatka w płycie 7-8cm ? Nieżebrowana, giętka, z miernym stosunkiem stali do betonu w przekroju. Ale skoro już ma być - to na dole, pośrodku, czy w górnej części przekroju ? Pośrodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.03.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Pośrodku. A co Ci da siatka pośrodku w momencie wystąpienia momentu zginającego ? Co w ogóle da w tym miejscu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.03.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 A co Ci da siatka pośrodku w momencie wystąpienia momentu zginającego ? Co w ogóle da w tym miejscu ? Zapomniałem, że Ty jesteś najmądrzejszy i co bym nie napisał to odpowiesz odwrotnie. A rynny masz ze spadkami czy bez, bo u mnie spadki są, a może wg Ciebie też są nie potrzebne, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.03.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Siatka powoduje związanie większej powierzchni w jeden element, czyli rozłożenie naprężeń. Przez to styropian nie dostaje punktowo siły i się w tym miejscu nie ugina zbytnio, więc i wylewka nad nim nie pęka tak łatwo, niszcząc przy okazji ogrzewanie podłogowe. Można te klika stówek pożałować, a potem wydać na lepszy telefon, albo przepić - co kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.03.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Zapomniałem, że Ty jesteś najmądrzejszy i co bym nie napisał to odpowiesz odwrotnie. A rynny masz ze spadkami czy bez, bo u mnie spadki są, a może wg Ciebie też są nie potrzebne, co? Jak widzę, kiedy dyletant pisze, że brak siatek to "poważny błąd", to muszę zareagować... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 06.03.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Jak widzę, kiedy dyletant pisze, że brak siatek to "poważny błąd", to muszę zareagować... Czy jest różnica ukladania podlogowki pod piec na paliwa stałe a pod pompę ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 07.03.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Tak, pod pompę ciepła co 10cm, pod kocioł według obliczeń od 10-30cm rozstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.03.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Tak, pod pompę ciepła co 10cm, pod kocioł według obliczeń od 10-30cm rozstaw. Następny mit..... powiedz mi, co da rozstaw 10cm w podłodze sypialni o temperaturze obliczeniowej 21C i obciązeniu 30W/m2 , jeśli obok też będzie rozstaw co 10cm w łazience o temperaturze obliczeniowej 23C i obciążeniu 45W/m2 ? Wytłu,acz, dlaczego dla kotła "według obliczeń", a dla pompy obligatoryjnie 10cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.03.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Tak, pod pompę ciepła co 10cm, pod kocioł według obliczeń od 10-30cm rozstaw. Następna teoria z kosmosu. Co za różnica, jakie źródło ciepła, skoro podłogówka jest zasilana zawsze taką samą temperaturą czynnika? Do samochodu z silnikiem Diesla zakładasz inne opony jak do benzyniaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.03.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Tylko, że w pompie ciepła walczy się o to, by mieć jak najniższą tempersturę zasilania, bo wtedy ma najlepszą sprawność, przy kotle to nie ma znaczenia. Tylko, że ta walka nie polega, żeby wszędzie wrzucić rozstaw 10cm, bo w większości pomieszczeń to nic nie daje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.03.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Tak, pod pompę ciepła co 10cm, pod kocioł według obliczeń od 10-30cm rozstaw. Co 10 cm dla tych którzy nie mają obliczen, a mają nadmiar gotówki, dla wszystkich innych rozstawy wg projektu podłogówki. Rodzaj zródła grzewczego nie ma znaczenia. Prawidlowo zaprojektowana podłogówka to najmniejsza mozliwa Tz. Ona warunkuje rozstawy w poszczegolnych pomieszczeniach oczywiscie z uzwglednieniem pozostałych parametrów czyli strat, dT, rodzaju podłogi, pokrycia podłogi, temp wewn itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 07.03.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Trudno sobie wyobrazić sypialnie, salon czy kuchnie gdzie byłoby konieczne 10cm rozstawu. Przeciez obecnie każdy izoluje dobrze i zapotrzebowanie na ciepło jest dużo niższe. Wiekszość robi łazienki co 10cm, reszte domu co 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 07.03.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Do samochodu z silnikiem Diesla zakładasz inne opony jak do benzyniaka? No i tu Cie muszę zmartwić bo właśnie tak jest a przynajmniej tak powinno być, niewielu o tym wie niestety. Przy benzynie można założyć wyższy profil opony i niższy profil felgi (np 205/55/15), a do takiego samego auta z silnikiem diesla robi się odwrotnie czyli niższy profil i większa felga (np 205/45/16). Powodem jest wysoki moment obrotowy diesla który na asfalt przenosić ma sama felga a nie profil boczny opony. Opona wtedy służy dłużej, a oplot/osnowa nie są narażone na zerwanie. Tak w woli wyjaśnienia. można wrócić do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.03.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Trudno sobie wyobrazić sypialnie, salon czy kuchnie gdzie byłoby konieczne 10cm rozstawu. Przeciez obecnie każdy izoluje dobrze i zapotrzebowanie na ciepło jest dużo niższe. Wiekszość robi łazienki co 10cm, reszte domu co 15cm. To ze wiekszosc tak robi to nie oznacza ze jest to optymalnie, bo nie jest, dobra izolacja nie wpływa na rozstawy a glownie na zmniejszenie Tz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.03.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Trudno sobie wyobrazić sypialnie, salon czy kuchnie gdzie byłoby konieczne 10cm rozstawu. Przeciez obecnie każdy izoluje dobrze i zapotrzebowanie na ciepło jest dużo niższe. Wiekszość robi łazienki co 10cm, reszte domu co 15cm. A ja robiłem co 10, co 15, oraz co 20cm, bo ts2k wynikało z obliczeń. Są pomieszczenia mocno róźniące się obciążeniem i też nie ma sensu wszędzie po 15 kłaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 07.03.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 To ze wiekszosc tak robi to nie oznacza ze jest to optymalnie, bo nie jest, dobra izolacja nie wpływa na rozstawy a glownie na zmniejszenie Tz. Rozumiem że robisz i sprzedajesz te projekty ale nigdy nie przekonasz mnie że warto robić projekt podłogówki w typowym domku. Ile ja zoaszczędze dając rurki w sypialniach co 17cm a nie co 15? 100mb pexa kosztuje obecnie grosze nawet markowego. Nigdy mi sie nie zwroci koszt takiego projektu. I znajdz mi instalatora ktory bedzie tak dokładnie rozkładał rurki (nie po kratkach) i ile $$$ więcej za to wezmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.03.2017 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Rozumiem że robisz i sprzedajesz te projekty ale nigdy nie przekonasz mnie że warto robić projekt podłogówki w typowym domku. Ile ja zoaszczędze dając rurki w sypialniach co 17cm a nie co 15? 100mb pexa kosztuje obecnie grosze nawet markowego. Nigdy mi sie nie zwroci koszt takiego projektu. I znajdz mi instalatora ktory bedzie tak dokładnie rozkładał rurki (nie po kratkach) i ile $$$ więcej za to wezmie? Nie mam zamiaru Ciebie do niczego przekonywac, nie projektuje rozstawu ze skokiem 1 cm bo to nie ma sensu. Skok co 5 cm jest wystarczajacy, w bardzo wyjątkowych przypadkach stosuje rozstaw 8 cm zamiast 10 cm, pzostałe rozstawy to 10, 15, 20 , 25, 30 i dla garazu od 40 do 60 cm. Bez projektu nie jestes w stanie stwierdzic czy ma byc 17 cm a nie 15 cm, 20 cm lub 25 cm. Te wszystkie dobory na tzw oko bardzo często są nadmiarowe co powoduje wieksze ilosci materialu czyli rury i rozdzielaczy i robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.03.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 . Nigdy mi sie nie zwroci koszt takiego projektu. Tu mniej PEXa, tam niej spinek. Mniejszy rozdzielacz bo mniej pętli. Albo jeden zamiast dwóch. Albo brak konieczności stosowania dodatkowej pompy, bo krótsze pętle i mniejsze opory. Nigdy nie mów nigdy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts