maciuspala 20.10.2017 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Zastanawia mnie ta temperatura 23 stopnie..Teraz w bloku przy kaloryferach mam 21-22 stopnie i jest bardzo ciepło( w łazience od 22 do 24 stopni), a podobno przy podłogówce odczuwalność ciepła jest większa i można zmniejszyć temperaturę o 2 stopnie bez utraty komfortu, czyli co nie lubię ciepła czy jedna z tą temperaturą to kit?W lecie w nocy czasami mam 24-25 stopni i spać nie mogę bo gorąco co oznacza że posiadacze pomp są ciepłolubni???Kurcze nikt z moich znajomych nie ma w domu samej podłogówki tylko ogrzewanie mieszane z grzejnikami wiec nie mam możliwości sprawdzenia komfortu użytkowania samej podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 21.10.2017 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Polecono mi następujące pc, która z nich będzie najlepsza Samsung EHS 14T-CAP Generacja H 12 kWWPL 11AR E 13 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 22.10.2017 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Polecono mi następujące pc, która z nich będzie najlepsza Samsung EHS 14 T-CAP Generacja H 12 kW WPL 11AR E 13 kW Najlepsza będzie ta, która będzie dobrana do zapotrzebowania twojego domu na ciepło. To się nazywa OZC. W takich obliczeniach będzie parametr Projektowe Ociążenie Cieple w Watach. Do tego parametru można dobierać moc pompy. Inne sposoby doboru jednostki są dość kontrowersyjne;/ Pozdrawiam:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 22.10.2017 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Najlepsza będzie ta, która będzie dobrana do zapotrzebowania twojego domu na ciepło. To się nazywa OZC. W takich obliczeniach będzie parametr Projektowe Ociążenie Cieple w Watach. Do tego parametru można dobierać moc pompy. Inne sposoby doboru jednostki są dość kontrowersyjne;/ Pozdrawiam:-) Super a która z ww pc jest najlepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 22.10.2017 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Kolego jacek.1971 wygląda na to, że nawet 5 stron tego tematu nie przeczytałeś ze zrozumieniem .Żeby nie dobierać mocy pompy na podstawie wróżenia z tzw.fusów należy zrobić OZC budynku, dużo czytać na ten temat, nasiąkać wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.10.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Super a która z ww pc jest najlepsza Ta, do której będziesz miał dobrego serwisanta blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 22.10.2017 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Ta, do której będziesz miał dobrego serwisanta blisko.wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 22.10.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Tak mi się wydaje firma ghs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 22.10.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Jeśli pompa ma być jedynym źródłem ciepła w starszym domu to trzeba się dobrze zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 22.10.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Jeśli pompa ma być jedynym źródłem ciepła w starszym domu to trzeba się dobrze zastanowić. tak ma być plus fotowoltaika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 22.10.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Mam jeszcze trochę czasu bo zamierzam przejść do inwestycji w okresie wakacji 2018roku I teraz już zaczynam ustalenia co do wyboru pc gdy będę miał już pc to chcę dodać fotowoltaika na tyle ile zużywa bo będę miał 3kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.10.2017 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Ta, do której będziesz miał dobrego serwisanta blisko. Do takiego założenia potrzebne było by żeby pompa się w kółko psuła, a przecież wszyscy wiemy że dobrze założona pompa ciepła pracuje bezawaryjnie lata, trzeba tylko regularnie serwisować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.10.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Wszyscy wiemy, że wszystko się potrafi zepsuć mimo marki i instalatora. I, że z grugiego końca kraju nikt za darmo do niej nie przyjedzie. Paliwo i szczególnie czas nie są za darmo. Tak po prostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 22.10.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Widzę, że pomoc idzie z każdej strony to może ktoś coś wie na temat grzania pc na kaloryfery (brugman) jak to wygląda, jaką temperatura leci na grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.10.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 PC+ kaloryfery+ fotowoltanika+marnie ocieplona chałupa. I przepis na małą katastrofę ekonomiczną gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.10.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Widzę, że pomoc idzie z każdej strony to może ktoś coś wie na temat grzania pc na kaloryfery (brugman) jak to wygląda, jaką temperatura leci na grzejniki Witam, nie mam brugmanów- ale przy grzejnikach ważna jest ich moc dla jak najniższych temp zasilania. U mnie akurat sezon grzewczy jest w przedziale 41-45 st na grzejnikach , COP średni z całego roku CO+ CWU lekko ponad 3 w sezonie 2015/2016 . Temp w domu w godzinach 7-24 ok 22- 23 st ( sterownik w salonie) , w nocy obniżenie do 20,5 st . Średni koszt 1 kWh dla całego domu ok 0,45 pln brutto ( przesył+energia+opłaty inne) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 22.10.2017 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Witam, nie mam brugmanów- ale przy grzejnikach ważna jest ich moc dla jak najniższych temp zasilania. U mnie akurat sezon grzewczy jest w przedziale 41-45 st na grzejnikach , COP średni z całego roku CO+ CWU lekko ponad 3 w sezonie 2015/2016 . Temp w domu w godzinach 7-24 ok 22- 23 st ( sterownik w salonie) , w nocy obniżenie do 20,5 st . Średni koszt 1 kWh dla całego domu ok 0,45 pln brutto ( przesył+energia+opłaty inne) Pzdr Dziękuję za odpowiedź czyli jak teraz naprawiłem kocioł gazowy żeby mi grzał wodę w co na maksimum 45 stopni i w domu mam 22-23stopnie a kocioł nie chodzi cały czas tzn. że jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.10.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 PC+ kaloryfery+ fotowoltanika+marnie ocieplona chałupa. I przepis na małą katastrofę ekonomiczną gotowy. A to co radzisz przy modernizowanych domach -rozbiórkę i postawienie nowego ? A może docieplić chałupę, dobrać odpowiednią PC i wymienić kilka grzejników (po parę stówek za szt) ? A jeszcze gdyby do tego doszły dotacje na PC i PV to raczej by pomogło ,niż zaszkodziło... Czy się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 22.10.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 PC+ kaloryfery+ fotowoltanika+marnie ocieplona chałupa. I przepis na małą katastrofę ekonomiczną gotowy. Czyli chałupie wyburzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.10.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Dziękuję za odpowiedź czyli jak teraz naprawiłem kocioł gazowy żeby mi grzał wodę w co na maksimum 45 stopni i w domu mam 22-23stopnie a kocioł nie chodzi cały czas tzn. że jest dobrze Jest naprawdę dobrze-w ramach eksperymentów możesz schodzić z temp na CO , ale do tego jest potrzebny odpowiedni algorytm tzw krzywa grzewcza. Najważniejsze ,żeby utrzymać temp nie większą od 45 st dla największych mrozów. Porównywałem COP Daikina i Panasa : do 45st były zbliżone-a różnica w cenach znaczna.Cała sztuka polega na tym ,aby nie dopuścić do wychłodzenia domu-mając grzejniki masz słabą "akumulacyjność" systemu.Masz natomiast do dyspozycji akumulacyjność budynku- czyli jeśli przyjdą wielkie mrozy , to zazwyczaj nad ranem i na kilka godzin (i to w nie każdym roku....). Wtedy spadnie Ci trochę COP czy moc grzewcza PC-ale naprawdę tego nie odczujesz. Wiem co piszę- trzeci sezon już jadę w domu na PC P/W , trzeci sezon na PC P/P i pierwszy na PC P/W w firmie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts