miro72 05.03.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Kłaniam się.Mam w projekcie murki z kamienia w ogrodzie - o wysokości 50 i 70 cm. Jak głęboko wylewać pod nie fundamenty - czy "pełne" 80 cm to nie będzie przesada? Teren piaszczysty.Z góry dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 06.03.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Kłaniam się. Mam w projekcie murki z kamienia w ogrodzie - o wysokości 50 i 70 cm. Jak głęboko wylewać pod nie fundamenty - czy "pełne" 80 cm to nie będzie przesada? Teren piaszczysty. Z góry dziękuję za podpowiedź. Kop na pełne 80-100cm bo jak przyjdzie mróz to ci wypchnie do góry i będzie problem. Poniżej zdjęcia murka ku natchnieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 06.03.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Ale czy pod murek ogrodowy to nie przesada? Brukarze stawiają murki ogrodowe okalające ziemne elementy bez fundamentów. Pracują one razem z gruntem. Gdyby położyć płytko, ale zazbroić, to chyba nie popęka? Co innego mur pod ogrodzenie, w którym są przęsła, furtka, brama ... nie wiem tak.... mi się wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 06.03.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 100cm to rzeczywiscie przesada, zwlaszcza jak masz grund piaszczysty niewysadzinowy. Ja pod plot z kamienia mam ok 60-70cm zazabrojone, grunt wysadzinowy. Zima ostra, nic nie peka.Tam gdzie nie byl zazbrojony to pekl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.03.2017 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Kłaniam się. Mam w projekcie murki z kamienia w ogrodzie - o wysokości 50 i 70 cm. Jak głęboko wylewać pod nie fundamenty - czy "pełne" 80 cm to nie będzie przesada? Teren piaszczysty. Z góry dziękuję za podpowiedź. Trochę niedoprecyzowane pytanie stąd pojawiają się różne odpowiedzi do czego ten murek? na ogrodzenie czy tylko na odgrodzenie np chodnika od części wzniesionej obsadzonej roślinami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro72 06.03.2017 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Już mówię. Ten niższy (50 cm) ma być na środku trawnika, ma wyznaczać okrąg wewnątrz którego będą nasadzenia wyższe i niższe. Ten wyższy (70 cm), w kształcie łuku ma oddzielać placyk wypoczynkowy od nasadzeń; ma opierać się na nim skarpa łagodnie opadająca ku reszcie ogrodu. Dziękuję za odzew. Trochę niedoprecyzowane pytanie stąd pojawiają się różne odpowiedzi do czego ten murek? na ogrodzenie czy tylko na odgrodzenie np chodnika od części wzniesionej obsadzonej roślinami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.03.2017 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Już mówię. Ten niższy (50 cm) ma być na środku trawnika, ma wyznaczać okrąg wewnątrz którego będą nasadzenia wyższe i niższe. Ten wyższy (70 cm), w kształcie łuku ma oddzielać placyk wypoczynkowy od nasadzeń; ma opierać się na nim skarpa łagodnie opadająca ku reszcie ogrodu. Dziękuję za odzew. No to teraz mogę odpisać- a raczej zamieszczę pomocne rysunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.03.2017 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 No i trzeba również przyjąć zasadę , że im bardziej naturalny ten murek to fundament płytszy i mniej "stalowo-betonowy" im bardziej wyszukany cegła płyty to i izolację od gruntu i od gruntu na ścianę bo będą wykwity od wody pochodzącej z gruntu za murkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.03.2017 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 cd bardziej naturalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro72 06.03.2017 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 OK, bardzo dziękuję za wytyczne. PS. Ładne te murki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milun 06.03.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 A te murki będą czymś obłożone? Jak tak to z płytkim fundamentem na100% odpadnie .. Ten murek na 70cm to jak rozumie oporowy ma być - jak będzie płytki fundament to ziemi go może gibnąć , a jak jakiś dłuższy odcinek - pęknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro72 06.03.2017 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 To są fundamenty pod murki z kamienia naturalnego. Kamień w rozmiarach i grubościach dedykowanych na murki. Jeśli chodzi o rodzaj to pewnie coś w rodzaju łupka szarogłazowego. Oczywiście nie będzie niczym obkładany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.03.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 To są fundamenty pod murki z kamienia naturalnego. Kamień w rozmiarach i grubościach dedykowanych na murki. Jeśli chodzi o rodzaj to pewnie coś w rodzaju łupka szarogłazowego. Oczywiście nie będzie niczym obkładany. No to ładnie będzie się prezentował :)popatrzyłem w internecie co to jest. Ja sam osobiście mam z piaskowca - pasuje do domu -ułożonego na "fundamencie " z zagęszczonego piachu z cementem(tak jak pod kostkę) o grubości 20 cm i na wierzch rzadkiego ok 5 cm w której zatopiona jest pierwsza warstwa. Następnie na sucho ułożone pozostałe. Od strony roślin osłonięte geo/agro włókniną i zasypane warstwami piasku rzecznego i ziemią urodzajną. Foto z ubiegłego roku po 2 latach od wykonania....ostatnie zdjęcie w dniu po ukończeniu układania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts