kubaSZ 05.03.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Witam Kupiłem dom w trakcie budowy od 2006r. W stanie surowym zamkniętym. W domu zainstalowany już pakiet okienny o raczej słabych parametrach energooszczędnych z U pomiędzy 1,23 - 1,7. Plus okienko jednoszybowe na dachu.Sciany ocieplone styropiananem grafitowym 14cm o lambdzie 040, więc też szału nie ma. Na podłodze zostało miejsca na 13cm styropianu (do położenia) - mogło być więcej. Dom oparty na projekcie z 2006, gdzie nie było jeszcze tak wygórowanych wymagań odnośnie energooszczędności. Generalnie nie wiem, czy mogę ufać sprzedawcy odnośnie jakości zastosowanych materiałów i rozwiązań, szczególnie że już raz mnie oszukał. Marzy mi się pompa ciepła woda/powietrze. I teraz mam dylemat czy jest sens ładować się w lepsze i droższe materiały i rozwiązania aby jak najbardziej zmniejszyć negatywny wpływ zastanych rozwiązań (okna, izolacje) na straty ciepła poprzez zastosowanie np. pianki pur na dachu czy styropianu na podłodze o lambdzie 030 i wylewki anhydrytowej na podłogówce? Czy da mi coś dobre izolowanie dachu i podłogi, gdy ściany i okna są kiepsko zaizolowane? Czy izolację traktuje się jak cały pakiet i wszystkie elementy muszą być na tym samym poziomie. Czy mogę sobie dawać i metr pianki na dachu czy metr styropianu na podłodze, jeśli okna i ściany będą kiepskie to nic mi to nie da? A może jednak poprawi to efekt ostateczny i poprawi się poziom energooszczędności domu? Z góry dziękuje za podpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 05.03.2017 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 przez nieocieplony dach ucieka najwięcej ciepła.. a jaki jes współczynnik przenikania dla piany pur ? i ile w Twoich okolicach biorą za m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 06.03.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Na pewno grubość styropianu to 14 cm i lambda 040 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 06.03.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Grafit z tak słabą lamdą - brzmi podejrzanie. 0,040 to ma najzwyklejszy biały styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaSZ 06.03.2017 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Witam Styropian ma na pewno 14 cm, natomiast co do lambdy styropianu to możliwe że się pomyliłem. Generalnie to chyba nieistotne, chodzi mi bardziej o kwestie równoważnego ocieplenia wszystkich stron budynku (dół, góra i boki) - czy jeżeli izolacja jednego z nich jest gorszej jakości to czy nie będzie tak że wtedy cały dom będzie miał poziom izolacji równy temu najgorszemu (bo tam będzie najwięcej strat). Czyli zasada wąskiego gardła. Czy może jeśli docieplę dobrze dach (@Danielon) to poprawi mi to ogólny poziom energooszczędności całego domu? Z tym, że jest to dom piętrowy ...Co do pianki to nie wiem jeszcze co i za ile, ale gotowy byłbym na taki wydatek (sprawdzałem w styczniu), jeśli okaże się, ze warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 11.03.2017 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Po pierwsze okna nie są wieczne. Czasami po 10 latach, czasami dużo rzadziej- ale przychodzi czas na wymianę.Najbardziej opłaca się ocieplić dach, ale niekoniecznie przez pakowanie się w naj- lambdziejsze materiały, gdyż to kosztuje po prostu więcej.Jak tylko masz miejsce, to ocieplaj większą ilością materiału o "zwykłej" dla danego materiału lambdzie. Jak marzysz o PC powietrzne-woda, to koniecznie wszędzie ogrzewanie podłogowe zakładaj. I nie oszczędzaj na rozkładzie rurek, bo im niższa temperatura zasilania, tym niższe rachunki. Jak ogrzewanie podłogowe, to dobrze ociepl podłogę.Wrzuć sobie projekt tego budynku do OZC, Policz warianty kosztowe ocieplenia( koszt - oszczędności w kolejnych latach, zakładaj wzrost cen energii co roku) i wybierz najkorzystniejszą.wersję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaSZ 18.03.2017 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Dzięki za informacje. Dostałem od Asolta wyliczenia OZC. Będę teraz analizował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts