Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt budowy piwnicy pod włazem

szolen18

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym dowiedzieć się z jakimi mniej więcej kosztami wiąże się wybudowanie małej piwnicy pod częścią domu.

Cechy piwnicy:

- styl starodawny - wszystko schowane do poziomu 0, bez okien, bez schodów(zejście np po drabinie bądź zsuwanych schodkach), właz w jednym z pomieszczeń

- bez dodatkowego ocieplenia

- z izolacją wodną

- wymiar mniej więcej 3mx4m

- bez wykończenia, tzw. surowa piwnica na ogórki, wino

- instalacja elektryczna tylko na żarówkę

- bez wentylacji (ewentualnie jeśli to nie podniesie prawie w ogóle kosztów to z czymś minimalistycznym)

- nie musi być wysoka, myślę że max to 2m

Cechy fundamentów:

- wymiar 12x10

- ocieplenie poziomu 0 zgodnie z planami, czytaj standardowe

Cechy gruntu:

- totalny brak wody (obok żwirownia wyciągnęła wszystko)

Tak to mniej więcej wygląda. Chciałbym zwyczajnie jak najniższym kosztem zrobić coś ala piwniczkę na słoiki itp. a w razie wojny schować tam kochankę z dziećmi ;)

Liczę na pomoc z waszej strony :)

Pozdrawiam,

szolen

Nikt nie jest w stanie pomóc? Chciałbym po prostu wiedzieć jak bardzo może taka piwnica podnieść koszt budowy i czy będzie mnie na to stać. Proszę o przybliżenie jedynie orientacyjnych kosztów. Wiadomo, że nikt nie będzie mi rozpisywał punkt po punkcie co i za ile.

Pozdrawiam

Nikt nie jest w stanie pomóc? Chciałbym po prostu wiedzieć jak bardzo może taka piwnica podnieść koszt budowy i czy będzie mnie na to stać. Proszę o przybliżenie jedynie orientacyjnych kosztów. Wiadomo, że nikt nie będzie mi rozpisywał punkt po punkcie co i za ile.

Pozdrawiam

Od 6-8 tyś złotych w zależności od jakości wykończenia ścian