Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Razem z bratem budujemy dom,a wiedze głównie czerpiemy z netu,pora przyszła na kominy,chciałbym zrobić coś takiego że od dachu do pewnej wysokości biały otynkowany a końcówka z klinkieru ,odwrotnie jak w projekcie https://www.extradom.pl/projekt-domu-amaltea-ii-WRP1158?gclid=CP-swdf-v9ICFQ4TGwodcMYPPg

Jeżeli mógłby ktoś ze znających temat podpowiedzieć jak dokładnie wykonać takie zakończenie komina to będę bardzo wdzięczny.

komin jest systwmowy jeden kanał dymowy+ cztery kanały z pustaków wentylacyjnych.

Chyba trochę kłopotliwe w praktycznym wykonaniu.

Niżej obudowa komina systemowego z cegły (klinkierowej lub pełnej) + tynk a wyżej sama cegła klinkierowa (bez tynku).

Czyli niżej będzie komin szerszy niż wyżej?

Może powinna być jakaś mini obróbka blacharska ? Ciężko będzie ją wykonać.

Może bez obróbki blacharskiej?

Witam ,

Dziękuje Panie Piotrze za odpowiedź .

Tak jak napisałem to będzie prawdopodobnie pierwszy wybudowany komin w mojej ''karierze'' budowlanej więc jeżeli mogę tom proszę o wyrozumiałość i jeszcze kilka wskazówek:

1.Czy siatkę która będzie na wełnie mogę wywinąć na betonową podstawę i na niej wymurować klinkierową część komina? .

2. Czy w środku części klinkierowej wymurować cały system kominowy tzn. pustak a w środku rura z kamionki czy wystarczy wypuścić samą rurę i obłożyć wełną ?

3.Na zakończenie konina tzn nad cegłą klinkierową powinienem wylać betonową ''czape" i okuć ją blachą, czy wystarczy blacha na cegłę?

CDN :no:

Witam ,

Dziękuje Panie Piotrze za odpowiedź .

Tak jak napisałem to będzie prawdopodobnie pierwszy wybudowany komin w mojej ''karierze'' budowlanej więc jeżeli mogę tom proszę o wyrozumiałość i jeszcze kilka wskazówek:

1.Czy siatkę która będzie na wełnie mogę wywinąć na betonową podstawę i na niej wymurować klinkierową część komina? .

2. Czy w środku części klinkierowej wymurować cały system kominowy tzn. pustak a w środku rura z kamionki czy wystarczy wypuścić samą rurę i obłożyć wełną ?

3.Na zakończenie konina tzn nad cegłą klinkierową powinienem wylać betonową ''czape" i okuć ją blachą, czy wystarczy blacha na cegłę?

CDN :no:

1. Takie wywinięcie + elastyczny klej to dodatkowe zabezpieczenie przed spływającą wodą. 2.Pustak jest zbędny. 3. Sama blacha, byle szczelnie....Czapka zabezpiecza przed rozsadzaniem cegły głownie wilgocią na przemian z mrozem (warunki jakie rozsadziły górotwór Sudetów w trzeciorzędzie ;) )

Panie Piotrze jeszcze raz wielkie dzięki .

,Poszperałem troszeczke w necie i znalazłem coś takiego . http://www.jak-zrobic-dom.pl/2011/05/jak-zrobic-czapka-kominowa.html

Teraz jż mogę sobie wyobrazić jak zakończyć taki komin ,zapytam czy mogę to troszeczkę zmodyfikować ,

Chcę mieć końcówkę komina z klinkieru więc jeżeli na górze wyleje taką wysuniętą czapę z betonu to cały urok komina zniknie więc planuje ostatnią warstwę cegieł wysunąć poza obrys komina i dopiero równo z cegłami wyleje płyte betonową ale taką cienką np 2-3 cm którą okuje blachą nierdzewna bądź aluminiową.

Panie Piotrze czy będzie dużym nadużyciem jeżeli poproszę Pana o nr telefonu i ewentualne wskazówki bo ciężko jest mi te wszystkie techniczne sprawy opisać ..

pozdrawiam

Edytowane przez peter 7474

Pisz tu. To Twoja zapłata za pomoc! :D Jak pogadamy, nikt już nie skorzysta....

Czapka może być bez wysunięcia, ale nie grubości 2-3 cm tylko więcej, albo bez. Obróbka blacharska musi być tak zrobiona, by woda nie ściekała zbyt często na cegły...To nie jest takie proste. Wysunięcie czapy właśnie załatwia problem zaciekania po ścianach komina...Na fotkach masz moje kominy. Ja poszedłem w drugą stronę...Nic mi nie zacieka...

Daszek na wymiar..jpg

DSC07524..JPG

Ja mam takie pytanie, jakimi kratkami wentylacyjnymi wykańczacie komin? Ja mam dach w kolorze ceglastym, komin również w tym samym kolorze i nigdzie nie mogę dokupić kratek w tym kolorze. Może ktoś z kolegów na forum zna sklep lub ma jakiś pomysł gdzie tu kupić takie kratki - najlepiej metalowe 14x14. Liczę na pomoc, pozdrawiam.

• 2 months później...

Witam ,

w tym tygodniu mam zamiar popracować nad kominem ,zdecydowałem sie na takie coś jak w projekcie https://www.extradom.pl/projekt-domu-amaltea-i-WRP1101 czyli od dachu cegła klinkierowa a zakończenie białe ,

1. W jaki sposób wykonać takie zakończenie, nie bardzo wiem z czego można taką rzeźbę zrobić ,wymurować z cegły a te wypustki ze styro lub wełny ,siatka ,klej i tynk???

2 Mogę użyć cegły ręcznie formowanej do części komina z klinkieru .Różne opinie na ten temat czytałem więc chętnie jeszcze poczytam opinii na ten temat.

pozdrawiam,

pp

Witam ,

Komin wystaje już ponad dach i teraz będzie obmurowany cegłą klinkierową ale zorientowałem się że popełniłem poważny błąd ,powiem aż wstyd się przyznać. :bash: W zestawie akcesoriów do komina jest taka opaska z blaszkami którą montuje się na zakończeniu komina a ja tą blaszkę zamontowałem zaraz za czopuchem , stało sie tak ponieważ wydrukowałem sobie instrukcję do komina na gaz a nie na paliwo stałe a w gazowym właśnie wtym miejscu znajdują sie podobne blaszki centrujące,

Obawiam się że jeżeli rura się rozgrzeje i zwiększy swój obwud to ta opaska spowoduje pęknięcie wkładu ceramicznego.

Jak sądzicie powinienem teraz usunąć tę obejmę czy raczej zamontowana wtym miejscu jest bez znaczenia dla wkładu ceramicznego?