Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody o nie typowej wysokości tj 21cm.```

Recommended Posts

Witam. W projekcie domu mam schody betonowe 17,5x25cm jednak równam poziom na parterze i muszę podnieść schody niestety trzeba by było je podnieść o 2 stopnie które nie zmieszczą się w klatce schodowej i tu mam pytanie czy mogę zrobić nie typowe schody np na 21 cm wysokie ale ażurowe i czy będzie jakiś problem z odbiorem domu albo coś w tym stylu bo nie są w normie ??

maksymalna wysokość stopnia w budynku mieszkalnym jednorodzinnym to 19cm !!! ale jest to wysokość niewygodna, chyba że użytkownicy są wysocy i taka wysokość nie sprawi im problemu przy wchodzeniu / schodzeniu.

- podniesienie wysokości kondygnacji jest zmianą istotną ( zmienia kubaturę budynku ) - proponuje skontaktować się z projektantem budynku

W linku projekt . Głównie chodzi o to że chcę zmienić ławy na płytę i automatycznie podnosi mi się o 41cm wysokość schodów. W klatce schodowej 2 dodatkowe schody się nie zmieszczą dlatego myślałem żeby podnieść ich wysokość do 21 cm :)

https://pracownia-projekty.dom.pl/dom_przy_cyprysowej_30_ce.html

Czy odbiór nie jest tylko przy nowym domu u dewelopera? .. w swoim prywatnym domu (np. przy remoncie) chyba robię takie schody jak mi się podoba

Niemniej 21cm to faktycznie wysoko.

Zabranie 2 stopni to nie jest jedyne rozwiązanie - można np. zabrac tylko jeden stopień - a resztę zwęzić ..

W linku projekt . Głównie chodzi o to że chcę zmienić ławy na płytę i automatycznie podnosi mi się o 41cm wysokość schodów. W klatce schodowej 2 dodatkowe schody się nie zmieszczą dlatego myślałem żeby podnieść ich wysokość do 21 cm :)

https://pracownia-projekty.dom.pl/dom_przy_cyprysowej_30_ce.html

a ktory projekt?