Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łaciaty klinkier

Recommended Posts

Kupiłem klinkier Robena sprzedawca namówił mnie na ten twierdząc że za jakiś czas będzie można dokupić i będzie ten sam kolor. Jak przywieżli na budowę i rozpakowalem paletę okazało się że jest róznego koloru - odcień. Sprzedawca twierdzi że to się po pewnm czasie wyrówna ale to mnie nie przekonuję Postanowiliśmy zareklamować cegłę. Na szczęście jeszcze za nią nie zapłaciłem

Czy ktoś miał z was podobny problem?

Niestety nic się nie da zrobić z tymi kolorami. Widziałem dachówkę Robena, która była dokupiona trochę później i to już był inny kolor ( odcień ). Wadą dachówek ceramicznych jest to, że trzeba je kupować z jednego "miotu". Ponieważ materiałem jest glina i każde jej wydobycie to inny ostateczny kolor w całym procesie wypalania dachówek.

Nie miałem takiego problemu.Ale swego czasu gdy chodziłem po składach budowlanych pogadałem z facetem, który sprzedawł klinkier.Dowiedziałem się od niego że istotne jest aby kupować klinkier z tej samej partii.ponieważ proces wypalania poszczególnych partii może się nieznacznie różnić no i z tego względu również kolor może mieć trochę inny odcień.

• 1 month później...

Jeżeli duże różnice to reklamować. Znajomy też miał różnice i to w jednej dostawie. Murarz nie sprawdził, postawił mur i wyszło szydło z worka. Reklamację uznano - mur rozebrano i postawiono od nowa. Nie wiem tylko czy zwrócili za robociznę.

Jeżeli różnice niewielkie, to daj sobie spokój. Przed murowaniem należy zawsze przemieszać cegły (brać z różnych palet), a w ten sposób uniknie się widocznych różnic. Jak dół muru jest w innym odcieniu to się rzuci w oczy, a jak na ścianie powstanie "wzorek", to albo się nie rzuci, albo wyjdzie na celowy zabieg. Tego, że palety będą miały delikatnie inny odcień nie unikniesz.