Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budynek gospodarczy na działce.

Recommended Posts

Witajcie.

Przymierzam się do budowy budynku gospodarczego na działce. Chciałbym zbudować konstrukcje o wymiarach 5m x 6m o wysokości 2,5m. W budynku byłoby jedno pomieszczenie o małej powierzchni, powiedzmy 1,5m x 1,5m. Budynek służyłby jako przechowalnia dla moich hobby - sery domowe, wędliny oraz miejsce, gdzie warzyłbym piwo. To tyle z wiadomych.

Teraz mam kilka problemów.

1. Z jakiego materiału zbudować taki budynek. Myślałem o płytach ogrodzeniowych lub blachach(mam z takich zbudowany spory garaż), a następnie ocieplonych od zewnątrz styropianem. Czy takie materiały będą dobrze izolowały budynek i utrzymywały stałe warunki wewnątrz?

2. Wylewka byłaby "zaizolowana" od spodu płytami styropianowymi. Czy potrzeba pod nie położyć folię izolacyjną? Woda gruntowa u mnie jest na dużej głębokości.

3. Wewnątrz chciałbym zbudować konstrukcję z płyt karton-gipsowych i wyłożyć je glazurą, aby zapewnić w miarę higieniczne warunki i w związku z tym myślę, że lepsza byłaby konstrukcja z płyt betonowych, aby była bardziej stabilna.

4. Chciałbym zrobić dach jednospadowy i blachy falistej.

5. W budynku zamontowany byłby hydrofor ze zbiornikiem o pojemności 50L. Myślicie, że takie urządzenie będzie wystarczające do małego zużycia wody, typu podlewanie roślin? Czy podczas zim, w zaizolowanym jak powyżej budynku, woda nie będzie zamarzać?

6. W budynku chciałbym wykonać także mini podpiwniczenie o wymiarach 1m x 2m i głębokości 1m. Wykorzystywane byłoby do przetrzymywania przetworów i zapewnienia im niższej temperatury. Byłby to taki schowek z klapą, przez którą można wyciągać przetwory.

Myślicie, że takie założenia są prawidłowe? Bardzo proszę o odpowiedzi i krytykę, która pomoże mi zbudować mój kącik na działce.

Pozdrawiam,

Mateusz.