danmaz 05.03.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 WitamDziałka budowlana którą chcę kupić jak i cała ulica przy której się znajduje ma zapis występują stanowiska archologiczne oraz strefy ochrony archeologicznej. Na sąsiedniej działce jest już dom ale pytanie moje jest czy nawet jeśli będę chciał ją ogrodzić to już z archeologami i co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 05.03.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 gdzie to pytanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danmaz 05.03.2017 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Jeśli będę chciał ją ogrodzić to już z archeologami ? i co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 05.03.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 (edytowane) http://www.wspolnota.org.pl/aktualnosci/aktualnosc/uwaga-zabytki-czyli-archeolog-na-placu-budowy Kolejność działań związanych z badaniami archeologicznymi przed rozpoczęciem budowy: Sprawdzenie na planie zagospodarowania przestrzennego gminy, czy działka znajduje się w strefie ochrony archeologicznej – inwestor. Przeprowadzenie kwerendy źródeł historycznych – projektant/archeolog. Wystąpienie do Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków o wydanie opinii archeologicznej o działce; czas oczekiwania: do czterech tygodni – inwestor. Złożenie wniosku o wydanie decyzji zezwalającej na przeprowadzenie badań archeologicznych; czas oczekiwania na rozpatrzenie: do czterech tygodni – inwestor/archeolog (z upoważnienia inwestora). Przeprowadzenie badań archeologicznych – archeolog. Złożenie sprawozdania z przeprowadzonych wykopalisk – archeolog. Otrzymanie opinii uwalniającej działkę pod zabudowę – inwestor. Edytowane 5 Marca 2017 przez creative_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danmaz 05.03.2017 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Czyli nawet nie mogę ogrodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 05.03.2017 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 a jak coś znajdą to Ci rozkopią ogrodzenie zrób te rzeczy po kolei i będziesz mógł robić na działce co będziesz chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danmaz 05.03.2017 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 05.03.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Możesz grodzić. W pozwoleniu na budowę dostaniesz zapis, że przy pracach ziemnych należy zapewnić nadzór. Kolejność działań tak jak to zostało opisane.Temat przerabiałem w zeszłym roku, w czerwcu zacząłem prace ziemne a archeolog po zdjęciu humusu wytypował trzy miejsca do dokładnego sprawdzenia. Jedno okazało się być grobem z okresu wczesnego średniowiecza- znalazł jakieś elementy naczyń, kości (całe szczęście zwierzęce), grot ze strzały i inne bliżej nie określone elementy.Jak to powiedział archeolog: "masz szczęście, że dla mnie to śmieci bo prawdziwe skarby to w Egipcie wyciągałem" wspomniał, że większość jego kolegów którzy nie mają znalezisk na koncie pewnie by zamknęli budowę i kazaliby ręcznie ściągać warstwa po warstwie.Gość zrobił wpis do dziennika, że coś tam znalazł ale przekazuje plac budowy do dalszych działań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danmaz 06.03.2017 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Ile cię to kosztowało i czy masz namiar na faceta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 06.03.2017 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 700 zł za nadzór z załatwienie wszelkich spraw papierowych. Gość jest z Gliwic więc wątpię żeby do Kutna jechał na 1 godz pracy...Pogadaj z sąsiadem, który już się tam wybudował. Skoro jego działka też jest w strefie to i pewnie miał archeologa albo wujek google Ci pomoże. Dzwoń i rozmawiaj z ludźmi co mają odpowiednie uprawnienia musisz wypytać jak załatwiają spawy związane z nadzorami.Ja jak szukałem to stawki minalne były 400-500 zł ale za papierami ja musiałem latać i odbijać się od drzwi do drzwi instytucji których się nie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 06.03.2017 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Budowałem też w takiej strefie (część dzialki leżała na takim terenie). W praktyce to wygląda tak że po wykopaniu fundamentu przyjeżdza facet i patrzy czy jest coś co go zianteresuje. Przyjechał popatrzył, dał papier z pieczątką i pojechał. Skasował chyba 3 czy 4 stówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 06.03.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 ... w praktyce może być różnie ! - nie pierwszy temat dot. stanowiska archeologicznego. creative_21 dobrze to opisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brydziula6 14.06.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 http://www.wspolnota.org.pl/aktualnosci/aktualnosc/uwaga-zabytki-czyli-archeolog-na-placu-budowy Kolejność działań związanych z badaniami archeologicznymi przed rozpoczęciem budowy:.... Witam, potrzebuję podpowiedzi bo już wariuję...Przepraszam za swoją ciemnotę Opis kolejnych czynności ok ale kiedy to wszystko? Dostałam dziś decyzję o warunkach zabudowy której projekt był wysyłany do Wojewódzkiego Konserwatora i którą on zatwierdził. W decyzji jest zapis: i ja teraz pytam kiedy to wszystko? przed zgłoszeniem budowy czy jak dostanę już pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.06.2017 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 1) - opracowywany jest projekt zgodnie z WZ2) - otrzymujesz PnB3) - wysyłasz pismo do Konserwatora dla uzyskania Pozwolenia konserwatora ( jak w WZ ) z podaniem lokalizacji i określeniem zakresu prac ziemnych na podstawie Pozwolenia Konserwatora oraz PnB - rozpoczynasz roboty / prace budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julia Wu 01.01.2019 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Witam Moze ktos pomoze z czym wiaze sie punkt o ochronie zabytkow? W pozwoleniu na budowe jest zapis ze nalezy zapewnic: Powiadomienia Urzedu ochrony zabytkow o terminie przystapienia do prac ziemnych na 7 dni przed ich rozpoczeciem celem ustalenia zakresu badan ratunkowych i prac dokumentacyjnych oraz zapewnienie przez inwestora ratowniczych badan archeologicznych o charakterze nadzoru w trakcie realizacji prac ziemnych z koniecznoscia przeprowadzenia prac ratunkowych w przypadku znalezienia obietkow zabytkowych. Help. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 02.01.2019 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 tak z ciekawości ? nie macie kierownika budowy ? przecież to on załatwia przynajmniej takie ma zadanie tzn. z czym się wiąże tam jest wszystko napisane powiadamiasz urząd min. 7dni przed pracami ziemnymi ,a wiąże się z tym że jak znajdą u Ciebie cmentarzysko to będą musieli miec dostęp do twojej działki aż tego nie oporządzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scavell 19.02.2019 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 (edytowane) Gdzieś widziałem taki fajny poradnik, jak sam potrzebowałem archeologa.EDIT 1:O mam, jakiejś firmy z Pomorza, ale procedura jest ta sama i można przenieść na grunt lokalny:https://www.detekt.com.pl/badania-archeologiczne-na-dzialce-budowlanej/ EDIT 2: Doczytałem, że procedury mogą się trochę różnic zależnie od województwa ale z tego co słyszałem to jest podobnie. Edytowane 19 Lutego 2019 przez Scavell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts