jacek.1971 22.10.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Witam, nie mam brugmanów- ale przy grzejnikach ważna jest ich moc dla jak najniższych temp zasilania. U mnie akurat sezon grzewczy jest w przedziale 41-45 st na grzejnikach , COP średni z całego roku CO+ CWU lekko ponad 3 w sezonie 2015/2016 . Temp w domu w godzinach 7-24 ok 22- 23 st ( sterownik w salonie) , w nocy obniżenie do 20,5 st . Średni koszt 1 kWh dla całego domu ok 0,45 pln brutto ( przesył+energia+opłaty inne) Pzdr Patrząc na opis Twojego domu to taka pompa wystarczyła bu na mój czyli 170m ściany styropian 12cm okna plastikowe rolety z pianką dach 30cm wełna w połowie 45cm Ta temperatura o której pisałeś to jest woda wychodząca z pompy na kaloryfery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.10.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Patrząc na opis Twojego domu to taka pompa wystarczyła bu na mój czyli 170m ściany styropian 12cm okna plastikowe rolety z pianką dach 30cm wełna w połowie 45cm Ta temperatura o której pisałeś to jest woda wychodząca z pompy na kaloryfery? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 22.10.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Tak Tak dla temperatury i tak dla pompy? I jeszcze jedno bo skupię po Internecie i teraz wyczytałem że ta pompa T-cap 9kW 3f mod F ma 12kw - to wyczytałem w twoich postach z inną osobą bo jeżeli tak to taką mi polecił przedstawiciel gęś cena że strony 30.000 tylko to jest seria h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 22.10.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Tak dla temperatury i tak dla pompy? I jeszcze jedno bo skupię po Internecie i teraz wyczytałem że ta pompa T-cap 9kW 3f mod F ma 12kw - to wyczytałem w twoich postach z inną osobą bo jeżeli tak to taką mi polecił przedstawiciel gęś cena że strony 30.000 tylko to jest seria h Sorry za błędy sznupię po Internecie i oczywiście firmy ghs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.10.2017 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Tak dla temperatury i tak dla pompy? I jeszcze jedno bo skupię po Internecie i teraz wyczytałem że ta pompa T-cap 9kW 3f mod F ma 12kw - to wyczytałem w twoich postach z inną osobą bo jeżeli tak to taką mi polecił przedstawiciel gęś cena że strony 30.000 tylko to jest seria h 45st mam na PC zadane , na grzejnikach mam podobnie. Na sprzęgle/buforku jest zawsze jakiś spadek temp wskutek podmieszania , ale nawet nie jest to specjalnie widoczne (kiedy PC pracuje temp wyjściowa delikatnie oscyluje wokół zadanej ). T-cap 9kW ma wymiennik i sprężarkę taką jak w 12 kW - ale to akurat jest super , bo nie musisz płacić za dodatkowe 3kW mocy (fizycznie stwierdziłem taką moc na ciepłomierzu ).A poważnie , to parametry katalogowe zgadzają się z rzeczywistością (niekiedy nawet są lepsze od katalogu...) Co do cen to sprawa względna-niedoświadczonym macherom bym tego nie zlecił... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 22.10.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 45st mam na PC zadane , na grzejnikach mam podobnie. Na sprzęgle/buforku jest zawsze jakiś spadek temp wskutek podmieszania , ale nawet nie jest to specjalnie widoczne (kiedy PC pracuje temp wyjściowa delikatnie oscyluje wokół zadanej ). T-cap 9kW ma wymiennik i sprężarkę taką jak w 12 kW - ale to akurat jest super , bo nie musisz płacić za dodatkowe 3kW mocy (fizycznie stwierdziłem taką moc na ciepłomierzu ).A poważnie , to parametry katalogowe zgadzają się z rzeczywistością (niekiedy nawet są lepsze od katalogu...) Co do cen to sprawa względna-niedoświadczonym macherom bym tego nie zlecił... pzdr Czyli firma ghs nie jest ci znana a ta pompa którą mi oferują to jest taka sama jak twoja.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.10.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Czyli firma ghs nie jest ci znana a ta pompa którą mi oferują to jest taka sama jak twoja.? Znam ich tylko ze słyszenia ( z tego forum )- firmy tego typu instalują wiele różnych marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 22.10.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Znam ich tylko ze słyszenia ( z tego forum )- firmy tego typu instalują wiele różnych marek Jestem z okolic Katowic a oni mają przedstawicieli w Rudzie śląskiej bardzo blisko i trochę wyczytałem pozytywnych opinii, a polecieli mi takie pompy http://ghs-polska.pl/domy-do-220-m2/ Patrzę tylko na ów i coraz to bardziej przekonuje mnie panasonic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.10.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Jestem z okolic Katowic a oni mają przedstawicieli w Rudzie śląskiej bardzo blisko i trochę wyczytałem pozytywnych opinii, a polecieli mi takie pompy http://ghs-polska.pl/domy-do-220-m2/ Patrzę tylko na ów i coraz to bardziej przekonuje mnie panasonic Jest wiele pomp pod Twoją chałupę-raczej powietrzne , a nie gruntowe .Clarnet fajnie to wyjaśnił na swoim blogu (karbon czy jakoś tak). HT wychodzą za drogo , standardowe LT raczej odpadają -Panas T-cap daje Ci temp max do 55st i moc znamionową do -15st. Może LG i Samsung zbliżą się cenowo-ale z tymi parametrami co Panas , wątpię (choć można to przecież porównać-zrób sobie tabelkę i wszystko wyjdzie...) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.10.2017 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Witam, U mnie akurat sezon grzewczy jest w przedziale 41-45 st na grzejnikach , COP średni z całego roku CO+ CWU lekko ponad 3 w sezonie 2015/2016. A 2016/2017 gdy zima była ostrzejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.10.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 A 2016/2017 gdy zima była ostrzejsza? Zbocznikowałem ciepłomierz ,aby mieć jeszcze lepsze parametry (mam za duży opór na ciepłomierzu). Pomiar parametrów robię cyklicznie , kontrolnie -wszystkie były ok. Najniższa temp była -23 st ,COP wtedy nie mierzyłem , bo było to rankiem przed pracą .PC oczywiście pracowała- w domu było ciepło. Co ciekawe -bez grzałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 23.10.2017 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Jest wiele pomp pod Twoją chałupę-raczej powietrzne , a nie gruntowe .Clarnet fajnie to wyjaśnił na swoim blogu (karbon czy jakoś tak). HT wychodzą za drogo , standardowe LT raczej odpadają -Panas T-cap daje Ci temp max do 55st i moc znamionową do -15st. Może LG i Samsung zbliżą się cenowo-ale z tymi parametrami co Panas , wątpię (choć można to przecież porównać-zrób sobie tabelkę i wszystko wyjdzie...) pzdr A co powiesz o takiej http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-ht-9-kw-kit-whf09f3e8-i7004908137.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.10.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 A co powiesz o takiej http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-ht-9-kw-kit-whf09f3e8-i7004908137.html To jest pompa HT -grzeje temp do 65st i ma gorsze COP i wydajność mocy od T-capa. Jeśli byś miał system na wysokie temp - to ok. Natomiast z tego co pisałeś -to nie potrzebujesz takich temp. Polecam T-capa lub PC ze zbliżonymi parametrami pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 23.10.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 To jest pompa HT -grzeje temp do 65st i ma gorsze COP i wydajność mocy od T-capa. Jeśli byś miał system na wysokie temp - to ok. Natomiast z tego co pisałeś -to nie potrzebujesz takich temp. Polecam T-capa lub PC ze zbliżonymi parametrami pzdr Oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 23.10.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Zbliza się u mnie wybó pompy ciepła. Co instalator to ma swoje "perełki" Mi raczej chodzi o moc pompy. Mój dom dobrze zaizolowany z GWC i Reku OZC 4,2kw Prawie się zdecydowałem na Panasa Tcap 9kw ale chyba przesadzam. Za duża moc ma. Jakie jest wasza opinia. Wiadomo pompa inwerterowa ale moze cos niżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.10.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Zbliza się u mnie wybó pompy ciepła. Co instalator to ma swoje "perełki" Mi raczej chodzi o moc pompy. Mój dom dobrze zaizolowany z GWC i Reku OZC 4,2kw Prawie się zdecydowałem na Panasa Tcap 9kw ale chyba przesadzam. Za duża moc ma. Jakie jest wasza opinia. Wiadomo pompa inwerterowa ale moze cos niżej? A zwykły Panas 9kW , ale 3 fazowy ? pzdr PS Tabelka z parametrami i cenami dużo by wyjaśniła... Opinie już znasz dot najpopularniejszych producentów-powinno Ci szybko "pójść" z wyborem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 23.10.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Tex wydaje mi sie za mocna. Moc przy -15 8,3kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.10.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 (edytowane) Tex wydaje mi sie za mocna. Moc przy -15 8,3kw To 7 kW lub 9kW 1faz ? Trzeba mieć jeszcze pewien zapas pod T2 i ewentualne błędy w OZC lub wykonawstwie chałupy Edytowane 23 Października 2017 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 24.10.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 leniin miałem podobny dylemat, wybrałem Panasa 7 KW H, 9 KW dla domków z OZC 4-5 KW + 1 KW CUW to za dużo, w najgorszym scenariuszu grzałka właczy sie na max 100 h = 75 pLN w T2 i 120 PLN w T1.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 24.10.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 9 KW dla domków z OZC 4-5 KW + 1 KW CUW to za dużo Nie jestem z żadnym fachowcem od pomp, ale wydaje mi się, że dodawanie zapotrzebowania na cwu do OZC mija się z celem. Pompa albo grzeje co albo cwu. Mocniejszą pompą szybciej zagrzejemy wodę i tylko tyle. Te sumowanie co i cwu do OZC to chyba naleciałości z ogrzewania kotłami na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts