Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym od tyłu garażu postawić mały budyneczek. Jedna ściana byłaby ścianą garażu i na niej oparty byłby dach. Garaż z porotermu 25cm. Teraz chciałbym zbudować cieńsze te 3 pozostałe ściany. Np 12cm. Czy mogę użyć porothermu do scianek działowych. Czy sie to nie nada? Dach będzie lekki, minimalny spadek typu 10%. Jakaś blachodachówka lub cos najlżejszego, od spodu jakaś wełna jako ocieplenie.

Budynek bedzie miał wymiary wewnątrz 1.3m x 6m. Dłuższą ścianą przywarty do garażu. Czyli obciążenie dachem niewielkie. Budynek nieogrzewany ale z zewnątrz dam styropian.

Może użyć gazobetonu? ale to bym musiał raczej dać min 18cm ? Albo silikat? Czy jako fundament wystarczy 40-50cm lanego zbrojonego betonu ? Ma to być schowek na graty typu rowery, kosiarka i inne narzędzia ktore nie mieszczą się w domu.

https://forum.murator.pl/topic/227403-ma%C5%82y-budyneczek-przy-gara%C5%BCu-z-czego-budowa%C4%87/

Nie, garaż to część budynku.

W takim razie to rozbudowa budynku zmiana kubatury i cała papierologia nie lepiej postawić wolnostojący bud.gospodarczy?

Nie lepiej bo działki w miastach to nie wieś i każdy metr kwadratowy kosztuje kilkaset złotych. Dlatego chce przykleić ten budyneczek do garażu a nawet zrobić przejście z garażu.

Ale ja nie o to pytałem :( Pytanie jest zupełnie inne.

Nie lepiej bo działki w miastach to nie wieś i każdy metr kwadratowy kosztuje kilkaset złotych. Dlatego chce przykleić ten budyneczek do garażu a nawet zrobić przejście z garażu.

Ale ja nie o to pytałem :( Pytanie jest zupełnie inne.

Na to pytanie odpowiedz będzie w projekcie którego wymaga taka rozbudowa do PnB......

Taki budynek zajmie tyle samo miejsca bez względu na miejsce połozenia, zaoszczędzisz na jednej ścianie która jest już od istniejącego garażu ale dołożysz na projekt i całą papierologię mapki itp. rozumiem że po rozbudowie garażu zostaną zachowane przepisowe odległości od granicy działki.

Wolnostojący postawisz w konstrukcji lekkiej,na zgłoszenie....

Ale oczywiście przejście z garażu rozumiem to wygoda;)

Budowa wolnostojącego nie jest opcją. Robie sporo dodatkowej roboty w garażu i chce mieć wygodny dostęp do narzędzi właśnie z tego składziku. Odległości do granic bedą zachowane bo granica jest teraz prawie 10m dalej. Budynek bedzie zajmował niby tyle samo miejsca jako wolnostojący ale buda stojąca na środku dzialki mimo wszystko zabiera o wiele miejsca niż zajmuje - pomijając estetyke takiej budy na środku ogrodu.

Wracając do meritum, też myślałem o silikacie 12cm tylko on chyba wymaga potężniejszego fundamentu ?

Mini projekcik do papierów zrobie pózniej, teraz chce mieć tylko koncepcje i ja wycenić na tej podstawie. Zreszta jak sie dogadam z sąsiadem ktory ma podobne plany to nawet nie wiem czy to zgłaszać.

Budowa wolnostojącego nie jest opcją. Robie sporo dodatkowej roboty w garażu i chce mieć wygodny dostęp do narzędzi właśnie z tego składziku. Odległości do granic bedą zachowane bo granica jest teraz prawie 10m dalej. Budynek bedzie zajmował niby tyle samo miejsca jako wolnostojący ale buda stojąca na środku dzialki mimo wszystko zabiera o wiele miejsca niż zajmuje - pomijając estetyke takiej budy na środku ogrodu.

Wracając do meritum, też myślałem o silikacie 12cm tylko on chyba wymaga potężniejszego fundamentu ?

Mini projekcik do papierów zrobie pózniej, teraz chce mieć tylko koncepcje i ja wycenić na tej podstawie. Zreszta jak sie dogadam z sąsiadem ktory ma podobne plany to nawet nie wiem czy to zgłaszać.

Zgłaszać bo obok spraw typowo budowlanych tu dochodzi kwestia podatku od nieruchomości zmiana kubatury powierzchni domu w tym temacie nie odpuszczają.

Widzę ze kolega ma taki sam pomysł jak ja chyba w Bielsku ludzie podobnie myślą. Ja się również zastanawiam z czego to wystawić, przyznam ze będę to robił na dziko wiec konstrukcja musi być w razie czego łatwo rozbieralna, ewentualnie z możliwością przestawienia. Myślałem nad konstrukcją z betonowych płyt ogrodzeniowych,ale najprawdopodobniej wykonam lekką konstrukcje stalową z profili i wypełnię ją styropianem na który pójdzie siatka z klejem, taka konstrukcja będzie lekka i łatwa w przestawieniu, a z zewnątrz będzie wyglądała jak murowana, do dołu konstrukcji przymocuje kółeczka dzięki czemu w razie kontroli będę ją mógł przestawnic w każdy zakątek działki. . Dostawienie czegoś murowanego do budynku wymaga już zezwolenia, projektu itd koszty się z tego robią nie małe.

Fakty są takie że po odbiorze budynku nikt już tego nigdy nie sprawdzi chyba że sąsiad zgłosi, a skoro on zrobi to samo to jakby problemu nie ma. Podatek od 5m2? Ile to bedzie rocznie? 5zł ?

Bladdy ja tez chce jak najlżejsza konstrukcję, z tym że bedę miał tam troche droższych rzeczy typu narzędzia więc nie chce czegoś ze stryropianu czy z drzewa co można sforsować w ciągu minuty. Poza tym zrobiłbym elewacje taką jak na reszcie budynku.

Podatek za budynki gospodarcze w bb to akurat 7.6zł za m2. Mam mały budynek gospodarczy 40m2 na działce i płace za niego ponad 300zł a za dom 136m2 92zł. To że sąsiad nie zgłosi samowoli nie ma znaczenia mapa satelitarna to wykryje bez problemu. Za kilka lat mogą tak kontrolować mieszkańców. Ja będę robił kratownice z cienkich profili na to przymocuje styropian siatka klej i tynk jak na budynku. tez nikt się nie przeciśnie. Elewacja będzie z zewnątrz wyglądał jak murowana. Zerwanie styropianu z siatka i tynkiem nie jest proste i złodziej nie będzie rozbierał ściany. Znajomy tak ostatnio obłożył blaszaka styropianem wygląda teraz jak murowany. Kontrole inspekcji na szczęście są zapowiadane wiec do tego czasu ja swoja konstrukcje jestem w stanie przestawić czy nawet schować mam wysoki i duży garaż gdzie w razie czego ją mogę wciągnąć. Murowanej szybko nie rozbierzesz, a po takiej kontroli będziesz musiał i tak zrobić albo zapłacić kare legalizacyjną i przejść całą papirologie żeby to zalegalizować. Samowole budowlane się nie przedawniają. Wiem że to czarny scenariusz i zapewne nigdy do tego nie dojdzie ale ja tam wole dmuchać na zimnie.

Z satelity tego nie bedzie widać bo tam teraz jest wnęka pod balkonem. dlatego to jest idealne miejsce na dobudowanie.

Tak naprawdę będzie to część domu więc podatek byłby znikomy, także państwo niewiele na tym by zarobiło.

Jak będzie trzeba to zrobie oficjalny projekt i zgłoszenie ale to czysta biurokracja, nic więcej.

Mówisz że złodziej nie sforsuje szybko twojej ściany a jednocześnie chcesz sam w ciągu chwili móc przestawiać budyneczek na kółkach... to sie kłóci ze sobą :)

Ja zbudowałem sobie taki składzik na drewno / sprzęt ogrodowy. Konstrukcja stalowa, wymiary 2,5x3,5 metra, wysokość 2,3 metra. 6 stalowych słupów 100x100 ścianka 3mm, spięte od góry ceownikami 50x160x5mm. W ceowniki wsunięte deski "na sztorc" tworzące konstrukcję płaskiego dachu.Dach z płyty OSB, przykryty folią 2mm do oczek wodnych. Ściany ja akurat mam z desek elewacyjnych, ale rozważałem płytę włókno cementową (cetris) - można ją bez problemu otynkować. Opcjonalnie można dać płytę warstwową. Fundament na 6ciu słupach betonowych wylewanych na głębokość 1 metra ppt. Na dachu wysypany keramzyt, ziemia + żwir i posadzone rozchodniki. Po pierwszej zimie wyglądają nieźle ;-)

Całość nie kosztowała wiecej niż 5-6 kPLN.

Cenny sprzęt - bał bym się w takiej dobudówce trzymać. Chyba żeby założyć tam alarm.