jacek.1971 17.11.2017 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Rozchodzi mi się o to żeby być dobrze poinformowany na temat związany z wyborem instalacja i działaniem pc, nie wiem jak np, pc działa jak zagrzeje wodę co do tych 43 stopni to się momentalnie wyłącza czy ona krąży w obiegu przez jakiś czas - jakiTeraz zmniejszyłam te 43 stopnie na 42 i nadal utrzymuje się dobrą temperatura w domu 23-24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.11.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Zjawisko jakie zachodzi u Ciebie to tzw.taktowanie kotła. Masz za małą moc grzejników w stosunku do mocy kotła i stąd ciągłe wyłączanie / załączanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 17.11.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Zjawisko jakie zachodzi u Ciebie to tzw.taktowanie kotła. Masz za małą moc grzejników w stosunku do mocy kotła i stąd ciągłe wyłączanie / załączanie A nie za duży kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurszczak 17.11.2017 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Cześć wszystkim a więc OZC policzone czas na wybór PC-PW jaka proponujecie do poniższych wyników? Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 96,5 kWh/(m2·rok)Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 9000 WWskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 35,8 kWh/(m3·rok) Może jeszcze jakieś wskaźniki potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 17.11.2017 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Co to za dom ze takie duze obciazenie wyszlo? Duzy metraz? Powiedz jeszcze czy chcesz korzystac z taniej (nocnej) taryfy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 17.11.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Cześć wszystkim a więc OZC policzone czas na wybór PC-PW jaka proponujecie do poniższych wyników? Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 96,5 kWh/(m2·rok) Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 9000 W Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 35,8 kWh/(m3·rok) Może jeszcze jakieś wskaźniki potrzebne? Czy ten dom ma jakieś ocieplenie? Strasznie wysokie te współczynniki wyszły. Dla porównania u mnie to 25,3 kWh/(m2*rok) i 10,6 kWh/(m2*rok). Do wyliczenia mocy to potrzebny jest jeszcze metraż. Dobrze też znać parametr "Zapotrzebowanie na ciepło". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurszczak 18.11.2017 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) Cześć generalnie tez mnie te wyniki troszkę zaskoczyły, dom o powierzchni 150m2 plus garaż i kotłownia 40m2. Poddasze na ta chwile będzie nie użytkowe. (Generalnie projekt z muratora Błękitna Rapsodia M146) ocieplenie do OZC podane następujące na zewnątrz styropian 20cm 0,031 wewnątrz na podłodze 15cm styropianu 0,038 taka sama grubości na stropie, dach ocieplony wełna 30cm, okna 3 szyby oknoplast, jedyny minus to brak reku. Wszędzie ogrzewanie podłogowe.Zapotrzebowanie na ciepło 17109 kWh/rokKubatura ogrzewania 478m3Oczywiście plan jest aby ogrzewac jak najtaniej czyli nocna taryfa jak najbardziej Edytowane 18 Listopada 2017 przez Gurszczak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 18.11.2017 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 A kto robił Ci OZC? Masz z projektu? Warto by zapytać tej osoby co robiła, jak poprawić te wyniki (czyli gdzie są największe straty). Myślę, że problem może być w garażu (jest odizolowany od reszty domu) lub w tym nieużytkowym poddaszu, bo masz tylko 15 cm izolacji na suficie. U mnie przy niemal tej samej kubaturze jest 5200 kWh/rok, więc coś tutaj na pewno jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurszczak 18.11.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Garaż nie jest odizolowany na stropie może faktycznie powinno być troszkę więcej styropianu ale niestety już jest tak zrobione. OZC robione przez forumowego guru Wiec powinno być Ok. Największa strata to wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.11.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) Gurszczak .Czy garaż, kotłownia są ogrzewane? Iloraz 17109 kWh/rok / 96,5 kWh/(m2·rok) równa się 177,3 m2 powierzchni grzewczej. Wynik zbliżony do kolegi tede 80; 175 m2; 10,15 kW;19326 kWh/rok Wybór pompy wg.mnie to; PC/ PW 9 kW/TCap - do grzania całości Edytowane 18 Listopada 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurszczak 20.11.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 (edytowane) Hej, wszystko grzane miała być kotłownia i spiżarnia bez ogrzewania a w ostatecznie wyszło ze wszystko jest grzane.Myslicie ze pompa PW T-CAP 9KW będzie optymalna do tych parametrów czy bardziej 12KW Edytowane 20 Listopada 2017 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.11.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Warto abyś dane budynku i OZC umieścił w stopce, będziesz miał b.miarodajne odpowiedzi. Pompa 12 kW ma gorsze cop niż 9 kW.Dla pompy 12 kW należy zapewnić większy tzw.nominalny przepływ dla podłogówki.Jakie grubości wylewki masz i z czego masz te wylewki?Warto przestudiować tematy w mojej stopce, są tam podobne problemy do Twojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 20.11.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Ja już zglupialem bo co instalotor to inne zdanie.Dla mojego budynku z zapotrzebowaniem 4,4 kW instalatorzy proponują pompy od 7-kW poprzez 8 kW do 9 kW a dziś otrzymałem ofertę na 9kW T Cap z Panasa.Czy to nie przesada?Wiem że T-Cap będzie grzał w najwieksze mrozy bez grzalek ale czy przypadkiem nie bedzie taktował?Kurcze cena T-Capa jest nie wiele wyzsza niż zwykłego a ma on rewelacyjne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.11.2017 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 9kW T-Capa to ja chciałem do obciążenia 9kW brać 7kW Panasonica pozwoli Ci na 100% taniej taryfy do jakichś -5 stopni, z CWU trochę mniej. Teraz policz ile będziesz musiał wejść w droższą taryfę, ile będzie Cię to kosztować i jak to się ma do różnicy ceny 9kW, który przy -7 ma... o 0,75kW więcej mocy, a ile do 3-fazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 20.11.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 ja miałem podobny wynik i brałem 7KW, niestetty większość ma przwymiarowane pompy bo od przybytku głowa nie boli itp. Ale chyba nie warto, pamiętaj, że średnia temp. w sezonie grzewczym to coś około 2C , nie bój się grzałek. Ktoś ostatnio podawał, że godzin z temp. -15 jest kiladziesiąt w roku, więc jeśli włączy się grzałka na 50 h = 50 h * 3KW * 0,25 PLN T2 = 40 PLN...za 50 godzin pracy grzałki. Oprócz mocy ważna jest wydajność i taktowanie jak piszesz. Poczytaj też blog karbon, jest tam fajny wykres, który pokazuje, że pompa działająca na 50% ma bardzo niski COP - najwięszy osiąga przy wydajności 75-80%. Pompa 9KW będzie droższa a wcale nie będzie tańsza w użytkowaniu niż 7 KW. Panas 7 KW ma przy -15C 4,6 KW mocy więc wystarczy. WYbrałem 7 KW i nie chodziło o koszty inwestycji http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-madrze-wybrac-pompe-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurszczak 20.11.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Warto abyś dane budynku i OZC umieścił w stopce, będziesz miał b.miarodajne odpowiedzi. Pompa 12 kW ma gorsze cop niż 9 kW. Dla pompy 12 kW należy zapewnić większy tzw.nominalny przepływ dla podłogówki. Jakie grubości wylewki masz i z czego masz te wylewki? Warto przestudiować tematy w mojej stopce, są tam podobne problemy do Twojego. Wylewka 6-8cm cementowa. Czyli nie pakować się w 12kW tylko brać 9kW T-CAP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.11.2017 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Wylewka 6-8 cm cementowa. Czyli nie pakować się w 12 kW tylko brać 9 kW T-CAP To Ty na podstawie tych tematów i innej literatury musisz do tego rozwiązania się sam przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurszczak 21.11.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 To Ty na podstawie tych tematów i innej literatury musisz do tego rozwiązania się sam przekonać. Do PC jestem już przekonany, tylko teraz pytanie jaka będzie najbardziej odpowiednia do przedstawionego OZC i tu właśnie liczę na doświadczenia użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.11.2017 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Gurszczak. Z Twojego zestawienia danych wynika, że poddasze nie będzie ogrzewane i nie było brane w obliczeniach OZC. Uzupełnij stopkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurszczak 21.11.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Dokładnie tak, na tą chwilę poddasz będzie robiło za "strych" do OZC brany był tylko parter. Za ileś lat może będzie i poddasze robione ale na tą chwilę brak takich potrzebPS: Stopka zrobiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts