milsa666 05.03.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 (edytowane) Witam Szukałem trochę i nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie/wątpliwość. Otóż. Rury wentylacji poddasza planuję puścić w warstwie ocieplenia tegoż poddasza. Układ ocieplenia mam następujący (zaczynając od pokoju): - płyta KG - folia - 20 cm wełny pod jętkami/kleszczami - 20 cm wełny miedzy jętkami/kleszczami Czyli całkiem godna grubość ocieplenia. No i teraz wątpliwość - bo jeżeli kanały "spiro" rekuperacji zamontowane zostaną dokładnie pod jętkami to warstwa wełny co jest pod nimi będzie "zaburzona" kanałami (warstwa ocieplenia 20 cm miedzy jętkami będzie na pewno OK). Proszę mi powiedzieć czy ekipa od ociepleń przy wykonywaniu warstwy pod jętkowej powinna powycinać w wełnie kształty (lub przynajmniej naciąć) pod kanały czy też nie ma to żadnego znaczenia i można przykładać/montować tak jakby kanałów w ogóle nie było. Moja wątpliwość to czy ciągłość ocieplenia nie będzie naruszona poprzez luki powietrza wokół kanałów (niepełne otulenie) i miejscowe ściśnięcie wełny - oczywiście przy montażu wełny tak jakby reku nie było. Proszę nie kopać jeżeli problem jest wydumany i tylko w głowie szukającego dziury w całym inwestora. Edytowane 5 Marca 2017 przez milsa666 błąd ortograficzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 09.03.2017 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Kurcze - nikt nic nie napisze? Nie ma osoby, która by tak miała? - czy może nie ma osoby, która by takie zagadnienie w ogóle roztrząsała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 09.03.2017 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Obniż sufit pod wełnami o jakieś 8-9cm i tam poprowadź rury. Będą w całości szły po ciepłej stronie z izolacją od zimnego 40cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czerrwiec 06.02.2024 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2024 Witam, odświeżam temat, mam podobnie. Jak to rozwiązaliście? Czy kanały rekuperacji mogą faktycznie iść między warstwami wełny? U mnie byłoby to 15cm od góry, rury i 20cm wełny. Czy można faktycznie docisnąć tą wełnę do kanałów bądź wyciąć na nie otwory?rwojtek napisał żeby obniżyć sufit pod wełnami i tam poprowadzić rury, ok byłoby to u mnie możliwe ale jak wtedy się ta druga warstwa wełny trzyma? Z góry dzięki za odopowedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts