Jacekppg 01.03.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Bardzo proszę o poradę jak to powinno być podłączone.Posiadam starą instalację grzejnikową o układzie otwartym i z systemem grawitacyjnym.Problem polega na tym że musi być zachowany obecny piec węglowy.Rozmawiałem z kilkoma firmami którzy instalują takie pompy HT Daikina i każda ma inny pomysł.1. Podłączenie pompy standardowo bezpośrednio w układ z trójnikami na piec węglowy i zawory zamykające jego podczas grzania pompą, cały układ typu zamknięty z naczyniem przeponowym.2.Bufor z wężownicą PC ładuje bufor bezpośrednio w układzie zamkniętym, a kocioł pośrednio przez wężownicę. Za buforem pompa obiegowa na instalację. Tu najbardziej mi się podoba ale co to za bufor pod który można podłączyć piec węglowy w jego wężownicę. Plusem jest również izolacja starego pieca od PC3. To PC i piec węglowy spięty zwykłym buforem bez wężownic w układzie zamkniętym z jakąś dodatkową automatyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.03.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Kocioł węglowy bez specjalnego certyfikatu nie może pracowac w systemie zamkniętym , Ale PC może pracować w systemie otwartym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 01.03.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Bardzo proszę o poradę jak to powinno być podłączone. Posiadam starą instalację grzejnikową o układzie otwartym i z systemem grawitacyjnym. Problem polega na tym że musi być zachowany obecny piec węglowy. Rozmawiałem z kilkoma firmami którzy instalują takie pompy HT Daikina i każda ma inny pomysł. 1. Podłączenie pompy standardowo bezpośrednio w układ z trójnikami na piec węglowy i zawory zamykające jego podczas grzania pompą, cały układ typu zamknięty z naczyniem przeponowym. 2.Bufor z wężownicą PC ładuje bufor bezpośrednio w układzie zamkniętym, a kocioł pośrednio przez wężownicę. Za buforem pompa obiegowa na instalację. Tu najbardziej mi się podoba ale co to za bufor pod który można podłączyć piec węglowy w jego wężownicę. Plusem jest również izolacja starego pieca od PC 3. To PC i piec węglowy spięty zwykłym buforem bez wężownic w układzie zamkniętym z jakąś dodatkową automatyką. Opcja nr.2 i dobre filtry przed pompą bo w instalacji po piecu pływa sporo syfu. A tak w ogóle czemu nie założyć pompy która poradzi sobie bez pieca. Kasa jaką wydajesz na spięcie pieca może być przeznaczona na większą pompę żeby ciągnęła bez pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekppg 02.03.2017 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Pompa ciepła to Altherma HT 11kW a dom jest o powierzchni grzewczej132m2, po wizjach lokalnych firm instalujących Daikina kreślono że 11kW pompa będzie najbardziej optymalna.Pompa ciepła będzie głównym źródłem i w zasadzie jedynym.Piec węglowy ma zostać bo już jest i ma pełnić zadanie awaryjne. Mieszkam na terenach leśnych, często w ciężkich okresach zimowych mamy awarie linii energetycznych, usuwanie skutków i napraw linii trwa znacznie dłużej na takich terenach wiejskich, nie chcę np. się grzać przez dwa dni przy ognisku na podwórku.Proszę znających się na buforach o propozycje jaki powinien być zastosowany o jakiej wężownicy aby poradziła sobie z odbiorem ciepła z pieca węglowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 04.03.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Wyliczyć to można lecz potrzeba danych1) Temperatura zasilania kołła i temperatura w buforze2) moc kotła węglowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekppg 05.03.2017 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Po konsultacjach z hydraulikiem doszliśmy do wniosku że najlepiej będzie jak firma instalująca podłączy pompę ciepła standardowo bezpośrednio w zamknięty układ grzejnikowy z wyprowadzonymi trójnikami i zaworami na zasilaniu i powrocie. Natomiast piec węglowy będzie pracował w małym układzie otwartym i zasilał poprzez wymiennik płytowy który będzie podłączony do tych że trójników. W takim układzie otrzymuję to co chciałem czyli:-zamykam zawory od wymiennika i włączam PC -gdy z jakiś przyczyn nie ważne z jakich będę chciał ogrzewać piecem węglowym to wyłączam PC otwieram zawory wymiennika płytowego uruchamiam pompy obiegowe po stronie pieca węglowego i za wymiennikiem jako zasilanie grzejników i rozpalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 05.03.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Po konsultacjach z hydraulikiem doszliśmy do wniosku że najlepiej będzie jak firma instalująca podłączy pompę ciepła standardowo bezpośrednio w zamknięty układ grzejnikowy z wyprowadzonymi trójnikami i zaworami na zasilaniu i powrocie. Natomiast piec węglowy będzie pracował w małym układzie otwartym i zasilał poprzez wymiennik płytowy który będzie podłączony do tych że trójników. W takim układzie otrzymuję to co chciałem czyli: -zamykam zawory od wymiennika i włączam PC -gdy z jakiś przyczyn nie ważne z jakich będę chciał ogrzewać piecem węglowym to wyłączam PC otwieram zawory wymiennika płytowego uruchamiam pompy obiegowe po stronie pieca węglowego i za wymiennikiem jako zasilanie grzejników i rozpalam. Jak jest układ grzejnikowy to jest małą pojemność woda. Jak jest mała pojemność wodna to musi być bufor.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 07.03.2017 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Mam tak jak Ty podłaczona HT tylko zamiast piec węglowego mam piec na pellet.A po jakiego ten bufor? Przecież to pompa inwertorowa i spokojnie poradzi sobie. Bufor to zbędny wydatek i zajmowanie miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.03.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Mam tak jak Ty podłaczona HT tylko zamiast piec węglowego mam piec na pellet. A po jakiego ten bufor? Przecież to pompa inwertorowa i spokojnie poradzi sobie. Bufor to zbędny wydatek i zajmowanie miejsca. W mojej firmie robimy albo dobrze albo wcale, więc gdyby klient przyszedł i chciał PC z grzejnikami bez sprzęgła/bufora z małym zładem wody to niestety musi szukać kogoś innego. A dlaczego to tłumaczyłem set. ... razy więc nie będę kopiował ponownie tych wywodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 07.03.2017 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Witam Zgadzam się w całości. Co więcej, bufor w takim wypadku to nie tylko sprzęgło.Powinien mieć odpowiednią pojemność.Żadne 40 -100 litrów. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 11.03.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 to ile Twoim zdaniem powinien mieć pojemności taki bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts