Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dobrze dobrać moc pompy?

czterylewerece

Recommended Posts

Oj Boberek, Boberek, a jak myslisz? :)

A dlaczego ograniczasz to do PC? Moim zdaniem podlogowka w domu pod wzgledem komfortu bije na glowe kalafiory. Czy to kociol, czy pompa ciepla.

Mozna wady przekuwac na zalety, ale to bedzie "salto" a la Kaizen.

Pixio -a temat jest o PC ,czy o Hugo wie czym ?

Ja wiem co myślę-tylko nie raczysz odpowiadać na proste pytania ...

• Odpowiedzi 247
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze raz ,

podłogówka czy grzejniki -oczywiście uważam ,że podłogówka...

Natomiast nie oznacza , to wcale -że jest kilka takich chwil ,gdzie jest pewna zaleta tych nieszczęsnych kalafiorków (pisałem jakie)

To wszystko i nic więcej-moim zdaniem oczywiście

• 2 weeks później...
Zgadza sie ze musimy dysponowac wiedzą dotyczaca projektowego obciązenia cieplnego budynku, sęk jest w tym ze nie uzyskamy jej od projektanta który zaprojektował budynek lub zaadaptował projekt gotowy. Wiedza ta powinna pochodzic od niezaleznego audytora lub projektanta który nie jest zwiazany z procesem uzyskania PNB. Ciagłe klepanie formułki o opieraniu sie na danych z projektu powoduje ze pompa nie jest własciwie dobrana.

Witam,

W żadnym z postów nie wskazywałem, że dobór pompy ciepła ma się odbyć na podstawie OZC wykonanego do uzyskania pozwolenia na budowę.

Jeszcze raz powtórzę - prawidłowy dobór pompy ciepła powinien być przeprowadzony w oparciu o obliczenia OZC z uwzględnieniem ZASTOSOWANYCH materiałów i ich parametrów, grubości izolacji, zrealizowanego sposobu wentylacji, strefy klimatycznej w jakiej budynek jest zlokalizowany, czyli dla realnie wykonywanego budynku.

Tylko tak przeprowadzony dobór będzie prawidłowy.

W razie pytań chętnie pomogę.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

To moze napisz jak Cie pokasalem i jakimi obrzucilem inwektywanmi.

Poki co, to raczej Ty rzucasz "manipulatorami" w adwersarzy.

Na moje oko, to po prostu przepisales skas "teorie" doboru PCi (bo "punk biwalentny" ladnie brzmi?) bez zadnej refleksji nad jej sensem i konsekwencjami w naszej rzeczywistosci ekonomicznej, a teraz odwalasz "strusia", bo jaki ja to niedobry jestem.

Chciales obliczenia - masz obliczenia! A ze "zatkalo kakalo" - tak tez bywa.... :)

W poprzednim poście cytowałem innego gościa i pisałem do innego gościa, a Ty już lecisz hurr durr i odpowiadasz dumny z siebie na wypowiedź kompletnie nei do CIebie... Jak dorośli rozmawiają w domu, to też się tak każdym wpierdzielasz w słowa? Mimo, że ktoś nie mówi do CIebie?

Nie znasz mnie chłopie, to nie oceniaj. Nie mam co robić tylko czytać w necie rzeczy i przeklejać na forum. heh.

Na forum skończyłem pisać, bo:

1. nie mam czasu klepać postów co 5 minut. Niestety, żeby przedstawić argumenty w tej branży trzeba coś policzyć, a to zajmuje, czas

2. Ty i Tobie podobni nie umiecie w ogóle rozmawiać.

Jedynie mogę powróżyć, że zaraz napiszesz, że nie mam argumentów i sobie poszedłem itp itd. Twoja sprawa.

Nie znasz mnie chłopie, to nie oceniaj. Nie mam co robić tylko czytać w necie rzeczy i przeklejać na forum. heh.

Nie oceniam Ciebie, tylko glupoty ktore tu sadzisz jako prawde objawiona. Sam tego nie wymysliles, bo bys sie nad tym zastanowil. Przeczytales gdzies i przyswoiles bez refleksji, a teraz powtarzasz.

Ot tylko tyle.

• 5 months później...

Moi Drodzy Forumowicze,

jestem tu nowy, choć często wertuje różne wątki, których jest masa i czasem ciężko wyłuszczyć konkretną odpowiedź na swoje pytania.

Jestem w trakcie budowy domu wg projektu https://www.extradom.pl/projekt-domu-bs-15-dwurodzinny-JGC1009. Projekt zakłada 25KW kocioł na paliwo stałe (pelet). Ocieplenie ścian 15-20cm styropianu. Szczelne okna minimum U=1. Dodatkowo planujemy również montaż wentylacji mechanicznej z rekuperatorem

Ostatnio w mojej gminie jest szansa na dofinansowanie (80%) pompy ciepła 16KW. Pomińmy tu dywagacje czy dofinansowanie się opłaca, ponieważ zawsze znajdzie się ktoś kto powie, że nikt nic nie daje za darmo. Mając na względzie koszty kotła a możliwość instalacji pompy ciepła w podobnej cenie lub taniej to jestem za pompą.

Mój dylemat to:

Czy taka pompa wystarczy jako jedyne źródło ciepła dla c.o + c.w.u. (planujemy też kominek ale tylko w głównej części, patrząc na projekt senioratka pozostaje bez dodatkowego grzania) - mazowieckie?

Czy pompa 16KW nie będzie zbyt duża, tj czy nie jest przewymiarowana i czy nie będzie jakiś problemów z tym związanych?

Wydaje mi się, że chyba lepiej ciut za duża niż zbyt mała, ale mogę się mylić, jeśli tak to proszę wyprowadźcie mnie z błędu.

Z góry dzięki za wszelkie merytoryczne odpowiedzi.

nextanimal jeśli przyłożysz sie do izolacji i w domu będzie wentylacja (czytaj: wentylacja mechaniczna) to nie sądzę byś w największe mrozy potrzebował więcej jak 7-8KW.

W gminie pewnie nikt Ci nie odpowie jaki model tej pompy proponują. Wiec to trochę wróżenie z fusów.

Cała "kotłowia" przy pompie zmieści Ci się w tym "składzie opału", a pomieszczenie nazwane "kotłownią" śmialo będzie można zamienić na dodatkowy pokój.

Problem w tym, że zapisywałem się na pompę gruntową 10KW, ale nie załapałem się, zostały już tylko 16KW powietrzne.

I rzeczywiście to wróżenie z fusów bo gmina jeszcze nie ma wykonawcy. Więc nawet nie wiem jaka to dokładnie pompa będzie. Pocieszam się tylko tym, że może instalatorzy dobiorą odpowiednią pompę w cenie zadeklarowanej przez dotację ;)

Edytowane przez nextanimal

Musisz zrobić OZC. Zgłoś się do kolegi Asolt z forum. Świadomy wybór pompy przyniesie Ci więcej oszczędności niż dofinansowanie.

A da się to zrobić tylko na podstawie projektu? W teorii mam obliczenia zapotrzebowania energetycznego. Ale nie bardzo wiem co z zawartych tam informacji pomoże mi na oszacowanie wielkości pompy :)

Jestem tutaj nowy, nie znam się zbytnio na pc, a przede mną duży problem, posiadam budynek typu kwadraciki z czasów towarzyszą Gierka, budynek dociepliłem styropianem podłogo 10cm, ściany 12cm , dach wełna 30cm, instalacja miedziana, kaloryfery Bergman,

Czy jest sens instalować pc jeżeli tak to jaką?

W przyszłym roku instaluję z dotacji fotowoltaikę 3kw

Jestem tutaj nowy, nie znam się zbytnio na pc, a przede mną duży problem, posiadam budynek typu kwadraciki z czasów towarzyszą Gierka, budynek dociepliłem styropianem podłogo 10cm, ściany 12cm , dach wełna 30cm, instalacja miedziana, kaloryfery Bergman,

Czy jest sens instalować pc jeżeli tak to jaką?

W przyszłym roku instaluję z dotacji fotowoltaikę 3kw

Witaj,

A jaki mam system rozprowadzania ciepła? Grzejniki czy ogrzewanie podłogowe?

jacek.1971 Trzeba zrobić OZC budynku. Przy grzaniu pompą PC/PW czy kotłem gazowym kondensacyjnym, duże, przewymiarowane grzejniki są OK .

Przestudiuj tematy które mam w stopce

Poczytałem i skłamałbym pisząc że wszystko już wiem, jest gorzej niż przed przeczytaniem, mam teraz kocioł węglowy zębiec 21kw za duży oraz gazowy vaillant na którym nastawiłem temperaturę Max grzania co 45stopni i chcę zobaczyć czy to wystarczy na utrzymanie temperatury w okolicach 21-22stopnie minimum nie wiem czy dobrze myślę bo ktoś mi powiedział w przeszłości że więcej pc nie dozgrzeje