Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dobrze dobrać moc pompy?

czterylewerece

Recommended Posts

PS: Stopka zrobiona

Ciężki z Ciebie zawodnik. A gdzie dane OZC, ile osób? Chcesz rzetelnych odpowiedzi, to i dane muszą być kompletne!!!

Czy guru, który robił OZC, nic nie zaproponował odnośnie zmniejszenia zużycia energi???

Edytowane przez Andrzej5101

• Odpowiedzi 247
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciężki ciężki :) link do ozc http://tiny.pl/gldt3, generalnie 4 osoby (2+2). Andrzej generalnie plan na PC zapadł troszkę późno i pewnie dlatego takie duże OZC :( na stropie jest już wylane i ocieplone to samo podłoga. Kominy również stoją :) dlatego za bardzo nie można zmienić: dołożyć reku.... ale jakim kosztem w tym momencie? za jaki czas się zwróci koszt reku?

Dzięki za chęć pomocy :)

Kolego,chodzi mnie o to aby w stopce były dane OZC np tak jak ma stronę do tyłu link2jack ;

OZC=6.6 KW, zapotrzebowanie na ciepło =12,8 MWh/rok (obliczenia dla: 23*C), w domu: 21,5-22,5*C.

Nie było sugestii, żeby na stropie położyć 20 cm do 30 cm styropianu/ i wtedy przeliczyć OZC???

U mnie dom parterowy 98m2 pow. użtkowej. Podłoga 30 cm eps150(0,035), ściana 20cm eps70(0,04), sufit wełna 30 cm(0,033). Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Wszędzie podłogówka.Testuję pompę od początku października. Na obecną chwilę bierze średnio 8,5 kwh/dobę (temperatury ok 0-2 C). Temperatura w domu 16 C . Na razie jeszcze nie mieszkam. Dużo wilgoci, reku chodzi na max 300m3/h. Temperatura na zasilaniu 20 C powrót 16 C.

Pompa grzeje wodę w buforze do temperatury 28 C histereza 8 C. Czy to wszystko dobrze działa?

Ciężki ciężki :) link do ozc http://tiny.pl/gldt3, generalnie 4 osoby (2+2). Andrzej generalnie plan na PC zapadł troszkę późno i pewnie dlatego takie duże OZC :( na stropie jest już wylane i ocieplone to samo podłoga. Kominy również stoją :) dlatego za bardzo nie można zmienić: dołożyć reku.... ale jakim kosztem w tym momencie? za jaki czas się zwróci koszt reku?

Dzięki za chęć pomocy :)

Ja też bardzo późno podjąłem decyzję o ogrzewaniu PC p-w. Na zmiany już nie był czas, jedynie podjąłem decyzję o montażu rekuperacji. Dzięki temu OZC poszło w dół o 2kW i zamiast pompy 12 kW będzie 9kW, a więc kilka tys. do przodu.

Myślę, że nie powinieneś myśleć o rekuperacji w kategoriach opłacalności wyrażonej w zł. Zapewne nakład kosztów się nie zwróci nigdy, bo rekuperacja to nie tylko koszt zakupu centrali i rur, ale i późniejsza eksploatacja, która też kosztuje.

Ja doszedłem do wniosku, że jeżeli instalacji nie zrobię teraz to pewnie już nigdy, a jestem na etapie wykończeniówki.

U mnie dom parterowy 98m2 pow. użtkowej. Podłoga 30 cm eps150(0,035), ściana 20cm eps70(0,04), sufit wełna 30 cm(0,033). Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Wszędzie podłogówka.Testuję pompę od początku października. Na obecną chwilę bierze średnio 8,5 kwh/dobę (temperatury ok 0-2 C). Temperatura w domu 16 C . Na razie jeszcze nie mieszkam. Dużo wilgoci, reku chodzi na max 300m3/h. Temperatura na zasilaniu 20 C powrót 16 C.

Pompa grzeje wodę w buforze do temperatury 28 C histereza 8 C. Czy to wszystko dobrze działa?

Ja bym wyłączył grzanie CWU. Bo i po co? W zamian trochę podbił zasilanie. Ktoś tu wcześniej pisał, że tak niskie temperatury to tylko proszenie się o awarie pompy.

Ja bym wyłączył grzanie CWU. Bo i po co? W zamian trochę podbił zasilanie. Ktoś tu wcześniej pisał, że tak niskie temperatury to tylko proszenie się o awarie pompy.

CWU nie jest podłączone. Ten bufor to do CO temp na Pompie 28 C. Temperaturę na podłogówkę ustawiam na zaworze 3D przed rozdzielaczem.

Kolego asolt

Jakie OZC , gdy na stropie położyć 20 cm do 30 cm styropianu ???

Robisz to tak: Grubość styropianu / lambda = opór cieplny warstwy materiału

Potem sumujesz wszystkie warstwy materiału np dla stropu ackerman + dla styropianu + dla ewentualnej wylewki + około 0,24 = opór cieplny kilku warstw materiału

Potem dzielisz 1/ opór cieplny kilku warstw materiału = opór cieplny

Następnie mnożysz opór cieplny * powierzchnia po obrysie zewnętrznym * różnica temperatur np 40 C = wchodzi ci tyle ile potrzebujesz energii na straty przez strop.

I reszta analogicznie tak samo.

Na koniec możesz dodać 10% na mostki i straty przez wentylację.

I wyjdzie ci przypuszczalne OZC.

A w uproszczeniu:

1. Ogrzewanie węglem: ścian 15cm styro, podłoga 15cm, styro strop 20 cm wełna (kocioł z podajnikiem, lub z miarkownikiem ciągu - wersja dla pracowitych))

2. Ogrzewanie gazem ścian 20cm styro, podłoga 20cm, styro strop 25 cm wełna rekuperator

3. Ogrzewanie prądem ścian 25cm styro, podłoga 25cm, styro strop 30 cm wełna rekuperator

4. Ogrzewanie pompą ciepła parametry jak dla gazu lub prądu.

Nic innego nie jest opłacalne.

Panowie kolega asolt jak najbardziej omawiał ze mną wyniki, ale tak jak napisał za bardzo już zmienić nie można co najwyżej dodać reku. Pytanie jak dodam rekuperacje ile taniej mnie wyniesie sezon grzewczy ..... moze lepiej zainwestować w FV? A może przy tych parametrach odpuścić PC?

Coś mi się wydaje, że bez wentylacji mechanicznej ani rusz przy podłogówce. W pierwszym sezonie zamęczy cię wilgoć. No chyba że będziesz miał ciągle uchylone okna. Ale wtedy z oszczędnością będzie LIPA.:jawdrop:

Bez przesady nie wszyscy co maja podłogówkę maja rekuperacje ..... a ci co jej nie maja maja wilgoć w domu ....

Spoko. Nie chcę cię straszyć. Ale znam temat z autopsji. Akurat teraz suszę dom więc coś wiem na ten temat. 100% podłogówka. Gdyby nie reku to musiałbym miec cały czas uchylone okna bo woda po oknach leje się strasznie jak wyłączam na próbę reku. A w domu jak w saunie.

A w uproszczeniu:

1. Ogrzewanie węglem: ścian 15cm styro, podłoga 15cm, styro strop 20 cm wełna (kocioł z podajnikiem, lub z miarkownikiem ciągu - wersja dla pracowitych))

2. Ogrzewanie gazem ścian 20cm styro, podłoga 20cm, styro strop 25 cm wełna rekuperator

3. Ogrzewanie prądem ścian 25cm styro, podłoga 25cm, styro strop 30 cm wełna rekuperator

4. Ogrzewanie pompą ciepła parametry jak dla gazu lub prądu.

Nic innego nie jest opłacalne.

Wystarczy przejrzeć trochę wątków na forum, aby stwierdzić że twoje pojęcie "oplacalności" mija się z prawdą. Wiadomo, że im lepsza izolacja tym niższe koszty eksploatacji, ale ciężko aby mając 15 cm na ścianie, 15 cm na podłodze i 20 cm w dachu rozważać tylko ogrzewanie węglem. Jeżeli do takiego ocieplenia dodamy podłogówkę po całości i rekuperator myślę, że warto pochylić się nad innym rozwiązaniem niz węgiel.

Taki standard ocieplenia wśród forumowiczów to raczej cienizna, ale w naszej szarej rzeczywistości to raczej już bardzo przyzwoity standard. Takie wrażenia przynajmniej odnoszę, jak obserwuję budowlany krajobraz w swojej okolicy.

Wystarczy przejrzeć trochę wątków na forum, aby stwierdzić że twoje pojęcie "oplacalności" mija się z prawdą. Wiadomo, że im lepsza izolacja tym niższe koszty eksploatacji, ale ciężko aby mając 15 cm na ścianie, 15 cm na podłodze i 20 cm w dachu rozważać tylko ogrzewanie węglem. Jeżeli do takiego ocieplenia dodamy podłogówkę po całości i rekuperator myślę, że warto pochylić się nad innym rozwiązaniem niz węgiel.

Taki standard ocieplenia wśród forumowiczów to raczej cienizna, ale w naszej szarej rzeczywistości to raczej już bardzo przyzwoity standard. Takie wrażenia przynajmniej odnoszę, jak obserwuję budowlany krajobraz w swojej okolicy.

Nie twierdzę, że jestem nieomylny. Chodziło o to, że nie opłaca się więcej wrzucać ocieplenia przy danym źródle ogrzewania. Zauważ , że przy węglu nie wpisałem reku.

@1Aleksandra1 myślisz ze jest to spowodowane tym ze masz 100% podłogówkę czy poza rekuperacja masz wentylacje grawitacyjna?

Nie nie mam wentylacji grawitacyjnej. Bo i po co jak przy takiej szczelności jaka mam i tak by nie zadziałała.

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

Pytanie jak dodam rekuperacje, ile taniej mnie wyniesie sezon grzewczy ..... może lepiej zainwestować w FV?

A może przy tych parametrach odpuścić PC?

1/Rekuperacja to;

a/ większy komfort życia, szczególnie dla ludzi uczulonych, oraz mniejsze zużycie energii grzewczej, ( o ile - to kolega asolt musi się wypowiedzieć )

b/ czy budynek spełni normy techniczne przy odbiorze bez rekuperacji ?

2/Pompy ciepła nie ma co odpuszczać,bo 9 kW mocy to nie tragedia.

Będzie tylko konieczność grzania w drogiej taryfie ( wylewka ok.7 cm )

a/ Ilość godzin z temperaturą - 20 C to margines,

b/ Około 80 % Energii Na Ogrzewanie Budynku Przypada Na Temperatury

> - 2 C ,

c/ PV - zawsze i w każdym momencie możesz zainstalować, natomiast rekuperacje tak jak napisał cristoteles, jeżeli nie zamontujesz jej teraz to już nie zamontujesz ze wzgl. na trudności montażu w chwili zamieszkania,

3/ Niech kolega asolt obliczy Tobie OZC dla ;

a/ rekuperacji, ( spadek zużycia rzędu 20 % do 30 % )

b/ dla warstwy styropianu 20 cm do 30 cm położonej na stropie

Edytowane przez Andrzej5101