Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie obroty dla heblarki?

ksiegarz48

Recommended Posts

A może 320?:no:
To chyba długość wałka i szerokość strugania. Są wałki o bardzo małej średnicy, z trzema nożami stosowane choćby w strugach ręcznych. Jeżeli takim dysponujesz, to musisz wiedzieć, że w takich maszynkach prędkości obrotowe to kilkanaście tysięcy obr/min. W domu jednak takiej nie zrobisz. To kwestia łożysk i wyważenia. te 6 tyś to rozsądny kompromis choć praca na tym wydajna nie będzie. Jeżeli wałek ma większą średnicę, np 80mm to prędkość 6 tyś obr./min będzie za duża.

...... Jeżeli wałek ma większą średnicę, np 80mm to prędkość 6 tyś obr./min będzie za duża.
Czemu za dużą? Powiedział bym że akurat. Strugarki z wałkiem 100-120 mm średnicy mają obroty w przedziale 4500-5000 rpm, co przekłada się na prędkość noża w zakresie 80-100 m/s żeby taką prędkość osiągnąć przy wałku 32 mm, powinien się kręcić w okolicach 15000-16000 rpm i tak się kręcą w strugach ręcznych z wałkami o małej średnicy. Inna sprawa że do czegoś takiego w wydaniu chałupniczym to ja bym się bał zbliżać ;-)

Z drugiej strony jeśli obroty będą za małe to nie tylko wydajność będzie bardzo kiepska ale i jakość uzyskanej powierzchni pozostawi wiele do życzenia, no i wzrasta ryzyko odbijania obrabianego materiału.

P.S. Mam podejrzenie że ksiegarz48 podał średnice osi (32 mm to dosyć typowy wymiar)

Edytowane przez G.N.

Czemu za dużą? Powiedział bym że akurat. Strugarki z wałkiem 100-120 mm średnicy mają obroty w przedziale 4500-5000 rpm, co przekłada się na prędkość noża w zakresie 80-100 m/s żeby taką prędkość osiągnąć przy wałku 32 mm, powinien się kręcić w okolicach 15000-16000 rpm i tak się kręcą w strugach ręcznych z wałkami o małej średnicy. Inna sprawa że do czegoś takiego w wydaniu chałupniczym to ja bym się bał zbliżać ;-)

Z drugiej strony jeśli obroty będą za małe to nie tylko wydajność będzie bardzo kiepska ale i jakość uzyskanej powierzchni pozostawi wiele do życzenia, no i wzrasta ryzyko odbijania obrabianego materiału.

P.S. Mam podejrzenie że ksiegarz48 podał średnice osi (32 mm to dosyć typowy wymiar)

To jest samoróba. Nie będzie to wyważone dynamicznie, bo i jak miałby kolega to zrobić. Przy 80mm i większych dałbym max 4500. Strugarki robione fabrycznie to inna bajka.