mateuszy 05.03.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 To mój pierwszy post, witam więc serdecznie. Używam od ponad 3 lat kotła Pelmax. Od pewnego czasu mam taki kłopot, że piec często się zapycha. Zapchanie następuje jeszcze przed bramką, w tym kolanku jakim pellet spada do kotła. Z rzeczy które próbowałem:- wyczyściłem palnik i to metalowe kolanko którym leci pellet, nie ma tam spieków- kombinowałem z kątem ustawienia rury którą pellet spada do palnika- zmieniłem dwukrotnie dostawcę pelletu- zmieniłem pellet z Lavy na OlimpAle nic to nie poprawiło. Jedyne co naprawdę pomaga, to wyciągnięcie podajnika, wysypanie całego pelletu z zasobnika, przeczyszczenie tej rury z której spiralka pobiera pellet. Po takiej operacji mam jakieś 4 tygodnie spokoju, po czym piec zaczyna zapychać się znowu. Zauważyłem, że spiralka prowadząca pellet jest dość mocno zakrzywiona i robi taki ruch mimośrodowy. Gdy transportuje pellet na górę, słychać czasem dźwięk jakby chrupania, a po tych 4 tygodniach ściany rury podajnika są zawsze pełne pyłu. Nagrałem to na film, jak ogarnę jak zrzucić z telefonu to wrzucę. Drodzy forumowicze, poradźcie proszę:1. Czy to możliwe, że skrzywiona spiralka nam mieli pellet i że będę musiał wymienić podajnik?2. Jak radzicie sobie z serwisem pogwarancyjnym? Osoba kontaktowa z Biawaru przestała odbierać telefony gdy skończyła mi się gwarancja, oficjalny serwis na mój rejon wielkopolski już nie obsługuje Biawara a inne serwisy jak słyszą jaka firma w ogóle nie chcą podjąć się naprawy. Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 06.03.2017 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Witaj. Sądzę, że źródłem kłopotu może być uszkodzenie wlotu do podajnika w, lub pod zbiornikiem. Nie wiem, czy rura podajnika jest z tworzywa, jeżeli tak, to gdy wyciągniesz podajnik na zewnątrz sprawdź, czy wlot się nie zwęził - to powoduje mielenie pelletu. Jeżeli tak, to poszerz go szlifierką kątową. Jeżeli spirala pracuje mimośrodowo, to możesz nie mieć stabilnych dawek pelletu. A to może spowodować problemy z wygaszaniem paleniska - zwłaszcza przy mocy minimalnej palnika. Podajnik nie poda pelletu przez kilka ruchów spirali ( w tym czasie palenisko przygaśnie) a potem sypnie o wiele za dużą dawkę. To przysypie palenisko i palnik może się już po tym nie podnieść. Fotokomórka nie widząc światła da sygnał na ponowny start i zasyp dawki startowej, a to już może zapchać całkiem palnik aż do kolanka. Jeżeli tak jest musisz doregulować palnik, aby nie dopuścić do wygaszania paleniska na małej mocy. Np. przejdź na pellet 8 mm (daje stabilniejsze podawanie na krzywej spirali) podwyższ trochę moc minimalną palnika. Nie wiem - trochę trzeba będzie posiedzieć przy palniku - złapać przyczynę zapychania kolanka palnika. Czy palnik Biawaru posiada blaszkę tłumiącą wypływ pelletu w kanale zasypowym ? Czasem pellet jest za długi i to blokuje przepływ, ale piszesz że na Olimie i Lavie są te problemy, a więc raczej to nie to...... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszy 07.03.2017 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) @Pello Dziękuję, za trop! To by pasowało, zauważyłem, że kocioł jak sie juz rozgrzeje to pracuje na dziwnie krótkich cyklach rozpalenie - spalanie. Wlot wygląda na niezwężony, ale może gdzieś dalej coś sie dzieje. Kocioł ma blaszke (bramke spowalniajacą), ale czopowanie następuje jeszcze przed tą blaszką. @forumowicze Załączam film: https://youtu.be/rliA4Oo_vHU Czy takie skrzywienie spirali może mbyć przyczyną opisanych kłopotów? Tyle wiórów i pyłu powstało w +/- 4 tygodnie Edytowane 7 Marca 2017 przez mateuszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 08.03.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Spirala i wlot do podajnika wygląda dobrze. Jak podajnik wypełni się pelletem, to będzie pracować stabilniej. Skoro kocioł taktuje - palnik załącza się i wyłącza - spróbuj zwiększyć histerezę - tj. obniżyć temperaturę kotła, przy której uruchamiany będzie kolejny start po wcześniejszym jego wygaszeniu. Możesz podwyższyć temperaturę zadaną na kotle. Zmniejszyć maksymalną moc palnika.Obniżyć nadmuch wentylatora przy mocy minimalnej. Zmniejszyć ciąg kominowy przez zainstalowanie regulatora ciągu na czopuchu (lub w drzwiach wyczystki komina). Tak, że czeka Cię trochę pracy przy regulacji palnika. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszy 09.03.2017 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 @PelloDziękuję, poregulowałem według Twoich wskazówek, zobaczymy jakie będa efekty. Dziwne tylko, że na starych ustawieniach przez trzy lata było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak1987gier 28.02.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Pomoże ktoś w ustawieniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieciu2006 05.03.2018 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Witam! Mam ten sam problem z z tym samym kotłem z dobijaniem do zadanej Tep. Udało się Panu coś z tym zrobić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaus1973 31.03.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Witam, temat mieciu udało ci się*opanować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts