cristoteles 22.11.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Patrząc matematycznie koszty poniesione na rekuperacje i dodatkowy styropian na stropie zwrócą sie za 20 lat..... oczywiście wiem jakie są zalety reku. Napisałem jak by patrzeć kosztowo Myślę, że z takim podejściem raczej nie zdecydujesz się na rekuperator:no:, wiadomo im dłuższa perspektywa tym trudniej się zdecydować. Wydaje mi się, że łatwiej byłoby zdecydować Ci się na rekuperator jeżeli zaplanujesz inwestycje dwutorowo, tym bardziej że dom wybudowałeś pod WG. W pierwszej fazie możesz rozłożyć instalacje (rury i skrzynki pod anemostaty), w drugiej możesz zakup rekuperatora odłożyć "na potem", bo przecież dysponujesz WG. Jak zamontujesz centralę, to pozaślepiasz otwory w kominach i w łagodny sposób przesiądziesz się na z WG na WM. Niedawno stałem przed takim samym dylematem. U mnie rekuperacja obniża zapotrzebowanie o ok. 4500 kWh. W skali roku oszczędności mogą wynieść max kilkaset zł. Do mnie bardziej przemówił fakt, że rekuperator oznacza potrzebę zakupu mniejszej pompy, a to już robi różnicę kilku tys. I tę różnicę zainwestuję w kupno rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurszczak 22.11.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Myślę, że z takim podejściem raczej nie zdecydujesz się na rekuperator:no:, wiadomo im dłuższa perspektywa tym trudniej się zdecydować. Wydaje mi się, że łatwiej byłoby zdecydować Ci się na rekuperator jeżeli zaplanujesz inwestycje dwutorowo, tym bardziej że dom wybudowałeś pod WG. W pierwszej fazie możesz rozłożyć instalacje (rury i skrzynki pod anemostaty), w drugiej możesz zakup rekuperatora odłożyć "na potem", bo przecież dysponujesz WG. Jak zamontujesz centralę, to pozaślepiasz otwory w kominach i w łagodny sposób przesiądziesz się na z WG na WM. Niedawno stałem przed takim samym dylematem. U mnie rekuperacja obniża zapotrzebowanie o ok. 4500 kWh. W skali roku oszczędności mogą wynieść max kilkaset zł. Do mnie bardziej przemówił fakt, że rekuperator oznacza potrzebę zakupu mniejszej pompy, a to już robi różnicę kilku tys. I tę różnicę zainwestuję w kupno rekuperatora. jest to jakieś wyjście z tej sytuacji .... muszę to przeanalizować jeszcze raz.... bo tak jak pisałem wylewki, ocieplenie na stropie i tynki już są, trzeba teraz zmieniać plany na wykończenie ..... zobaczymy, jak sprawa nie przejdzie to idziemy w kierunku 9kW T-CAP pytanie czy 1 faza czy 3 a może lepsza Mitsubishi albo LG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.11.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 (edytowane) wylewki, ocieplenie na stropie i tynki już są, trzeba teraz zmieniać plany na wykończenie ..... zobaczymy, jak sprawa nie przejdzie to idziemy w kierunku 9 kW T-CAP. Pytanie czy 1 faza czy 3 a może lepsza Mitsubishi albo LG? 1/ Zwiększenie tylko warstwy ocieplenia o 15 cm powoduje obniżenie ; ...a/ mocy cieplnej budynku tylko o 0,5 kW, ...b/ zapotrzebowania na ciepło o 1400 kWh/rok, ...c/ przy założeniu rekuperacji ten zabieg można pominąć, ponieważ nie wiele wnosi, 2/ Temperatury < -12 C w Mławie nie występują, a to sugeruje instalację pompy o mniejszej mocy, szytą na miarę, 3/ Cena pompy Panasonic 9 kW/3f jest droższa od pompy 9 kW/T-Cap /1f, ...a/ przy awarii jednej fazy pompa 3f nie będzie działać, ...b/ pompę 1f można przepiąć na czynną fazę, tylko na grzanie CO do momentu usunięcia usterki ...c/ można zastanowić się nad pompą 9 kW/1f - przy montażu rekuperatora . Do mnie bardziej przemówił fakt, że rekuperator oznacza potrzebę zakupu mniejszej pompy, a to już robi różnicę kilku tys. I tę różnicę zainwestuję w kupno rekuperatora - napisał cristoteles 4/ Bardzo ważne, aby kumaty serwisant był blisko domu - w razie awarii ...( można go wsadzić do auta i przywieść ) Edytowane 23 Listopada 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurszczak 23.11.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Dzięki Andrzej5101 wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.11.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Panowie, zamiast pisać dla samego pisania, wystarczy wejść w internet, zadzwonić do stacji w Mławie i będzie wszystko jasne. [ATTACH=CONFIG]401634[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]401635[/ATTACH] Do obliczen przyjmuje się srednią wieloletnią (10 letnią) dasz gwarancje kol. gurszczak ze wyniki pomiarów z ostatniej zimy to stała tendencja lub ze sie klimat ociepla. Poza tym Mława jest prawie na pograniczu strefy III i IV. Byc moze trzeba by zrewidowac zasieg poszczegolnych stref klimatycznych, ale póki co jest on aktualnie obowiązujacy. Ja rozumiem ze chcesz pomagac, ale za takie porady odpowiedzialnosci nie bierzesz, gdyby było inaczej nie pisałbys ze w Mławie nie było ponizej -12 oC i smiało mozna zmniejszyc moc pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.11.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 (edytowane) Próbuje skontaktować się z przedstawicielem portalu z którego zaczerpnąłem dane " Polska Organizacja Rozwoju Technologii Pomp Ciepła PORT PC "Na razie jest to trudne.Nie napisałem też "śmiało można zmniejszyć moc pompy ",proszę czytać ze zrozumieniem i nie pisać tego czego nie napisałem. Napisałem " można zastanowić się nad pompą 9 kW/1f - przy montażu rekuperatora. Nie mam żadnych zastrzeżeń co do Twoich obliczeń Na podstawie danych z Ministerstwa Infrastruktury i Budownictwa; http://mib.gov.pl/2-Wskazniki_emisji_wartosci_opalowe_paliwa.htm - dane dla Mławy , pokrywają się z danymi z Warszawy, więc strefa III . Edytowane 23 Listopada 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.11.2017 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Do Mławy będę jeżdził a na Cyprze moja noga nie postanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.11.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Na podstawie danych z Ministerstwa Infrastruktury i Budownictwa; http://mib.gov.pl/2-Wskazniki_emisji_wartosci_opalowe_paliwa.htm - dane dla Mławy , pokrywają się z danymi z Warszawy, więc strefa III . Dla uszczegółowienia, dane meteo dla Mławy to dane stacji meteo w Mławie, dane dla Warszawy i okolic to dane stacji meteo Warszawa-Okęcie. Nie wydaje mi sie a nawet jestem pewny ze dane z dwóch stacji sie nie są tozsame, róznią się. Zasada doboru stacji jest taka ze dobiera sie najblizszą, w przypadku gdy najblizsza jest w innej strefie klimatycznej dobiera sie dalszą ale z tej samej strefy klimatycznej. Są to zasady ogolne, są jednak przypadki szczegolne ktore trzeba potraktowac indywidualnie (terny górskie lub zróznicowanym klimacie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 23.11.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Ogromny to zbyt ostre/przesadne okreslenie, tak w zasadzie dobrze dobrac moc pompy jest uzaleznione od wiarygodnego ozc. Ale faktycznie mozna to przeniesc do wątku o ozc, czesc mozna skasowac, jak porzadek to porzadek. To oświeć nas jak dobrze dobrac moc pompy jest na podstawie wiarygodnego ozc? Bo ja widzę, że jak ktoś z takim przyjdzie, np z obciążeniem 5kW, to zaproponowane mu zostanie tutaj wszystko. Od 5kW PC to 9kW 3-fazowego T-CAPa ze sprężarką od 12kW. I co to niby wiarygodne ozc mówi dwóm inwestorom z takim samym ozc, gdy jeden ma szkielet, z podłogą jak u pestki, a drugi silikat i beton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.11.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 (edytowane) To oświeć nas jak dobrze dobrac moc pompy jest na podstawie wiarygodnego ozc? Bo ja widzę, że jak ktoś z takim przyjdzie, np z obciążeniem 5kW, to zaproponowane mu zostanie tutaj wszystko. Od 5kW PC to 9kW 3-fazowego T-CAPa ze sprężarką od 12kW. I co to niby wiarygodne ozc mówi dwóm inwestorom z takim samym ozc, gdy jeden ma szkielet, z podłogą jak u pestki, a drugi silikat i beton? Czy ja proponuję komus kto ma obciąznie cieplne TCAP 3 fazowy, podaj przykład, czy jam mam odpowiadac za wszystkie dorady które otrzymuje pytający na tym forum? Znowu nie ten adres z pretensjami. Co do doboru to trzeba znac projektowe obciązenie cieplne budynku, moc minimalną PCI, ilosc osób oraz oczekiwania inwestora co do stopnia wykorzystania taniej taryfy i jej rodzaju. Pasuje tez znac charakterystyke sprawnosci pompy dla temperatury sredniej okresu grzewczego na danym terenie oraz Tz podłogówki w budynku. Majac te dane mozna w miare optymalnie dobrac moc pompy uwzglednaiając typoszereg mocy pomp wybranego producenta. Wracając do inwestorów o takim samym obciązeniu cieplnym a róznych stałoch czasowych budynku (szkielet, typ ciezki) to przy tej samej pompie bedzie rózny stopien wykorzystania taniej taryfy, z tym ze to nie mówi ozc, bo ozc nie obejmuje takich obliczen. Edytowane 23 Listopada 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.11.2017 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Posty nie związane z tematem przeniosłem TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.11.2017 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Napisałem " można zastanowić się nad pompą 9 kW/1f - przy montażu rekuperatora. Mógłbym poprosić o uzasadnienie,albo chociaż jakiś przykład takiej myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 24.11.2017 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Zgodnie z wypowiedzią prezesa Lachmana (" Polska Organizacja Rozwoju Technologii Pomp Ciepła PORT PC " ) wszystkie dane zawarte na portalu PORT PC są zgodne z danymi znajdującymi się na stronie Ministerstwa: http://mib.gov.pl/2-Wskazniki_emisji_wartosci_opalowe_paliwa.htm . Po wejściu na tą stronę, wybraniu stacji Mława oraz po otworzeniu ISO STAT.TXT mogę stwierdzić, że ; Dane z portalu PORT PC pokrywają się z danymi z ministerstwa i dla Mławy ilość godzin w sezonie grzewczym z temperaturą ; -12 C to 1 h, -11 C to 2 h, -10 C to 17 h Sumarycznie ilość godzin w sezonie grzewczym ; - dla Mławy to = 20 h dla T < -10* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 24.11.2017 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 (edytowane) Andrzej5101 napisał " można zastanowić się nad pompą 9 kW/1f - przy montażu rekuperatora. Mógłbym poprosić o uzasadnienie,albo chociaż jakiś przykład takiej myśli? 1/ Trzeba prześledzić cały wątek dotyczący kolegi Gurszczak, 2/Jeżeli zamontuje rekuperacje,to moc cieplna budynku z 9 kW spadnie do ok.7kW,(obliczenia kolegi asolt ), kolega Gurszczak ma wylewkę tylko 7cm, 3/ Wg,sugestii kolegi cristoteles, zamiast inwestować w drogą pompę np; 9 kW/T-Cap/1f,może zakupić pompę o mniejszych możliwościach, a różnicę przeznaczyć na rekuperację w II ratach, 4/ Pompa 9 kW/1f ma grzałkę o mocy 3 kW a więc ( domyśnie ) w temperaturze - 20 C może dysponować mocą ok.7,5 kW , 5/ Ponieważ temperatury w Mławie poniżej -12 C nie występują, pompa ta w pełni spełni swoje zadanie;( patrz uzasadnienie wyżej ) , 6/ Około 80 % Energii Na Ogrzewanie Budynku Przypada Na Temperatury ..... > - 2 C , Edytowane 24 Listopada 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 25.11.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 W linku http://bziu.pl/xAq1 porównanie OZC z rekuperacją i 30cm na stropie z OZC bez reku i 15cm na stropie. Mi ten link nie działa, a antywirus nawet to blokuje. Możesz wstawić tak jak dla wcześniejszego porównania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurszczak 25.11.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Mi ten link nie działa, a antywirus nawet to blokuje. Możesz wstawić tak jak dla wcześniejszego porównania? Link do wyliczeń: https://www.dropbox.com/s/45eo8zuxrk1fl2f/OZC_zmiana_reku_30.xls?dl=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 25.11.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 No przy tej opcji z docieplenie stropu i rekuperacją to bym już mocno brał pod uwagę pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurszczak 26.11.2017 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 No przy tej opcji z docieplenie stropu i rekuperacją to bym już mocno brał pod uwagę pompę ciepła. A bez rekupeacji i docieplenia byś jej nie brał?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 26.11.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Ja bym rozważał pompę w obu przypadkach. Bez reku będziesz płacił więcej za eksploatację. Masz QH gdzieś ok 5000 kWh różnicy pomiędzy jedną a drugą wersją. To przy założeniu COP = 3 i kWh ~ 0,55zl teoretycznie daje 916 zl. Na pewno będziesz chciał grzać max dużo w tańszej taryfie, więc ta róznica może być zdecydowanie mniejsza. Musisz zdecydować czy wolisz płacić więcej za ogrzewanie co sezon (szacunkowo kilkaset zł) czy zainwestować teraz w obniżenie obciążenia cieplnego domu i płacić mniejsze rachunki za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1Aleksandra1 26.11.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jak już zbudowałeś kominy wentylacyjne a nie chcesz wydawać forsy na WM. To wspomóż je nawiewnikami (ciśnieniowymi automatycznymi) i ewentualnie jakimiś wentylatorami z czujnikiem wilgoci w łazience, włączanych światłem w wc i jakiś dobry okap w kuchni. Z pompy nie rezygnuj bo moim zdaniem to błąd. (mam PC PW najtańszą z możliwych i nie narzekam) Jeżeli nawet będzie niższej mocy i nie wydoli w bardzo niskich temperaturach to dołożysz jej jakąś grzałkę wspomagającą lub tani kocioł elektryczny.Z dodatkowego ocieplenia na stropie nie rezygnuj.Czy w dachu potrzebne ci to ocieplenie? A jeżeli tak. To czy aż tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts