Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dobrze dobrać moc pompy?

czterylewerece

Recommended Posts

Witajcie, stoję przed decyzją nt. doboru rozmiaru pompy (indywidualny projekt domu na ukończeniu).

Dom z silikatów 24 cm + styropian 20 cm, 117 m2, póki co dwie osoby, docelowo 3, preferencje termiczne niestety bliżej 23 niż 20 w pomieszczeniach ;)

Zbiornik CWU ok. 270-300 l (i muszę brać pod uwagę, że wody trochę na nasze kąpiele idzie).

Planuję część okien fix i rekuperację (choć już słyszałem, że to bardziej kwestia komfortu przy PC i podłogówce, niż realne oszczędzanie).

6,5, 8 kW? Z kalkulacji heatmaster wychodzi mi niby zużycie na poziomie 45 GJ/rok.

• Odpowiedzi 247
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie, stoję przed decyzją nt. doboru rozmiaru pompy (indywidualny projekt domu na ukończeniu).

Planuję część okien fix i rekuperację (choć już słyszałem, że to bardziej kwestia komfortu przy PC i podłogówce, niż realne oszczędzanie).

Witam !

A czy już zdecydowałeś się jakie dolne źródło wybrać dla swojej pompy ciepła? Co do rekuperacji to mimo wszystko warto. W dobrze zaizolowanym domu najwięcej strat to własnie wentylacja. Na etapie budowy jest to stosunkowo łatwe do wykonania, natomiast w późniejszym czasie inwestycja w wentylację z odzyskiem ciepła będzie bardziej problematyczna.

Pozdrawiam !

• 3 weeks później...

czterylewerece,

Przed doborem pompy ciepła polecam zlecenie wykonania OZC przez projektanta, a następnie zlecenie doboru pompy ciepła doświadczonemu instalatorowi. Dzięki wynikowi OZC będzie możliwość doboru urządzenia o odpowiedniej mocy.

W celu doboru i wyceny sprawdzonej ciepła zachęcam Pana do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści doradzą w doborze oraz ewentualnie wykonają instalację. Na stronie internetowej znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od. Można również skorzystać z infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama niezgodna z regulaminem Forum

czterylewerece,

Przed doborem pompy ciepła polecam zlecenie wykonania OZC przez projektanta, a następnie zlecenie doboru pompy ciepła doświadczonemu instalatorowi. Dzięki wynikowi OZC będzie możliwość doboru urządzenia o odpowiedniej mocy.

Konsultant marki Junkers

A ja nie polecam wykonania ozc przez projektanta. Projektant chce aby projekt uzyskał PNB i jego obliczenia ozc są bardzo czesto nierzetelne i niedokladne a ich wynik wynik ma pomóc w uzyskaniu PNB.

A ja nie polecam wykonania ozc przez projektanta. Projektant chce aby projekt uzyskał PNB i jego obliczenia ozc są bardzo czesto nierzetelne i niedokladne a ich wynik wynik ma pomóc w uzyskaniu PNB.

Każdy może być nierzetelny,a i tak odpowiada Hydraulik .

Jak okaże sie ,że jest zimno , to żadne argumentu nie pomogą . Nawet jak PC dobrana zgodnie z obliczonym OZC.

Prędzej zostanie uznane że pompa ciepła jest zła . Niż obliczenia dostarczone przez inwestora

Edytowane przez fachman19

Każdy może być nierzetelny,a i tak odpowiada Hydraulik .

Jak okaże sie ,że jest zimno , to żadne argumentu nie pomogą . Nawet jak PC dobrana zgodnie z obliczonym OZC.

Prędzej zostanie uznane że pompa ciepła jest zła . Niż obliczenia dostarczone przez inwestora

Kazdy moze byc, ale nie kazda nierzetelnosc a własciwie dokladnosc obliczen jest taka sama, na podstawie porównan moich ozc i danych z projektow moge stwierdzic ze dane w projekcie maja umozliwic uzyskanie PNB i nic wiecej.

Nie każdy projektant jest taki sam :) Ale zgadzam się, że jest sporo projektów budowlanych bardzo słabych pod względem przydatności do wykonania instalacji sanitarnych ogólnie.

Ale powtórzę jeszcze raz, nie wszystkie takie są :)

A jak ocenisz który jest zły ?

Zlecisz innemu sprawdzenie?:D

• 3 weeks później...

Witam,

W celu prawidłowego doboru pompy ciepła i jej mocy musimy bezwzględnie dysponować wiedzą dotycząca zapotrzebowania na moc cieplną. Jeśli pompa ciepła zostanie znacząco przewymiarowana klient jest narażony na poniesienie niepotrzebnych kosztów inwestycyjnych. W przypadku, gdy dobór mocy pompy ciepła bazować będzie na jednostce o za małej mocy w stosunku do zapotrzebowania, użytkownik poniesie dodatkowy koszt związany z pracą dodatkowego źródła ciepła (np. grzałka elektryczna), pompa pracować będzie mniej wydajnie. Poza dodatkowymi kosztami takiej pracy, klient straci również komfort użytkowania poprzez niedotrzymywanie zadanych parametrów.

Zakup i dobór urządzenia musi być podparty danymi dotyczącymi zapotrzebowania na moc cieplną oraz skonsultowany z wykwalifikowana firma instalacyjną. Każdy obiekt i preferencje użytkownika są inne.

W razie pytań – jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Witam,

W celu prawidłowego doboru pompy ciepła i jej mocy musimy bezwzględnie dysponować wiedzą dotycząca zapotrzebowania na moc cieplną. Jeśli pompa ciepła zostanie znacząco przewymiarowana klient jest narażony na poniesienie niepotrzebnych kosztów inwestycyjnych. W przypadku, gdy dobór mocy pompy ciepła bazować będzie na jednostce o za małej mocy w stosunku do zapotrzebowania, użytkownik poniesie dodatkowy koszt związany z pracą dodatkowego źródła ciepła (np. grzałka elektryczna), pompa pracować będzie mniej wydajnie. Poza dodatkowymi kosztami takiej pracy, klient straci również komfort użytkowania poprzez niedotrzymywanie zadanych parametrów.

Zakup i dobór urządzenia musi być podparty danymi dotyczącymi zapotrzebowania na moc cieplną oraz skonsultowany z wykwalifikowana firma instalacyjną. Każdy obiekt i preferencje użytkownika są inne.

W razie pytań – jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Zgadza sie ze musimy dysponowac wiedzą dotyczaca projektowego obciązenia cieplnego budynku, sęk jest w tym ze nie uzyskamy jej od projektanta który zaprojektował budynek lub zaadaptował projekt gotowy. Wiedza ta powinna pochodzic od niezaleznego audytora lub projektanta który nie jest zwiazany z procesem uzyskania PNB. Ciagłe klepanie formułki o opieraniu sie na danych z projektu powoduje ze pompa nie jest własciwie dobrana.

Asolt, powiedz wprost, ze ta wiedza powinna pochodzic od Ciebie. :)

Zarowno ja, jaki i Ty wiemy, ze w zaleznosci od strefy w ktorej bedzie stal ten domek i tego czy bedzie nastawial sie na tani prad, zakres mocy pompy miescil sie bedzie (dla grzania w tanim pradzie) pomiedzy 6 a 7kW. Bedziesz to liczyl 3 dni, a i tak wyjdzie w tych okolicach. Zaprojektujesz moze jeszcze podlogowke pod pompe z rozstawem 30cm, a inwestor i tak da co 15cm i na tym niezle wyjdzie.

Asolt, powiedz wprost, ze ta wiedza powinna pochodzic od Ciebie. :)

Zarowno ja, jaki i Ty wiemy, ze w zaleznosci od strefy w ktorej bedzie stal ten domek i tego czy bedzie nastawial sie na tani prad, zakres mocy pompy miescil sie bedzie (dla grzania w tanim pradzie) pomiedzy 6 a 7kW. Bedziesz to liczyl 3 dni, a i tak wyjdzie w tych okolicach. Zaprojektujesz moze jeszcze podlogowke pod pompe z rozstawem 30cm, a inwestor i tak da co 15cm i na tym niezle wyjdzie.

Cóz za czekistowska czujność, trzeba miec naprawdę wiele wolnego czasu aby pełnić codzienny dyzur na forum i przy okazji czekać na moje posty. Ciekawy sposób na spędzanie wolnego czasu, ale to wolny wybór. Nie zamierzam z tobą dyskutowac bo i po co? Nie kazdy ma standardowy domek, nie kazdy nadaje sie do gruntowej pompy, do którego to rozwiazania dziwnie chetnie i nieustannie namawiasz. Na moje obliczenia i projekty nikt nie narzekał bo nie miał powodu, narzekałes jedynie ty nie widząc tych opracowan na oczy. Rozmawiając z uzytkownikami forum nieraz słyszę aby nie przejmowac sie hejterami którzy robią wszystko co w ich mocy aby naklepac bez liku postów, zeby zrobic bałagan w poszczegolnych wątkach, ubolewają nad tym ze redakcja i moderatorzy nad tym nie panują.

Hola hola. Znasz wszystkich projektantów? Robisz bardzo brzydką rzecz, która w skrócie trochę wygląda tak:

"Projektanci są be w kwestii OZC, ja robie dobrze i mi zlecajcie bo projektanci bubla Wam zrobią..." WIelka prośba, nie oczerniaj całej grupy zawodowej, bo coś tam, gdzieś tam zobaczyłeś.

A wracając do tematu :)

- założenia takie, że źródłem jest tylko pompa i wodę użytkową też za pomocą pompy podgrzewamy

- liczymy OZC - wiadomo

- dobieramy pompę ciepła zawsze o niższej mocy niż wynosi obciążenie cieplne budynku. Generalnie porównuje się na wykresie obciążenie cieplne budynku w funkcji temp. zew. z mocą pompy też w funkcji temp. zewnętrznej. Pisałem o mocy pompy niższej niż zapotrzebowanie budynku, bo dzięki ww. porównaniu wyznaczam punkt dla danej temp. zew. gdzie oprócz pompy zaczyna pracować też grzałka el. (COP=1). Taki punkt nazywany biwalentnym to temp. zew. w granicach -5°C do -10°C. Każdorazowy dobór pompy dla danego budynku decyduje o wyborze punktu biwal. Na wykresie nanosze charakterystyke pracy kilku wielkości pomp ciepła i dobieram tak, żeby punkt biwalentny był w tym przedziale -5 ... -10.

Może być tak, że wielkość pompy (brana teraz na potrzeby posta z czapy) powiedzmy 6kW sprawi, że będzie ona pracować samodzielnie do temp -5, a pompa 8kW do temp. -8, to wezmę większe urządzenie, bo różnica cenowa nie będzie tak duża, a dzięki temu grzałki będą pracować mniej.

Ciepło dostarczane przez grzałkę to około 2 - 3 %, więc możemy być spokojni. Gdybyśmy chcieli pompę powietrzną dobrać tak, żeby pracowała samodzielnie nawet przy -18 czy -24, to urządzenie będzie bardzo przewymiarowane a co za tym idzie znacznie droższe i nie pracowało odpowiednio przy temperaturach w okolicy 0 do 5°C .

Przy doborze pompy jeszcze kilka rzeczy należy ogarnąć, ale nie będę o tym pisał. Powyższe to takie uproszczenie.

Edytowane przez kiliusz