peter 7474 05.03.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Witam,Razem z bratem budujemy dom,a wiedze głównie czerpiemy z netu,pora przyszła na kominy,chciałbym zrobić coś takiego że od dachu do pewnej wysokości biały otynkowany a końcówka z klinkieru ,odwrotnie jak w projekcie https://www.extradom.pl/projekt-domu-amaltea-ii-WRP1158?gclid=CP-swdf-v9ICFQ4TGwodcMYPPg Jeżeli mógłby ktoś ze znających temat podpowiedzieć jak dokładnie wykonać takie zakończenie komina to będę bardzo wdzięczny.komin jest systwmowy jeden kanał dymowy+ cztery kanały z pustaków wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.03.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Chyba trochę kłopotliwe w praktycznym wykonaniu.Niżej obudowa komina systemowego z cegły (klinkierowej lub pełnej) + tynk a wyżej sama cegła klinkierowa (bez tynku).Czyli niżej będzie komin szerszy niż wyżej?Może powinna być jakaś mini obróbka blacharska ? Ciężko będzie ją wykonać.Może bez obróbki blacharskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 05.03.2017 23:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Myślałem o czymś takim , Czy w ten sposób wykonana częśc komina spełni technicznie swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.03.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Nie widzę problemu. Użyj pełnej cegły i wełny zamiast styro.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 10.03.2017 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Witam , Dziękuje Panie Piotrze za odpowiedź . Tak jak napisałem to będzie prawdopodobnie pierwszy wybudowany komin w mojej ''karierze'' budowlanej więc jeżeli mogę tom proszę o wyrozumiałość i jeszcze kilka wskazówek: 1.Czy siatkę która będzie na wełnie mogę wywinąć na betonową podstawę i na niej wymurować klinkierową część komina? . 2. Czy w środku części klinkierowej wymurować cały system kominowy tzn. pustak a w środku rura z kamionki czy wystarczy wypuścić samą rurę i obłożyć wełną ? 3.Na zakończenie konina tzn nad cegłą klinkierową powinienem wylać betonową ''czape" i okuć ją blachą, czy wystarczy blacha na cegłę? CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.03.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Witam , Dziękuje Panie Piotrze za odpowiedź . Tak jak napisałem to będzie prawdopodobnie pierwszy wybudowany komin w mojej ''karierze'' budowlanej więc jeżeli mogę tom proszę o wyrozumiałość i jeszcze kilka wskazówek: 1.Czy siatkę która będzie na wełnie mogę wywinąć na betonową podstawę i na niej wymurować klinkierową część komina? . 2. Czy w środku części klinkierowej wymurować cały system kominowy tzn. pustak a w środku rura z kamionki czy wystarczy wypuścić samą rurę i obłożyć wełną ? 3.Na zakończenie konina tzn nad cegłą klinkierową powinienem wylać betonową ''czape" i okuć ją blachą, czy wystarczy blacha na cegłę? CDN 1. Takie wywinięcie + elastyczny klej to dodatkowe zabezpieczenie przed spływającą wodą. 2.Pustak jest zbędny. 3. Sama blacha, byle szczelnie....Czapka zabezpiecza przed rozsadzaniem cegły głownie wilgocią na przemian z mrozem (warunki jakie rozsadziły górotwór Sudetów w trzeciorzędzie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 11.03.2017 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 (edytowane) Panie Piotrze jeszcze raz wielkie dzięki .,Poszperałem troszeczke w necie i znalazłem coś takiego . http://www.jak-zrobic-dom.pl/2011/05/jak-zrobic-czapka-kominowa.htmlTeraz jż mogę sobie wyobrazić jak zakończyć taki komin ,zapytam czy mogę to troszeczkę zmodyfikować ,Chcę mieć końcówkę komina z klinkieru więc jeżeli na górze wyleje taką wysuniętą czapę z betonu to cały urok komina zniknie więc planuje ostatnią warstwę cegieł wysunąć poza obrys komina i dopiero równo z cegłami wyleje płyte betonową ale taką cienką np 2-3 cm którą okuje blachą nierdzewna bądź aluminiową.Panie Piotrze czy będzie dużym nadużyciem jeżeli poproszę Pana o nr telefonu i ewentualne wskazówki bo ciężko jest mi te wszystkie techniczne sprawy opisać ..pozdrawiam Edytowane 11 Marca 2017 przez peter 7474 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.03.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Pisz tu. To Twoja zapłata za pomoc! Jak pogadamy, nikt już nie skorzysta.... Czapka może być bez wysunięcia, ale nie grubości 2-3 cm tylko więcej, albo bez. Obróbka blacharska musi być tak zrobiona, by woda nie ściekała zbyt często na cegły...To nie jest takie proste. Wysunięcie czapy właśnie załatwia problem zaciekania po ścianach komina...Na fotkach masz moje kominy. Ja poszedłem w drugą stronę...Nic mi nie zacieka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 13.03.2017 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Ok, Panie Piotrze .Będę sukcesywnie budował swój komin i umieszczał fotki z ewentualnymi prośbami o wskazanie ewentualnego rozwiązania .Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy sącz 19.03.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Ja mam takie pytanie, jakimi kratkami wentylacyjnymi wykańczacie komin? Ja mam dach w kolorze ceglastym, komin również w tym samym kolorze i nigdzie nie mogę dokupić kratek w tym kolorze. Może ktoś z kolegów na forum zna sklep lub ma jakiś pomysł gdzie tu kupić takie kratki - najlepiej metalowe 14x14. Liczę na pomoc, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 21.05.2017 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Witam ,w tym tygodniu mam zamiar popracować nad kominem ,zdecydowałem sie na takie coś jak w projekcie https://www.extradom.pl/projekt-domu-amaltea-i-WRP1101 czyli od dachu cegła klinkierowa a zakończenie białe ,1. W jaki sposób wykonać takie zakończenie, nie bardzo wiem z czego można taką rzeźbę zrobić ,wymurować z cegły a te wypustki ze styro lub wełny ,siatka ,klej i tynk???2 Mogę użyć cegły ręcznie formowanej do części komina z klinkieru .Różne opinie na ten temat czytałem więc chętnie jeszcze poczytam opinii na ten temat.pozdrawiam,pp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 26.05.2017 00:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Witam ,widzę że nie dosyć jasno opisałem problem ,ale już raczej wiem jak sobie z nim poradzić .kolejne pytanie brzmi czy do obmurowania komina systemowego ponad dachem mogę użyć cegły z rozbiórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 02.06.2017 23:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Witam , Komin wystaje już ponad dach i teraz będzie obmurowany cegłą klinkierową ale zorientowałem się że popełniłem poważny błąd ,powiem aż wstyd się przyznać. W zestawie akcesoriów do komina jest taka opaska z blaszkami którą montuje się na zakończeniu komina a ja tą blaszkę zamontowałem zaraz za czopuchem , stało sie tak ponieważ wydrukowałem sobie instrukcję do komina na gaz a nie na paliwo stałe a w gazowym właśnie wtym miejscu znajdują sie podobne blaszki centrujące, Obawiam się że jeżeli rura się rozgrzeje i zwiększy swój obwud to ta opaska spowoduje pęknięcie wkładu ceramicznego. Jak sądzicie powinienem teraz usunąć tę obejmę czy raczej zamontowana wtym miejscu jest bez znaczenia dla wkładu ceramicznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.06.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Pokaż co i gdzie zamontowałeś (jakiś rysunek z instrukcji)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts