peter 7474 05.03.2017 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Witam, przeczytałem większość materiału z tego forum na temat polecanych środków do zabezpieczenia i ostatecznego wykończenia podbitki/nadbitki ,ale większość temat ów jest z przed kilku lat i preparaty wówczas polecana w obecnej chwili nie muszą być najlepsze .Bardzo bym prosił o poradę czym pomalować taką sosnową podbitkę.Od strony niewidocznej jakimś bezbarwnym np Drewnochron?,a od widocznej strony czym, lakierobejca podobno się łuszczy ,w tematach czasami ktoś wrzuci że środkiem na bazie oleju i też bym się skłaniał w tym kierunku ,ale jak mówię tematy z przed kilku lat i wygląda mi na to że środki olejowe nie były powszechnie znane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.03.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Chyba nie dokładnie czytałeś. Część niewidoczna (spodnia bezbarwny drewnochron) część widoczna np. produkty firmy Tikkurila. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 13.03.2017 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 (edytowane) Dziękuje z odpowiedź Panie Andrzeju.Mógłby Pan wskazać którego środka użyć do malowania podbitki i końcówek krokwi ,doczytałem żę najlepsze w tym przypadku sa preparaty na bazie oleju więc który by Pan zastosował w takim przypadku ,jeżeli można wiedziec. Chciałbym żeby środek był koloryzujący.Żeby nie było że nie szukałem;) Tikkurila Valtti Wood Oil Akva (Puuöljy Akva) _ten można barwić Tikkurila Valtti Wood Oil (Puuöljy)- nie pisze czy może byc w kolorze. pozdrawiam Edytowane 13 Marca 2017 przez peter 7474 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.03.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Już taki dobry nie jestem. Ja zawsze rozmawiam ze swoim dostawcą (autoryzowany sprzedawca wyrobów Tikkurila). Mówię jaki mam materiał i czego oczekuje mój inwestor i otrzymuję odpowiedni preparat. Nie wiem czy do podbitki potrzebny jest olej bardziej do deski tarasowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 20.03.2017 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 (edytowane) Więc dalaj będę przynudzał. Na razie skłaniam sie wg zaleceń Pana Andrzeja do Tikkurili. Ale przeglądając forum natrafiłem na Sikkensa i teraz moje pytania do ludzi którzy pracowali tymi specyfikami i znają te środki. Impregnat WV 885 lazura SF 711 lub WF 716 1. Wydajnośc jaką podaje producent czy rzeczywiście jest na takim poziomie? 2. Lazura nie pozostawia powłoki i nie łuszczy się? 3. system 1-pojemnikowy 3 warstwowy co to oznacza? to tyle na razie pozdrawiam Edytowane 20 Marca 2017 przez peter 7474 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaris 31.05.2017 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Podbitka w moim przekonaniu wymaga trochę bardziej zaawansowanego impregnatu niż mebelki. Ja mimo, że miałem vidaron do malowania mebli to do malowania podbitki kupiłem środek lepiej dopasowany do specyfiki. Ale czasami też nie celebruję zasad malowania drewna i korzystam z tego co mam pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ad_87 01.06.2017 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Witam, Skoro mowa o impregnacie pytanie z innej beczki. Mam już zrobioną elewację (tynk silikonowy) natomiast nie mam podbitki (jest w planach) - odkryte części więźby chciałbym zaimpregnować*kuprafungiem bądź boronem (metodą*pędzla) - impregnaty te mają charakterystyczny zielony kolor, pytanie czy podczas opadów deszczu kolor ten nie będzie się wypłukiwał i brudził elewacji ? Panie Andrzeju czy ma Pan jakieś doświadczenie w tym temacie ? Nie chciałbym sobie załatwić elewacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.06.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Jak może się wypłukiwać skoro krokwie są przykryte połacią dachu? Natomiast na 100% poplami się elewacja podczas malowania. Te prace robi się przed elewacją. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts