ziomo 02.03.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Witam, mam taką sytuację:1 mam mieszkanie 63 m2 z piecem gazowym z otwartą komorą spalania - dwufunkcyjny2 w domu instalacja miedziana + 7 grzejników w pokojach i łazience. Dodatkowo podłogówka w łazience i korytarzu.3 grzejniki i podłogówka zasilane jednym tym samym obiegiem (nie wiem jak to jest rozwiązane technicznie - jak kupiłem mieszkanie już było) W tym roku dołożyłem do instalacji nowy grzejnik (w pokoju było zimno) i ten grzejnik czasami działa czasami nie. Działa wtedy kiedy zakręcę jeden ze "starych" grzejników na 0. Jak stary grzejnik odkręce (obojętnie który) to nowy przestaje działać. Jak próbuje skręcić np wszystkie grzejniki na "3" - to zawsze któryś z nich przestaje całkowicie grzać - a nowy grzeje. Próbowałem zwiększyć ciśnienie na piecu (z 1,7 na 2) sądząc że może w układzie jest za mało wody ale nie pomogło. Co można jeszcze próbować zrobić żeby było ok ? O ile się da? Czy kryzowanie grzejników coś tu może pomóc? Pompka na piecu ustawiona na najwyższy bieg, grzejniki odpowietrzone. Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.03.2017 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Jakie masz zawory? Musisz wyregulować przepływy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 03.03.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 W jaki sposób dołączyłeś ten nowy grzejnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomo 03.03.2017 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Jakie masz zawory? Musisz wyregulować przepływy. Nie wiem o których zaworach piszesz. Podejrzewam że o tych "dolnych". W zał zdjęcia jak to u mnie wygląda na przykładzie grzejnika łazienkowego i z pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.03.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Ten grzejnik który najszybciej się nagrzewa zakręć na dole i odkręć do połowy. Pozostałe też musisz wyregulować aż wszystkie zaczną grzać jednakowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomo 03.03.2017 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Który się nagrzewa najszybciej ciężko stwierdzić - wszystkie nagrzewają się mniej więcej w takim samym tempie. niektóre mam odkręcone na dole na "maxa" więc mogę spróbować je przykręcić tak jak sugerujesz do połowy Jak rozumiem problem leży w wyregulowaniu dolnych zaworów, tak aby utrudnić "wypływ" wody z grzejnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomo 11.03.2017 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 11.03.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 odkrec glowice terostatyczna, to biale na 3 zdjeciu, pod spodem bedzie taki dynks do nastawiania, to jest kryza, tam gdzie najgorzej greje daj na maks a tam gdzie najlepiej mozesz troche zmniejszyc, to przymyka przeplyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samorób- 12.03.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Sprawdź jeszcze filtr na powrocie instalacji pod kotłem (jeśli masz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.03.2017 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Filtr warto sprawdzać/czyścić systematycznie, ale w temacie grzania lub nie jednego grzejnika to z pewnością nie pomoże. Tak, jak koledzy pisali - regulacja przepływów pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samorób- 12.03.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Filtr warto sprawdzać/czyścić systematycznie, ale w temacie grzania lub nie jednego grzejnika to z pewnością nie pomoże. Tak, jak koledzy pisali - regulacja przepływów pomoże. Oczywiście ze regulacja przepływów pomoże, ale czasami filtr jest zabity i to może w zupełności wystarczyć bo instalacja jest malutka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galazka87 13.03.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Zdecydowanie chodzi o regulację hydrauliczną instalacji. Przede wszystkim upewnij się, że masz w pełni odkręcone zawory na "nowym" grzejniku. Jeśli tak to należy zdławić przepływy na grzejnikach przez które przepływa więcej wody niż jest to potrzebne. Woda w instalacji ma to do siebie, że jest leniwa - płynie tam gdzie ma najlżej, a nie tam gdzie chcemy. Najczęściej jest to najmniejszy lub najbliżej pompy położony grzejnik. Jak go zlokalizować? Dotykasz instalacji na powrocie z poszczególnych grzejników - tam gdzie jest najcieplejsza mamy najmniejsze wychłodzenie wody (zwykle zakłada się 15-20 stopni wychłodzenia w grzejniku). Pamiętaj, że wymaga to sporej cierpliwości ponieważ grzejnik potrzebuje chwili czasu, aby się wychłodzić. I ważna sprawa - regulacji dokonujesz na zdjętych głowicach termostatycznych, aby cała instalacja pracowała na max. Jeśli po zdjęciu głowicy widzisz skale - masz głowicę termostatyczną z nastawą wstępną - na niej regulujesz. Jeśli nie, zrobisz to na zaworach powrotnych - trochę bardziej kłopotliwe ponieważ mały obrót potrafi dużo zakręcić. Życzę cierpliwości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts