janekjan 02.03.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Witam, Jestem nowy na forum i potrzebuję małej porady odnośnie kotła... Jestem w trakcie budowy domu, właśnie elektryk skończył swoją robotę no i nie długo czas na hydraulike i kocioł... Dom ( 150m2 użytkowej )zbudowany z pustaka 24 cm + 15 cm styropian, dach bez deskowania ( sama membrana) planuję ocieplić wełną około 20 cm. Okna 3 szybowe, cały dół ogrzewanie podłogowe ( około 90 m2 ) góra około 63 metry - podłogówka mieszana z grzejnikami. Słyszałem i czytałem różne opinie i szczerze powiedziawszy jestem w kropce...każdy mówi/pisze co innego... Zastanawiam się nad kotłem 12- 14 kw - czy to będzie ok ? No i teraz jakiego producenta wybrać ?! -Defro Komfort Eko Duo 12 kW-Zębiec Merkury 14 kw-Heitz eko junior 10 kw ? Dziękuję z góry za wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 02.03.2017 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Budujesz nowy dom i chcesz do niego wstawiać węglowca? Daj spokój, dołóż lepiej ocieplenia (na pewno w dachu, nie napisałeś nic o podłodze?) i pomyśl o czymś bezobsługowym i czystym.Tu możesz sobie orientacyjnie policzyć potrzebną moc i różnice pomiędzy różnymi źródłami ciepła:http://cieplowlasciwie.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.03.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 potwierdzampoza tym chyba 20cm w dach nie mieści się w przepisach na ten rok - potem będzie płacz i lament a oszczędnosć nie przekroczy 1000PLNbuduj z głową i potem z głową ogrzewaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts