Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dobrze dobrać moc pompy?

czterylewerece

Recommended Posts

Rozchodzi mi się o to żeby być dobrze poinformowany na temat związany z wyborem instalacja i działaniem pc, nie wiem jak np, pc działa jak zagrzeje wodę co do tych 43 stopni to się momentalnie wyłącza czy ona krąży w obiegu przez jakiś czas - jaki

Teraz zmniejszyłam te 43 stopnie na 42 i nadal utrzymuje się dobrą temperatura w domu 23-24

• Odpowiedzi 247
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć wszystkim a więc OZC policzone czas na wybór PC-PW jaka proponujecie do poniższych wyników?

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 96,5 kWh/(m2·rok)

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 9000 W

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 35,8 kWh/(m3·rok)

Może jeszcze jakieś wskaźniki potrzebne?

Cześć wszystkim a więc OZC policzone czas na wybór PC-PW jaka proponujecie do poniższych wyników?

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 96,5 kWh/(m2·rok)

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 9000 W

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 35,8 kWh/(m3·rok)

Może jeszcze jakieś wskaźniki potrzebne?

Czy ten dom ma jakieś ocieplenie? Strasznie wysokie te współczynniki wyszły. Dla porównania u mnie to 25,3 kWh/(m2*rok) i 10,6 kWh/(m2*rok).

Do wyliczenia mocy to potrzebny jest jeszcze metraż. Dobrze też znać parametr "Zapotrzebowanie na ciepło".

Cześć generalnie tez mnie te wyniki troszkę zaskoczyły, dom o powierzchni 150m2 plus garaż i kotłownia 40m2. Poddasze na ta chwile będzie nie użytkowe. (Generalnie projekt z muratora Błękitna Rapsodia M146) ocieplenie do OZC podane następujące na zewnątrz styropian 20cm 0,031 wewnątrz na podłodze 15cm styropianu 0,038 taka sama grubości na stropie, dach ocieplony wełna 30cm, okna 3 szyby oknoplast, jedyny minus to brak reku. Wszędzie ogrzewanie podłogowe.

Zapotrzebowanie na ciepło 17109 kWh/rok

Kubatura ogrzewania 478m3

Oczywiście plan jest aby ogrzewac jak najtaniej czyli nocna taryfa jak najbardziej

Edytowane przez Gurszczak

A kto robił Ci OZC? Masz z projektu? Warto by zapytać tej osoby co robiła, jak poprawić te wyniki (czyli gdzie są największe straty). Myślę, że problem może być w garażu (jest odizolowany od reszty domu) lub w tym nieużytkowym poddaszu, bo masz tylko 15 cm izolacji na suficie. U mnie przy niemal tej samej kubaturze jest 5200 kWh/rok, więc coś tutaj na pewno jest nie tak.

Gurszczak .

Czy garaż, kotłownia są ogrzewane? Iloraz 17109 kWh/rok / 96,5 kWh/(m2·rok) równa się 177,3 m2 powierzchni grzewczej.

Wynik zbliżony do kolegi tede 80; 175 m2; 10,15 kW;19326 kWh/rok

Wybór pompy wg.mnie to; PC/ PW 9 kW/TCap - do grzania całości

Edytowane przez Andrzej5101

Warto abyś dane budynku i OZC umieścił w stopce, będziesz miał b.miarodajne odpowiedzi.

Pompa 12 kW ma gorsze cop niż 9 kW.

Dla pompy 12 kW należy zapewnić większy tzw.nominalny przepływ dla podłogówki.

Jakie grubości wylewki masz i z czego masz te wylewki?

Warto przestudiować tematy w mojej stopce, są tam podobne problemy do Twojego.

Ja już zglupialem bo co instalotor to inne zdanie.

Dla mojego budynku z zapotrzebowaniem 4,4 kW instalatorzy proponują pompy od 7-kW poprzez 8 kW do 9 kW a dziś otrzymałem ofertę na 9kW T Cap z Panasa.Czy to nie przesada?Wiem że T-Cap będzie grzał w najwieksze mrozy bez grzalek ale czy przypadkiem nie bedzie taktował?

Kurcze cena T-Capa jest nie wiele wyzsza niż zwykłego a ma on rewelacyjne opinie.

9kW T-Capa to ja chciałem do obciążenia 9kW brać :D 7kW

Panasonica pozwoli Ci na 100% taniej taryfy do jakichś -5 stopni, z CWU trochę mniej. Teraz policz ile będziesz musiał wejść w droższą taryfę, ile będzie Cię to kosztować i jak to się ma do różnicy ceny 9kW, który przy -7 ma... o 0,75kW więcej mocy, a ile do 3-fazowej.

ja miałem podobny wynik i brałem 7KW, niestetty większość ma przwymiarowane pompy bo od przybytku głowa nie boli itp.:)

Ale chyba nie warto, pamiętaj, że średnia temp. w sezonie grzewczym to coś około 2C , nie bój się grzałek. Ktoś ostatnio podawał, że godzin z temp. -15 jest kiladziesiąt w roku, więc jeśli włączy się grzałka na 50 h = 50 h * 3KW * 0,25 PLN T2 = 40 PLN...za 50 godzin pracy grzałki. Oprócz mocy ważna jest wydajność i taktowanie jak piszesz. Poczytaj też blog karbon, jest tam fajny wykres, który pokazuje, że pompa działająca na 50% ma bardzo niski COP - najwięszy osiąga przy wydajności 75-80%. Pompa 9KW będzie droższa a wcale nie będzie tańsza w użytkowaniu niż 7 KW. Panas 7 KW ma przy -15C 4,6 KW mocy więc wystarczy. WYbrałem 7 KW i nie chodziło o koszty inwestycji

http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-madrze-wybrac-pompe-ciepla/

Warto abyś dane budynku i OZC umieścił w stopce, będziesz miał b.miarodajne odpowiedzi.

Pompa 12 kW ma gorsze cop niż 9 kW.

Dla pompy 12 kW należy zapewnić większy tzw.nominalny przepływ dla podłogówki.

Jakie grubości wylewki masz i z czego masz te wylewki?

Warto przestudiować tematy w mojej stopce, są tam podobne problemy do Twojego.

Wylewka 6-8cm cementowa. Czyli nie pakować się w 12kW tylko brać 9kW T-CAP