Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dobrze dobrać moc pompy?

czterylewerece

Recommended Posts

• Odpowiedzi 247
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Ale to przecież dla -20stC. Spokojnie by wystarczyła połowa tego.

Licząc z twojego wzoru powinienem mieć 28,8kW. :)

No dla -20st.C ale tak jak wyżej pisałem,oprócz wyższej ceny za większą moc niczym negatywnym nie skutkuje.

Kto starszy,wie że pierwotnie miała być Atlantic 8kW,która przy -20st.C ma moc 4,6kW :)

Arturo czytałem twoją stopkę i mam pytanko,dla czego napisałeś że cwu grzejesz z cop1? Nie starasz się wstrzelić w tańszą taryfę?

Jakie masz OZC?

Nie wiem czemu pompiarze nie piszą wartość OZC a podają tylko moc pompy. To by mogło wielu osobom pomóc.

Jestem zadnia, że nie ma sensu przewymiarowywać pomp, ale fajnie byłoby to zobaczyć w waszych stopkach.

Bo nie kazdy liczy OZC. To mozna spokojnie oszacowac dla "typowego" domu.

Wielokrotnie, az do rzygu, bylo tu przedstawiane finansowe uzasadnienie przewymiarowania pompy ciepla do grzania w tanim pradzie, wiec Twoje zdanie przeczy logice. Oczywiscie wolno Ci takowe malo logiczne rozwiazania stosowac. Zarowno do CO jak i bryly budynku. ;-)

Wg danych producenta COP wynosi wtedy 2.

Czemu katować ? Wtedy dziennie chodzi max.10h.

Ten cop 2 to dla jakich parametrów . Ja pisze pod kątem PW . Kiedyś słyszałem ,że sprężarki projektuje się dla sprężu 8-9 i wtedy maja trwałość około 100 000 h

Ale dla sprężu 12 to już chyba nie bedzie tak długo .