jArti2 03.09.2004 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Na co zwrócilibyście uwagę gdybyście wykonywali więźbę jeszcze raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 03.09.2004 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Witam,W swoim wypadku zwrocilbym uwage na nastepujace rzeczy:- by platwie byly dluzsze i opieraly sie na scianach z obu koncow (w projekcie platew byla krotsza i opierala sie na scianie tylko zewnetrznej- tak rozstawil krokwie (lub dodal jedna pare krokwi) by okno polaciowe (jedno na polaci) wypadlo na scrodku polaci- by krokwie byly przybite do murlaty dwoma gwozdziami bitymi z boku- by podwojene jedtki laczace pare przeciwleglych krokwi byly w srodku swej dlugosci dodatkowo zbite z uzyciem klocka grubosci krokwiWiecej grzechow nie pamietam.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 03.09.2004 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 a ja bym zwrócił fachowcom uwagę żeby krokwie na końcach ucinali prostopadle do podłoża a nie do powierzchni krokwi nie miał bym teraz tyle problemu z mocowaniem rynien chociaż to było robione kilkanaście lat temu i nie wszyscy jeszcze słyszeli o plastikowych uchwytach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.09.2004 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 - by podwojene jedtki laczace pare przeciwleglych krokwi byly w srodku swej dlugosci dodatkowo zbite z uzyciem klocka grubosci krokwi Wiecej grzechow nie pamietam. Pozdrowienia Pagin - a co to praktycznie daje? Nie czepiam się tylko pytam, bo nie mogę jakoś załapać jaki będzie tego efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 03.09.2004 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Pagin - a co to praktycznie daje? Nie czepiam się tylko pytam, bo nie mogę jakoś załapać jaki będzie tego efekt? Witam, Taki uklad jest sztywniejszy i wowczas para jetek pracuje jako jeden element Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 03.09.2004 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 -polaczenie krokwi z murlata, najczesciej robi sie tak ze wycina sie w krokwi, trojkacik i przybija i to jest BLAD !!!!!, bo krokwia zsuwa sie z murlaty. Powinno byc albo wyciecie trapezowe w krokwi, i trojkatne w murlacie, albo najlepiej, trapezowe w krokwi i podwujne trojkatne w murlacie, niestety, zadko sie stosuje te metody, na budowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 05.09.2004 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 -polaczenie krokwi z murlata, najczesciej robi sie tak ze wycina sie w krokwi, trojkacik i przybija i to jest BLAD !!!!!, bo krokwia zsuwa sie z murlaty. Powinno byc albo wyciecie trapezowe w krokwi, i trojkatne w murlacie, albo najlepiej, trapezowe w krokwi i podwujne trojkatne w murlacie, niestety, zadko sie stosuje te metody, na budowach Święta prawda. Sam robiłem dach w garaż, a wycinanie takich zamków sprawiło mi niemało kłopotu, ale warto było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 05.09.2004 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 Mój teść doradza mi aby zastosować powiązania elementów konstrukcyjnych więźby na śruby. U niego w domu w więźbie nie ma ani jednego gwoździa. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 05.09.2004 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 Mój teść doradza mi aby zastosować powiązania elementów konstrukcyjnych więźby na śruby. U niego w domu w więźbie nie ma ani jednego gwoździa. Co Wy na to? Witam, U mnie na sruby polaczone sa: - krokwie w szczytach - kleszcze do krokwi (oprocz tego 3 gwozdzie z kazdej strony) Natomiast pozostale polaczenia - na gwozdzie - krokwie do murlaty (plus wyciecie w krokwi) - krokwie do platwi (plus wyciecie w krokwi) Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 06.09.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Gdybym mial zrobic to jeszcze raz, na pewno zaczal bym od zmiany ciesli. A na powaznie, co do sposobu mocowania krokwi do murlaty, to u mnie wprawdzie krokiew byla podcieta na trojkat, ale byl bity po pierwsze gwozdz prostopadle do krokwi przez krokiew i murlate, a oprocz tego z kazdej strony krokiew byla mocowana do murlaty katownikiem. pozdrawiamJankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 06.09.2004 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 -polaczenie krokwi z murlata, najczesciej robi sie tak ze wycina sie w krokwi, trojkacik i przybija i to jest BLAD !!!!!, bo krokwia zsuwa sie z murlaty. Powinno byc albo wyciecie trapezowe w krokwi, i trojkatne w murlacie, albo najlepiej, trapezowe w krokwi i podwujne trojkatne w murlacie, niestety, zadko sie stosuje te metody, na budowach A mógłbyś to narysować, bo mój cieśla coś wspominał o kątownikach, bo chyba chce czasu zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 06.09.2004 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 -polaczenie krokwi z murlata, najczesciej robi sie tak ze wycina sie w krokwi, trojkacik i przybija i to jest BLAD !!!!!, bo krokwia zsuwa sie z murlaty. Powinno byc albo wyciecie trapezowe w krokwi, i trojkatne w murlacie, albo najlepiej, trapezowe w krokwi i podwujne trojkatne w murlacie, niestety, zadko sie stosuje te metody, na budowach A mógłbyś to narysować, bo mój cieśla coś wspominał o kątownikach, bo chyba chce czasu zaoszczędzić. http://www.olszak.fst.pl/olszak2/html/budowanie.htm http://www.olszak.fst.pl/olszak2/html/konstrukcje/dach_mur.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 06.09.2004 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 A ja bym tak umówił zrobienie drzewa na więżbe aby okres od jego przetarcia do dostawy na dom (i wykonanie więźby) był jak najkrótszy, najlepiej max 2 tyg. a im szybciej tym lepiej!! Kantówki się wtedy nie wypaczają, skręcają itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts