vwrafi 03.03.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Witam. Posiadam na poddaszu skośny dach, obłożony od wewnątrz płytą i pomalowany już. Na zdjęciu jest widoczny otwór, w który chciałbym wmontować ościeżnicę ( stałą ) i drzwi. Po lewej stronie jest filar ( w środku metalowy i obłożony płytą g-k ) a po prawej stronie skos dachu ciągnie się do samej podłogi. Mógłbym zamontować ościeżnicę ( robioną na zamówienie ) pomiędzy ten filar a ściankę, którą dopiero zbuduję po prawej stronie. Ale żeby zyskać parę centymetrów szerokości, wolałbym przed tym metalowym filarem postawić belkę drewnianą i przymocować ją do podłogi i do dachu oraz przykleić ją do filara. Tylko czy drzwi wraz z ościeżnicą utrzymają mi się, jeśli ościeżnica będzie przyklejona pianką do tej belki ? Drzwi chciałbym zamontować 70cm lub maksymalnie 80cm żeby nie były za ciężkie. http://www.tuningmax.pl/ALLEGRO3/drzwi.jpg Na drugim zdjęciu pokazuję, gdzie chcę zamonotwać belkę ( kolor czerwony, przed tym białym filarem ) i gdzie ościeżnicę ( kolor zielony ). Belka może mieć grubość 9cm jak ościeżnica i szerokość ( czyli tak jak patrzymy od przodu na nią na tym zdjęciu ) 7cm. http://www.tuningmax.pl/ALLEGRO3/drzwi2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 07.03.2017 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Jeśli potrzeba więcej informacji, żeby udzielić informacji, to proszę pytać. Nie chciałbym zrobić czegoś źle, po czym za pół roku wejść na to forum i usłyszeć, że " tak się nie robi, trzeba było zapytać przed zrobieniem ". Tym razem chcę być mądrzejszy i zapytać zanim coś zrobię. Także jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia, to proszę o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 07.03.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Nie widzę błędu w Twym rozumowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 07.03.2017 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Nie widzę błędu w Twym rozumowaniu OK, dziękuję. W takim razie zamawiam drzwi na wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 09.03.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Moim zdaniem również powinno być OK. Dla pewności możesz dać wkręta pod uszczelką w ościeżnicy. Nie widać go, a zawsze mikroskopijnie usztywni połączenie, bo wszystko tam będzie trochę pracowało. Standardowa operacja z tym wkrętem więc nie jest to jakiś średniowieczny patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 14.03.2017 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Moim zdaniem również powinno być OK. Dla pewności możesz dać wkręta pod uszczelką w ościeżnicy. Nie widać go, a zawsze mikroskopijnie usztywni połączenie, bo wszystko tam będzie trochę pracowało. Standardowa operacja z tym wkrętem więc nie jest to jakiś średniowieczny patent. Tak, zastosuję wkręt, w drzwiach na dole też tak mam zrobione, dla pewności. Tylko bardziej mi chodziło o to, czy ta belka utrzyma ościeżnicę jeśli będzie przyklejona klejem montażowym do filaru i od dołu i góry przykręcona na wkręty do podłoża i sufitu. Bo o ile grubość belki mnie nie martwi ( 9 cm czyli tak jak przeważnie są grube ściany działowe, chociaż mogę dać i 15cm bo do takich belek mam dostęp ) to jednak szerokość 7cm ( jak patrzymy od czoła drzwi ) może być już za mała. No ale zobaczę. http://www.tuningmax.pl/ALLEGRO3/drzwi3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 14.03.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 spokojnie powinna utrzymać Teraz są takie kleje że nawet nie musisz kotwić do posadzki i sufitu (co oczywiście nie zaszkodzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 16.03.2017 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Potwierdzam. Od biedy jak boisz się jakiś ruchów to jest coś co się nazywa "kotwa chemiczna". Na własne oczy widziałem rozbiórkę starej fabryki, gdzie cięli beton na wielkie kawały, wiercili otwory i tam wklejali na kotwy pręty którymi dźwig wyciągał poszczególne klocki. Kilka ładnych ton na takiej kotwie. Popatrz sobie na kleje np. Soudala czy innych. Te turbo fixy o szybkim łapaniu początkowym są na prawdę mocne. Oczywiście postępuj zgodnie z kartą produktu co do joty. Wytrzymałość 100% mają po 24 godzinach więc skrzydło musisz regulować na wyczucie i nie obciążać ościeżnicy. Chyba że będziesz dawał wkręty, ale to i tak delikatnie zanik klej w 100% nie złapie. Ostatnio kleiłem listwy przypodłogowe z MDFu u siebie na T Rex glue Soudala. Mocny ale mógłby minimalnie szybciej łapać na początku. Ale jak już chwycił to kaplica by coś lekko przesunąć. Po 24h zapomnij że oderwiesz. Jedną musiałem wywalić listwę na końcu, bo strzeliłem babola przy docinaniu. Następnego dnia z mięchem wyrywałem ze ściany w asyście słów na "K" oraz "H" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 16.03.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Teraz są już takie kleje że połączenie za ich pomocą różnych elementów jest o wiele silniejsze od jakiegokolwiek kotwienia. Statki kosmiczne kleją. Samochody kleją. Powoli połączenia klejowe zastępują inne mechaniczne bo są trwalsze i mocniejsze Tylko niektórzy ciągle bardziej wierzą w stare rozwiązania. Bo co gwoździem to gwoździem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 25.03.2017 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Klejenie ma tą przewagę, że powierzchnia styku jest większa. Nieprawidłowe wg mnie jest klejenie materiałów dość kruchych. Słabej jakości MDF może przy mocniejszy szarpnięciu pęknąć i zostanie na ścianie klej z kawałkami MDFu, a reszta w ręku będzie. A gdyby taki kawałek MDF przymocować na wkręt to grubość materiału działałaby na korzyść połączenia.Mimo wszystko masz rację - kleje są co raz lepsze i często zastępują inne połączenia. Ludzie tylko za wolno ewoluują i nie dojrzewają jeszcze do tego, że klejone rzeczy czasem trzymają się o niebo mocniej jak te skręcane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts