Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dobrze dobrać moc pompy?

czterylewerece

Recommended Posts

Zastanawia mnie ta temperatura 23 stopnie..

Teraz w bloku przy kaloryferach mam 21-22 stopnie i jest bardzo ciepło( w łazience od 22 do 24 stopni), a podobno przy podłogówce odczuwalność ciepła jest większa i można zmniejszyć temperaturę o 2 stopnie bez utraty komfortu, czyli co nie lubię ciepła czy jedna z tą temperaturą to kit?

W lecie w nocy czasami mam 24-25 stopni i spać nie mogę bo gorąco co oznacza że posiadacze pomp są ciepłolubni???

Kurcze nikt z moich znajomych nie ma w domu samej podłogówki tylko ogrzewanie mieszane z grzejnikami wiec nie mam możliwości sprawdzenia komfortu użytkowania samej podłogówki.

• Odpowiedzi 247
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Polecono mi następujące pc, która z nich będzie najlepsza

Samsung EHS 14

T-CAP Generacja H 12 kW

WPL 11AR E 13 kW

Najlepsza będzie ta, która będzie dobrana do zapotrzebowania twojego domu na ciepło. To się nazywa OZC.

W takich obliczeniach będzie parametr Projektowe Ociążenie Cieple w Watach. Do tego parametru można dobierać moc pompy.

Inne sposoby doboru jednostki są dość kontrowersyjne;/

Pozdrawiam:-)

Najlepsza będzie ta, która będzie dobrana do zapotrzebowania twojego domu na ciepło. To się nazywa OZC.

W takich obliczeniach będzie parametr Projektowe Ociążenie Cieple w Watach. Do tego parametru można dobierać moc pompy.

Inne sposoby doboru jednostki są dość kontrowersyjne;/

Pozdrawiam:-)

Super a która z ww pc jest najlepsza

Widzę, że pomoc idzie z każdej strony to może ktoś coś wie na temat grzania pc na kaloryfery (brugman) jak to wygląda, jaką temperatura leci na grzejniki

Witam,

nie mam brugmanów- ale przy grzejnikach ważna jest ich moc dla jak najniższych temp zasilania.

U mnie akurat sezon grzewczy jest w przedziale 41-45 st na grzejnikach , COP średni z całego roku CO+ CWU lekko ponad 3 w sezonie 2015/2016 .

Temp w domu w godzinach 7-24 ok 22- 23 st ( sterownik w salonie) , w nocy obniżenie do 20,5 st .

Średni koszt 1 kWh dla całego domu ok 0,45 pln brutto ( przesył+energia+opłaty inne)

Pzdr

Witam,

nie mam brugmanów- ale przy grzejnikach ważna jest ich moc dla jak najniższych temp zasilania.

U mnie akurat sezon grzewczy jest w przedziale 41-45 st na grzejnikach , COP średni z całego roku CO+ CWU lekko ponad 3 w sezonie 2015/2016 .

Temp w domu w godzinach 7-24 ok 22- 23 st ( sterownik w salonie) , w nocy obniżenie do 20,5 st .

Średni koszt 1 kWh dla całego domu ok 0,45 pln brutto ( przesył+energia+opłaty inne)

Pzdr

Dziękuję za odpowiedź czyli jak teraz naprawiłem kocioł gazowy żeby mi grzał wodę w co na maksimum 45 stopni i w domu mam 22-23stopnie a kocioł nie chodzi cały czas tzn. że jest dobrze

PC+ kaloryfery+ fotowoltanika+marnie ocieplona chałupa.

I przepis na małą katastrofę ekonomiczną gotowy.

A to co radzisz przy modernizowanych domach -rozbiórkę i postawienie nowego ?

A może docieplić chałupę, dobrać odpowiednią PC i wymienić kilka grzejników (po parę stówek za szt) ?

A jeszcze gdyby do tego doszły dotacje na PC i PV to raczej by pomogło ,niż zaszkodziło...

Czy się mylę ?

Dziękuję za odpowiedź czyli jak teraz naprawiłem kocioł gazowy żeby mi grzał wodę w co na maksimum 45 stopni i w domu mam 22-23stopnie a kocioł nie chodzi cały czas tzn. że jest dobrze

Jest naprawdę dobrze-w ramach eksperymentów możesz schodzić z temp na CO , ale do tego jest potrzebny odpowiedni algorytm tzw krzywa grzewcza.

Najważniejsze ,żeby utrzymać temp nie większą od 45 st dla największych mrozów. Porównywałem COP Daikina i Panasa : do 45st były zbliżone-a różnica w cenach znaczna.Cała sztuka polega na tym ,aby nie dopuścić do wychłodzenia domu-mając grzejniki masz słabą "akumulacyjność" systemu.Masz natomiast do dyspozycji akumulacyjność budynku- czyli jeśli przyjdą wielkie mrozy , to zazwyczaj nad ranem i na kilka godzin (i to w nie każdym roku....). Wtedy spadnie Ci trochę COP czy moc grzewcza PC-ale naprawdę tego nie odczujesz.

Wiem co piszę- trzeci sezon już jadę w domu na PC P/W , trzeci sezon na PC P/P i pierwszy na PC P/W w firmie

pzdr