Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Planuje wybudować dodatkowe piętro nad domem mamy i chciałbym się dowiedzieć orientacyjnie jak wysoki byłby koszt budowy.

Sprawa wygląda tak iż obecnie jestem za granicą i nie mogę nigdzie się wybrać w sprawie jakiegoś dokładniejszego kosztorysu więc mam nadzieję, że jakąś "zdalną" pomoc otrzymam.

Troszkę więcej informacji:

- obecnie dom składa się z 2 częsci starej ( były budynek gospodarczy ) w której znajduje się kotłownia kuchnia i lazienka oraz nowej w której jest salon, sypialnia i korytarz

- dach lany na obu budynkach , nowa część przystosowana jest do dodatkowego piętra , stara nie wiadomo choć mury są konkretne

Interesuje mnie koszt surowy otwarty z tym , że dopuszczam najgorszą opcje iż nad "starą " częścią nie pójdzie nic nadbudować i w takim wypadku chciałbym orientacyjny koszt budowy samych sypialni nad nową częścią jak i całości . Planujemy dach jednospadowy blachodachówka.

Rozrysowałem to trochę ( najlepiej jak umiałem :) ) . Na czerwono oznaczona stara część . Na niebiesko "nasza wizja dachu ".

k1yl6JR.jpg

Wszystkiego dowiem się w sierpniu jak przyjadę na urlop jednak jestem ciekawy z jakim wydatkiem będę musiał się zmierzyć ;)

Poradziłby ktoś , kto ma trochę wolnego czasu?

https://forum.murator.pl/topic/227439-dodatkowe-pi%C4%99tro-koszt/

... trochę "wróżenie z fusów". Nie wiadomo czy strop jest użytkowy, czy nie, czy ściany i fundamenety dostosowane są do takiej nadbudowy, a jeśli nie, to jaki będzie stopień ingerencji w konstrukcję nośną, aby zrealizować ten zamysł. Proponuje najpierw :

1. zlecić inwentaryzację budynku

2. wystąpić o wydanie WZ - Warunków Zabudowy określające parametry zabudowy

3. zlecić opracowanie oceny technicznej budynku ( pod kątem przyszłej nadbudowy / przebudowy )

4. opracować PK - Projekt Koncepcyjny ( z wcześniejszą analizą WZ, oceną techniczną, opinią geotechniczną, ... itd )

5. na podstawie PK - zlecić opracowanie Projektu Budowlanego ( architektura / konstrukcja/ instalacje ... )

koszt realizacji nowego budynku to około 2500,- 3500,-zł/m2 P.U., do tego dolicz ingerencję w istniejącą konstrukcje, instalacje, ...

https://forum.murator.pl/topic/227439-dodatkowe-pi%C4%99tro-koszt/#findComment-7308893