ggdh 01.03.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Powitać obecnych! Sprawa wygląda tak, że będę robił dwa dodatkowe słupy żelbetowe w ścianach, aby podeprzeć belkę biegnącą przez salon, która była oryginalnie podparta słupem na samych środku wspomnianego salonu. Belka oczywiście została przeprojektowana i odpowiednio zmodyfikowana. KierBud powiedział, że damy 6x 16mm, ale trzeba je zakotwić w istniejącym fundamencie monolitycznym. I jak to zrobić? Pamiętam, że padła nazwa "kołki..." Będzie się to dało zrobić na jakąś zwyczajną kotwę chemiczną? Bo widzę to tak: 1) wiercenie pod fi16 (jaka głębokość?), 2) wydmuchanie zmielonego betonu, 3) napuszczenie mazidła kotwiącego, 4) wciśnięcie pręta, 5) powtórzyć 6x dla każdego ze słupów. Ktoś miał podobny problem i może się podzielić doświadczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszko 02.03.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Wierci się 2 mm większą średnicą, głębokość min 120 mm?..na każdej tubce kotwy masz instrukcję.Ja wklejałem na schody,barierkę,regał w piwnicy,zbiornik dwupłaszczowy do stropu. Podstawa to dobrze wydmuchać,oczyścić otwór reszta pisze na tubce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 02.03.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Cieszko już napisał większość. Z tymi głębokościami mam wątpliwości. Pręty fi 8 wklejamy najczęściej na 15 cm, grubsze głębiej. Wklejaliśmy kiedyś fi 28 na 40 cm. Te 16 cm to może i wystarczy, nie ryzykowałbym jednak tych 12 cm, jak sugeruje kolega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 02.03.2017 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Myślę, że będę wiercił raczej długim wiertłem, więc na 12cm się nie skończy. A jeszcze jedno: robić startery powiedzmy 50cm nad fundament i potem dospawać faktyczne zbrojenie? Czy procedura jest inna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 03.03.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Zazwyczaj wstawia się dodatkowe zbrojenie na tym i wtedy wkleja pręty łączące, już w koszyku. Pręty długość z 50 cm. Potem się to skręca drutem i można lać. Takim sposobem nie trzeba kombinować z nasadzaniem zbrojenia na pręty, a klej można przecież wcisnąć elastyczną rurką. Ale zrobisz, jak Ci wygodniej.Jeśli chciałbyś zrobić dekę nad dziurą, to wtedy odwrotnie, najpierw szalunek, potem wklejamy pręty, a kręcimy resztę, jak już się sklei, bo jest na czym zrobić konstrukcję. Pytać o szczegóły kierownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 03.03.2017 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Tak sobie gdybam, bo przy wykonywaniu np. fundamentów wyprowadza się właśnie zbrojenie w postaci prętów o dł. 50cm. Będę miał taki jeden słup (oprócz tych dwóch planowanych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 04.03.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Słupy jednak lepiej się kręci na leżąco. Potem stawiasz, wklejasz pręty, skręcasz i po robocie. Wcześniej położyć strzemię, zaznaczyć dziury, wywiercić, wyczyścić i sprawdzić czy pręty wchodzą. Można też wcześniej wkleić, a przed nasadzeniem kosza, skręcić końce tych wklejanych prętów w pęk. Przede wszystkim nie utrudniać sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts