Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uprawnienia kirerownika budowy (zmiany w projekcie budowlanym)

sruba014

Recommended Posts

Cześć.

Na dniach chciałbym złożyć dokumenty abym mógł odebrać budynek do użytku.

Stąd mam zapytanie odnośnie zmian, które zostały wprowadzone podczas budowy.

Projekt zakładał ogrzewanie piecem gazowym dwufunkcyjnym oraz ogrzewaniem grzejnikowym. Podczas budowy zrobiliśmy 100% podłogówki i piec na ekogroszek. Rura z gazem doprowadzonym do kotłowni miała iść w środku po ścianach budynku, jednak puściliśmy ją po ścianie zew. (pod elewacją).

Czy wystarczy aby zmiany te może zatwierdzić mój kierownik budowy i zapisać te zmiany w dzienniku budowy, czy muszę mieć projekt zamienny od projektanta, który adaptował/tworzył mi projekt instalacji CO i Gaz.lub naniesione jakieś zmiany/adnotacje w obecnym projekcie ?

Edytowane przez sruba014

moim zdaniem są to zmiany nieistotne, ale to pytanie do projektanta obiektu

@sruba014

Wyjątkiem jest sytuacja, gdy zapisy dotyczące obowiązku zastosowania konkretnego sposobu ogrzewania zostały zawarte w planie miejscowym lub warunkach zabudowy. Wówczas zmiana instalacji ogrzewania jest uznawana za istotną i wymaganie jest przeprowadzenie stosownego postępowania w urzędzie.

Zmiana przebiegu instalacji gazowej wewnętrznej wymaga projektu i nowego pozwolenia na budowę.

Instalacja gazowa zewnętrzna nie powinna być prowadzona pod elewacją chyba, że projektant tak zaprojektuje, a urząd wyda pozwolenie. Przepisy wprost nie zabraniają takiego poprowadzenia przewodów gazowych, ale urząd różnie interpretuje.

Aby instalacja gazowa został odebrana w dzienniku budowy musi być wpis kierownika budowy z uprawnieniami gazowymi, do tego dołączone protokoły szczelności instalacji gazowej wykonane w Twojej obecności. Wpisu nie załatwi kierownik budowy bez uprawnień.

Jeśli znajdziesz takiego co podpisze bez oglądania instalacji, to PINB rzadko sprawdza. Z tym, że jeśli wydarzy się jakieś nieszczęście, żegnajcie ubezpieczenia.

Za wykonanie zgodnie z projektem instalacji zewnętrznej odpowiada inwestor i firma instalacyjna, a za wykonanie instalacji wewnętrznej inwestor, kierownik budowy z uprawnieniami gazowymi.

Dziękuję wam za odpowiedzi.

Wpis kierownika budowy robót sanitarnych (wod kan i gaz) będę miał. Martwi mnie ten gaz ponieważ firma wykonująca to podłączenie zaproponowała mi takie rozwiązanie i rzekli, że nie będzie z niczym problemu (a w domu nie będą szły żadne rury i będzie "estetycznie"). Z mojej głupoty oraz niewiedzy przystałem na to. W takim razie muszę liczyć na "fart"... Porozmawiam dziś z kb i zobaczymy co z tym zrobić.

Rozumiem, że co do pieca na ekogroszek oraz ogrzewania podłogowego wystarczy wpis kierownika budowy w dzienniku bez projektu zamiennego (plan zabudowy oraz plan miejscowy nie zawierają tylko 1 sposobu ogrzewania domju tj. gazem).? KB poinformował mnie, że można tak zrobić jednak potrzebna mi jest adnotacja projektanta w projekcie gdzie będzie zaznaczone (piec na eko zamiast gazowego). A jak to zrobić w przypadku podłogówki? Czy trzeba rysować wszystko od nowa czy wystarczy kilka zdań projektanta bez rysunku zamiennego?

Jak to technicznie powinno wyglądać?

Edytowane przez sruba014